Secam se pre jedno 10 god kad sam radila u obdanistu, pitam me klinac od nesto malo manje od 5 godina "A sta je to - seks??" I ja se nadjoh u nebranom grozdju, ne zbog toga sto mi je neprijatno vec zato sto -kako detetu tako malom ponuditi adekvatno objasnjanje a da mu ne prodajes maglu a opet da mu das istinu koju moze da razume na nivou svog uzrasta. Zamislim se ja tu bogami par minuta, i najzad, onako iskreno (pa kud puklo da puklo!), kazem ti ja njemu "Vidis, seks, to ti je kad se mama i tata vole, i ljube, i maze, i grle i onda moze da postane beba, iz tog seksa!" (solomonsko resenje za uzrast od nepunih 5 godina - ponudis nesto razumljivo i ne previse misteriozno i sva je verovatnoca da ces zadovoljiti radoznalost). Okrenu se Stevan, zadovoljno klimnuvsi glavom i ode da se igra, kao da je moje objasnjenje nesto najprirodnije na svetu. Ostatak price saznajem nekoliko dana kasnije, od mame: Stevan je dosao kuci, i kad se tata vratio sa posla i izvrnuo da cita novine nakon rucka, Stevan ga je priupitao kako postanu bebe? (?) Tata, onako unezgodjen, a i ne bas previse zainteresovan, poce pricu o pcelama i cvecu, koju je Steva brzo desetkovao, pa o rodi i kupusu...nasta se dete naljuti i onako ljutito sasu ocu: "LAzes bre tata, bas lazes! Bebe bre budo od seksa, rekla mi je ...(WWW) ! "
Malo li je reci da je ocu prvo pala vilica a da je onda mrtva ljut dosao u obdaniste i odrzao mi slovo o tome kako nije moje da drzim seksualno vaspitanje njegovom detetu (srecom mama je bila razumnija!). Nasa posla. Zasto svi misle da su deca glupa, samo zato sto su mala?! Tesko shvatljiva stvar, i uvek se iznova iznenadim decijoj beskrajnoj mudrosti, i beskrajnoj nadarenosti da "prepoznaju' i procitaju laz odraslih, ma kako bila upakovana.....