Deca 1-3 godine (toddlers)

neo, mislim da je dobar početak da pristaje da sedi na noši. bar nešto. stavi je sa pelenom na nošu :) pa možda obavi. mislim da je ona sad već razumna i da ćeš moći nekako pričom da je navedeš da radnju obavi u nošu. savljaj je o ono vreme kad si sigurna da će piškiti, recimo posle buđenja. i kad konačno jednom uradi u nošu, da se oduševite. ja ne bih primenjivala neki poseban presing, ali odlučnost svakako. da vidi da ne odustaješ od ideje noše. evo ide lepo vreme biće vam lakše. a ona je ebiga navikla da piškenje i kakenje povezuje sa pelenom, ne sa nošom, daj joj vremena da se preprogramira.
iskreno mislim da vam je vreme da skinete tu pelenu, ona sad već sigurno zna da kontroliše i da prijavi.
ideja šta da radiš nemam puno, nismo se nešto posebno patitli sa sikanjem pelen, pa nemam to iskustvo.
mislim da će tebi pomoći ako sebe posmatraš kao partnera u toj akciji, nekog ko treba da pomogne detetu da savlada tu novu prepreku pa polako, smireno, ali odlučno...

neo, a da probas neke gacice sa likovima koje voli?
da je na neki nacin vezes za gacice, da joj das neku lepu asocijaciju na gacice

ili da je vodis da sama bira gacice,pa kao uz gacice dobijete neki pokloncic,kada ste ih kupile, kao uz njih ide neka sitnica, pa onda da dobije neki prijatan osecaj u vezi sa tim
ja tako jakova uvek primimna nove patofne posto se veze za stare i onda kada idemo u prodavnicu on bira i uvek mu u cicibanu ubace neku glupost, bojanku, neku knjizicu, nesto sto mu bude zanimljivo i onda se kao odusevi kod kuce novim patofnama i bojankom, jedino tako zaboravi na stare patofne, jer se bas vezuje za stvari i imamo problem kad god nesto novo treba da obuce/obuje

Poslednja izmena:
ja skontah da je problem da nece da obuce gacice,koci se itd
nije problem da skine pelene al ne moze bas bez gaca da ide a kontraproduktivno je da joj na silu oblaci gacice, bar ja ne bih tako
al svakako kada stvoris taj pozitivan osecaj za gacone skines pelenu i ne vracas

pa uvatila sam je par puta na nosu, ono na kvarnjaka posle spavanja. bilo je tu odusevljenja sa nase strane. sada kada se probudi ne izlazi iz kreveta odma, vec ceka neko vreme da prodje. ja je stavim na nosu a ono pelena topla sto cini mi se znaci da je ona vec obavila sta ima.

tara ona je bila odusevljena gacicama dok se nije prvi put upiskila u iste. sada kada ih vidi samo ponavlja ne.

cini mi se da ona moze da se iskontrolise, ali iz nekog razloga nece da ostavi svoj minuli rad u nosu.

e da, kada se ukaki, dodje do nas i skine pantalone, ono u fazonu ocistite me :D

ja skontah da je problem da nece da obuce gacice,koci se itd
nije problem da skine pelene al ne moze bas bez gaca da ide a kontraproduktivno je da joj na silu oblaci gacice, bar ja ne bih tako
al svakako kada stvoris taj pozitivan osecaj za gacone skines pelenu i ne vracas
pa nek se koci :mrgreen:
vladeta ima nekad te fazone, tipa koci se, nece sa igralista
pa ga ipak povedem sa istog, makar to znacilo da ce do kuce da se koci i dere

moze da kontrolise vrv, i jakov je tako kada je kretao u vrtic trpeo po 8 sati, pisala sam, na kraju ce se ili upiskiti ili traziti nosu, nema trece
nece da piski u nosu jer joj je lakse u pelenu i sto bi to ona menjala, ne vidi prednost i pokusava da odrzi stanje koje joj je ok

msm meni je tu jedini problem kako da joj navuces gacone, sve ostalo skines i strpljivo guras,pricas,motivivises i desice se cudo : )

neo sto se tice pelena
moj savet a tako su radile i sve moje drugarice je
da kada ste spremni i ti i dete
skines pelene i vise ih ne vracas
par dana bice pisanja svuda, kakenja, suza, otimanja, deranja, bojkota
posle milina

izgleda da ce biti tako na kraju. samo onda moram da sacekam da otopli, a to nece biti ovde pre juna.

mislim da mi imamo tu jos jedan problem. u poslednjih pa nekih god ipo dana nismo sklopili na jednom mestu vise od sedam, osam meseci, a kako stvari stoje izgleda da cemo da se selimo opet.
poslednji put kad smo se selili trebalo joj je 3 meseca da se privikne.

