Деца и светла коса

Možda ipak na babe i dede. I ja i muž smeđi sa braon očima i tamnijim tenom, dede skroz crne, jedna baba smeđa, a druga providna koliko je plava. Elem, naše dete se rodilo sa crnom kosom i tamnim tenom, što smo i očekivali. A onda je počeo da bledi.... Kosa plava, najplavlje plave oči i beo ten. Jeino ima odličnu pigmentaciju i lako pocrni, ali u onu predivnu bronzanu boju, a ne onu blatnjavu kao mi.

Aj ne lupajte, kakve veze imaju Turci sa crnom kosom...

Ako je "Turski" gen predominantan (tj, onaj pravi Turski gen (centralnoazijski - Jelena Janković)), što ljudi kao Jelena nisu češči?

Ako mislite na onaj gen što mi smatramo Turski (Armenoidi) oni su došli još sa Slovenima u ove krajeve.

Ako mislite na tamnopute ljude, oni su jednostavno - starosedeoci, ne zaboravite da je ovo ipak Južna Evropa i uticaj Latina i Grka je sasvim nezanemarljiv.

Evo, ja sam bio plavokos do 8 godine, sad sam svetlo-kestenjast, tj, pri izlaganju svetla kosa mi je nekako - smeđe-crvenkasta, dok je u uslovima "slabe vidljivosti" tamno-smeđa.

Ne zaboravite da plavooki i plavokosi ljudi, u celoj Evropi, jedino predstavljaju većinu oko Baltika.

Ne kažem da Turci nisu ostavili svoj genetski trag, naprotiv, ali sigurno ne u količini koju mi smatramo, missim, nismo bili plavokosi ni pre Turaka.

I sad svi tamnokosi su Turci, a svi plavi nisu... a ja se kladim da nema plavog čoveka koji nema nekog tamnokosog u familiji, što bi značilo, vašom logikom, da smo u stvari svi mi Turci...

A sad da nešto kažem, nemojte se smejati, ja mislim da smi mi tamnokosi zbog... Kelta. :)))))))

Evo i dokaz:

ma neee... sve to zavisi od hromozoma i tih djavola, to je genski, svakako, ali prvenstveno od majke i oca!

Kako objasniti onda da moji roditelji imaju bas crnu kosu...nas 4 sestre smo 2 smedje ,2 vise plave...prirodno...:lol:

Ili evo jos jedan primjer...moja baba (tatina majka),imala je plave oci...izrodila je 6-oro djece,i niko od njih ni od unuka nema plave oci,tek 2 praunuke...s tim sto ni zetovi nemaju plave oci,ni niko u njihovoj familiji,samo zelene ili smedje....a familija nam je fala Bogu baaaas velika....
Mozda je slucajnost,,,ko znaaa...:)

Kako objasniti onda da moji roditelji imaju bas crnu kosu...nas 4 sestre smo 2 smedje ,2 vise plave...prirodno...:lol:

Ili evo jos jedan primjer...moja baba (tatina majka),imala je plave oci...izrodila je 6-oro djece,i niko od njih ni od unuka nema plave oci,tek 2 praunuke...s tim sto ni zetovi nemaju plave oci,ni niko u njihovoj familiji,samo zelene ili smedje....a familija nam je fala Bogu baaaas velika....
Mozda je slucajnost,,,ko znaaa...:)

Gnenetika je cudo :)

Mozes za bozic da im kupis sociva u boji, pa da vidis kakav ce tek sarenis da bude u familiji :)
Pozz

kako su mene u srednjoj informisali, nisu toliko u pitanju ni turci, ni grci, ni latini, a bome ni kelti, koliko recesivni i dominantni geni...a sloveni su bili valjda ridji...
Problem je u činjenici da ne postoje univerzalno recesivni ili univerzalno dominantni geni, već sve zavisi od lutrije.

