Deca i njihova imena

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
56.145
posle dolaska na svet i u porodici, davanje imena detetu je , barem na našim prostorima itekako važan i škakljiv momenat za celu porodicu , svi su uključeni , od tetke babe strine samo još komšiluk da se umeša ))), ne bre u tom smislu , ranije se znao neki red , sada važe nova pravila u smislu napuštanje naših tradicionalnih imena
ali ima i suprotnih primera , u nekim zemljama polako i sramežljivo ali sigurno , daju se deci imena sa ovih prostora
e sad oče li muška linija ili ženska linija preovladati u davanju imena )))
 

Staro SRPSKO IME koje je jedno od najpopularniji u Španiji: Roditelji iz ove države se često opredeljuju za njega​


Evo o kom srpskom imenu je reč
1682080828_imena-zenska.jpgFoto: Shutterstock

Stara srpska imena skoro da su zaboravljena kod nas, pa roditelji sa ovih prostora sve više svojoj deci daju internacionalna imena. To rade sa obrazloženjem kako bi se njihva deca lakše uklopila u nekoj stranoj zemlji, ako sreću žele da potraže "preko grane".
Za to vreme, naša imena postaju popularna u Španiji. Tako je španski portal Terra objavio listu najpopularnijih imena u ovoj državi, a među njima je i žensko ime VEDRANA.
Vedrana je srpskohrvatsko žensko ime, izvedeno od prideva "vedra". Zbog porekla ovog imena smatra se da su osobe koje ga nose "vedre" i "pozitivne". Međutim, ovo nije prvi put da Španci objavljuju listu imena na kojoj su se nalaze i ona popularna na našim prostorima, piše Ona.

Časopis "¡Hola!" je prošle godine roditeljima predložio da deci daju slovenska imena, a ovo su neka od njih:
Goran
Milivoje
Milovan
Mirko
Zlatan
Boris
Danica
Darinka
Mileva
Milka
Miroslava
Svetlana
Vera
Zora

izvor Ona
 
Nisu stavili ime Nemanja.

nemanja nije srbsko ime, a još manje prezime, tj prvo je nastalo PREZIME pa posle ime izvedeno od prezimena
Nemanjići NISU SRBI već RUSI tj RAŠANI, i došli su sa kranjeg severa tj litvanije.
I dobili su prezime tj uzeli sami po kraju iz koga dolaze, a zove se NEMAN i na litvanskom nešto i znači a na našem ništa.
ime nemanja nije ni postojalo u srba do 1970-ih, kada ga je neko počeo da gura, niko se nikada nije zvao nemanja u srba do tada.

https://en.wikipedia.org/wiki/Neman

The Neman, Niemen, Nioman, Nemunas or Memel[nb 1] is a river in Europe that rises in central Belarus and flows through Lithuania then forms the northern border of Kaliningrad Oblast, Russia's western exclave, which specifically follows its southern channel. It drains into the Curonian Lagoon, narrowly connected to the Baltic Sea. It flows about 937 km (582 mi), so is considered a major Eastern European river. It flows generally west to Grodno within 12 kilometres (7.5 mi) of the Polish border, north to Kaunas, then westward again to the sea.

Glupost. Jedino pravo autentično srpsko ime.

nije uopšte srbsko, jer ni oni koji imaju prezime nemanjići nisu srbi...

https://en.wikipedia.org/wiki/Neman,_Russia
 

Šta znači ime Nemanja?​


Postoji više tumačenja ovog imena, kako njegovog značenja tako i porijekla. Po najrasprostranjenijem tumačenju, ime Nemanja je slavenskog porijekla i izvedeno od osnove glagola „maniti“ sa negacijom. Prema rečniku Srpske akademije nauke i umetnost, „maniti“ je jedna varijanta glagola „mamiti“, što drugim riječima znači „privlačiti“. Ime bi onda u bukvalnom prevodu značilo „neprivlačan“ ili „odbojan“. Postoji i mogućnost tumačenja ličnog imena Nemanja da je izvedeno od imenice „neman“ nastalo od od starijega *nemьnь (ne- + v. mniti ) što znači “ ono o čemu se ne smije ni misliti“ i opisuje „ ono čemu se mogu pripisati zastrašujuća i opasna svojstva“. Kao takvo, ime je poznato kod Srba i Hrvata od XII v., a po svedočanstvu češke, lužičkosrpske i beloruske toponimije moglo bi biti još praslovensko. Sva gore pomenuta tumačenja ukazuju na činjenicu da su imena starih Slavena imala zaštitnu funkciju, i odražavala su vjerovanje da mogu da uplaše zla, ili da ih „drže podalje od djeteta“. Odatle i imena Strahinja, Vuk, Srđan itd., koja imaju funkciju zastrašivanja ili protjerivanja zlih duhova. Drugo tumačenje imena Nemanja, kao staroslavenskog imena je da je možda nastalo od glagola „nemati“ i znači „bez posjeda“. Ime Nemanja je prvi put zabilježeno u 12. vijeku kada je Stefan Nemanja (1113-1199), rodonačelnik dinastije Nemanjića, postao raški župan. Zbog toga je tradicionalno prihvaćeno kao ime koje se davalo samo vladarima, pa nije bilo zastupljeno među narodom. Ovo ime je sve popularnije u Srbiji i već godinama se nalazi na listi najčešće davanih muških imena. Postoje i tumačenja imena Nemanja kao neslavenskog imena. Ova tumačenja, iako veoma popularna, su manje vjerovatna te ćemo ih ovdje samo navesti: 1.Nemanja je po jednom od tumačenja izvedeno od nekoliko grčkih riječi koje se mogu rastaviti na: ne- ma-nya, ili grčkom imenu nehemiah sa značenjem "mogući". 2.Postoji i teorija je da je ime nastalo od imena grčkog boga osvete Nemesisa, kojega su još nazivali i božanstvom osvete i odmazde, jer se osvećivao za nepravedno osuđene.
 
Šta treba pisati posle političkih i rasnih mudrovanja ili c/p teksta?

Ako na temu ne mogu da osmislim prostoproširenu rečenicu, neću ni pisati u njoj.
Ne pada mi na pamet da guglam i lepim tekst u temi o odabiru imena za decu.

Mogu napisati koja imena smo odabrali, šta nas je motivisalo za baš takav odabir, kakve su bile reakcije okoline....

Ako me ne bude mrzelo da lepim tekstove, to će biti poezija...
 
Našoj deci smo dali srpska imena po dedama i babama po starim običajima.

Oni svojoj deci nek daju imena kako hoće.
Ne mislim da se mešam.
Samo ću imanje da prepišem unučetu koje se bude zvalo po meni .......:mrgreen:
 

Back
Top