Da su svetli geni dominantni, crnih ne bi bilo, i obrnuto. Zato je mešanje sa različitim narodima, plemenima ili genetskim grupama vrlo važno, jer svako od njih nosi neki svoj genetski zapis, naravno ne u modernim vremenima kad su svi već izmešani več u prošlosti kad su ljudi bili "genetski čistiji" Npr, ima sela i regija po Skandinaviji čiju su svi stanovnci svetli i dele skoro zajedničke i iste gene, jer su se zbog izolovanosti mešali međusobno, pa čak i sa bliskim rođacima...

E, sad, kad se dva pomešaju koja nose svetle gene, veća je šansa da će dete biti svetlo, nego kad se pomešaju svetli i tamni, ili tamni i tamni.

Zato je retko da ima svetlookih crnaca, ali ih ima.

reflective1.jpg

Ма људи, то је до стварања пигмента. :)
Као што се већина беба роди са плавим очима, па им временом потамне оке, тако је и са косом.

Светле очи ( да не улазимо у грађу слојева ока) немају пигмент у дужици, док смо мали те ћелије још увек не производе пигмент, како време одмиче оне почињу да раде, ако је генетски предиспонирано да неко има тамније очи...исти принцип је и са косом.

Све то питање сазревања ( физичког) организма.

Aj ne lupajte, kakve veze imaju Turci sa crnom kosom...

Ako je "Turski" gen predominantan (tj, onaj pravi Turski gen (centralnoazijski - Jelena Janković)), što ljudi kao Jelena nisu češči?

Ako mislite na onaj gen što mi smatramo Turski (Armenoidi) oni su došli još sa Slovenima u ove krajeve.

Ako mislite na tamnopute ljude, oni su jednostavno - starosedeoci, ne zaboravite da je ovo ipak Južna Evropa i uticaj Latina i Grka je sasvim nezanemarljiv.

Evo, ja sam bio plavokos do 8 godine, sad sam svetlo-kestenjast, tj, pri izlaganju svetla kosa mi je nekako - smeđe-crvenkasta, dok je u uslovima "slabe vidljivosti" tamno-smeđa.

Ne zaboravite da plavooki i plavokosi ljudi, u celoj Evropi, jedino predstavljaju većinu oko Baltika.

Ne kažem da Turci nisu ostavili svoj genetski trag, naprotiv, ali sigurno ne u količini koju mi smatramo, missim, nismo bili plavokosi ni pre Turaka.

I sad svi tamnokosi su Turci, a svi plavi nisu... a ja se kladim da nema plavog čoveka koji nema nekog tamnokosog u familiji, što bi značilo, vašom logikom, da smo u stvari svi mi Turci...

A sad da nešto kažem, nemojte se smejati, ja mislim da smi mi tamnokosi zbog... Kelta. :)))))))

Evo i dokaz:
samo da lolujem malo :lol: ...posto mi je uvijek iygledala kao Azijatkinja...
Genetika je komplikovana i sigurna sam kad bih ja prebirala istoriju moja familije da bi na kraju ispala crnkinja...:shock:

heh...skoro je bila neka naučna emisija na "exploreru"...ispitivali su gene,sve idući generaciju unazad...tako su recimo izračunavali koliko džingis kan ima direktnih potomaka...bilo ih je na milione...:)
malo komplikovano za prepričati...ali na kraju su došli do zaključka,poslije svih tih silnih istraživanja da svi ljudi potiču od jednog jedinog pretka...adama...:D

mogooće je.....pogotovu ako se poštar često moova u komšilooku...
e..a dejvid bovi ima različite boje očiju.......i to ne nijanse.....nego jedno brao...grao...a droogo..plavo il zeleno......e.....a aljaski malmooti i sibirski haskiji isto tako.........e ...a kako je to nastalo.....e....?

Познајем једног типа којем је једно око смеђе, а друго зелено. Дешава се.

А сасвим је могуће да тамнокоси родитељи имају светлокосо дете, и ту је (мислим) слична ствар као и са бојом очију - ако оба родитеља носе у себи као рецесивне особине светлију боју косе, ако се обе укрсте на детету, биће светлије од оба родитеља.

Једино је врло мала вероватноћа да два светлокоса родитеља добију дете са тамнијом косом. И око тога већ постоје народна веровања, није народ мутав: ако су оба родитеља плава, а дете црно, ту се сумња на превару.

Problem je u činjenici da ne postoje univerzalno recesivni ili univerzalno dominantni geni, već sve zavisi od lutrije.
pa naravno...lutrija je jer su slozeni...a ne, kako su mene ucili - A veliko i a malo :lol:(imali smo nekog profu u srednjoj, bio je zaludjen humanom genetikom, pa je toj oblasti posvetio daleko vise paznje nego sto je predvidjeno planom i programom)....ali samim tim sto postoje, i deluju kako deluju, valjda je verovatnoca da ce se kroz vekove i milenijume sve vise ispoljavati ona osobina koju nose dominantni...

e a kad vec pricate o tim promenama boje ociju i kose...setila sam se neke price iz novina...neki rom je napravio neki zijan posto mu je dete imalo svetle oci kad se rodilo - mislio je da nije njegovo...

za plave oci koliko se ja nesto secam biologije, sto se tice dominatnih ili ne gena, potrebno je i sa oceve i sa majcine strane da postoji gen za plave oci i to od babe ili dede ali sa obe strane, nesto mora da se potrefi uglavnom...

Jupiii,eto da ne bude ja prechula...:)

ex, sad... nemam pojma, ali znam da sam ucila to iz biosa i da postoje ti neki hromozomi koji se ukrstaju, i da je uglavnom mala verovarnoca da ce bebe biti razlicitix ociju i kose od roditelja ali da je moguce... kao jako mali procenat!

Izgleda nas profe drugacije naucili...;)
Ja sam imala izbornu biologiju(ups odado se za godine,eto jeste ja sam onaaaaaa generacija usmerenog obrazovanja...ali zadnja...):D...i reko'da sam zaboravila gradivo...

Ma u pravu si i ti i ja...sigurno ima neke povezanosti...:)

Muz i ja oboje crni,a dete nam plavo,ali ima zelene oci na tatu,doduse nesto tamnija nijansa,jer ja imam braon.Bledoput je,kao i moj muz i ja,pa je doktorka jednom mislila da smo svi troje malokrvni,a nismo.Inace takvu boju kose,svetlu,imali smo oboje dok smo bili mali.A moj brat,dok je bio mali imao je belu kosu,do neke trece godine,kada je pocela da tamni i sada u 25-oj ima kosu crnu kao gar.

Moja rodica (nemoj samo da neko pita šta je rodica :) ) ima plave oči kao more...a roditelji joj imaju oboje crne oči...Ali zato joj baba ima iste takve...Inače,kod mene u porodici su svi uglavnom tamne kose,ali ima jedna "linija" sa plavim očima,a jedna sa tamnim...

to za različite boje očiju...zaboravih kako zovu takve ljude :rolleyes: ...kažu da je nastalo od blizanaca...tj.jedan se razvio,a drugi nije,a nekako taj gen ili šta već ostao...mislim,baš ovo naučno objasnih...:) i sa mnom u razred je išla djevojka koja je imala jedno oko smeđe,a drugo zeleno...
a šta kažete na ovo :

http://www.banjalukaonline.com/vijest_p_71495.html
:confused:

ko reklama za beneton ;)
slatki su...

Вероватно сте приметили да скоро сва наша деца док су мала имају плаву или светлу косу. Касније како растемо коса нам је све тамнија, да би са неких 15-16 година коса постала смеђа или потпуно црна. Зашто се то дешава? Као клинац сам имао плаву косу, сада ми је коса смеђа, скоро црна.

Hm... Kod mene je obrnuto. :lol:
Rođena sam plavooka, ali sa tamnom kosom, koja je postepeno bivala sve svetlija.
Kad sam pošla u školu, već sam imala svetlo-plavu kosu.
Ipak nema pravila.;)

Back