jedno je kada sekoci kada nece sa igralista a drugo skidanje pelena, bar ja tako mislim
kada je skidanje pelena ja ne bih radila nista na silu pa ni gace ne bih navlacila na silu

sa igralista bih ga i ja odvela, ali to mi nisu iste stvari,mislim da je ovde bas vazan taj pozitivan osecaj sa necim novim

nema tu puno razmisljanja neo
evo mi idemo redovno psiholog/reedukator/logoped
i to sto moraju da urade deca a nece, bune se i koce, njima nikakav problem nije
sve sto ne zele aktivno, ofradi se pasivno i uz pomoc roditelja
a dete ce se buniti par puta, dan, dva, i posle nece kad vidi da ste vi dosledni

msm ne samo za pelene, vec za sve
treba cekati spremnost deteta
a ako si ti procenila da ona moze ali nece
onda je vreme da poradite i da je naucite da mora

mi to vezbamo s vladetom na svim poljima
nema moljakanja previse, sve sto kazem da se uradi ako nece, za ruku pa bunio se ili ne, ima da se uradi
kazem ti ovo najiskrenije kao roditelj koji je razmazio svoje dete iako sam mislila da to nikada necu

- - - - - - - - - -

jedno je kada sekoci kada nece sa igralista a drugo skidanje pelena, bar ja tako mislim
kada je skidanje pelena ja ne bih radila nista na silu pa ni gace ne bih navlacila na silu

sa igralista bih ga i ja odvela, ali to mi nisu iste stvari,mislim da je ovde bas vazan taj pozitivan osecaj sa necim novim

ja da sam cekala vladetin pozitivan stav u vezi gaca, nacekala bih se sigurno do cetvrte godine, u to mogu da se opkladim

kada bude piskila u nosu i imala suve gacice a svi padnu u trans od srece to je super pozitivno i ohrabrice je

Ahaha kvinsi! Samo džeparac i hrana! Ma ja nešto odlučila da ima sama da se oblači. Ne znam šta mi to sad znači. Vidim da ume pa valjda zato. Ja uvek imam neki projekat u glavi šta je sledeće što će savladati. Ebiga takva sam.[/QUOTE]

oo,kao da si mene i moje projekte opisala
uzas i mrzim to kod sebe ali ne vredi!

nisam znala za marsovce da imaju toliko glukana, mada mi je cudno da imaju toliko i da se ne pravi pauza,ili se pravi?koliko ml se pije dnevno? jer ima onaj glukan jos skuplji, on ima duplo vise nego trofina a ne pije se vise od mesec ili dva, i pije se manje ml nego ovaj, bas zbog vece kolicine glukana, jbm li ga, sve u svemu ja planiram sad da zavrsi ovu trofinu i to je to, ali sam cula od ljudi da hvale te marsovce i neki imuno sa cinkom
ja ipak mislim da je kod nas mlec u medu dao vece rezultate, kasicicu svako jutro na prazan stomak

pa ne znam za pauzu...ne pise
pije se 5 ml
a deci starijoj od 3 i odraslima moze 10 ako treba...tako nesto pise
al ja irini dam isto 5 ml

Moj savet oko pelena je opustenost.
Bez odusevljenja, samo korektna pohvala.
Objasnis detetu da ste zajedno u tom poduhvatu, da cete zajedno to savladati.
Kad se upiski/ukaki, pokazes negodovanje ali hladnokrvno i kazes "Ok. Nema veze. Nisi stigao. Javices sledeci put."

Teze je roditeljima nego deci.
Mene je frustriralo pranje usranih pelena. Bukvalno.
Ali sam njemu uglavnom govorila smireno ovo gore.
Na pocetku ako se previse odusevljavas shvate to kao igru.

Generalno, za moje dete vazi da, kad sam s njih ozbiljna, i ponasam se bez cile mile, sve slusa i sve radi, sve uspeva.

E, hvala na savetima, bas sam marsovce i uzela, tako mi i u apoteci rekla..ona se zdravo hrani, pa do sad nije bilo potrebe, ali da se ne lazemo, vrtic je vrtic, ocekujem da mora biti nekih razboljevanja u pocetku, nadam se samo da nece nista ozbiljnije i to je to..a ovamo radim sta mogu da to sprecim, jel.

Sara se sama svuce kad ide na nosu, ali ne ume samo da se obuce lepo. Meni vec tesko sa ovim stomakom da je svaki put posle piskenja/kakenja ja oblacim, pa sam isto nestrpljiva da krene sama, ali ona nekako nevesto navuce te gacice :lol: pola guze joj viri, ili se pravi pa kao ne mogu sama..ajde mama ti..
Nadam se da ce u vrticu nauciti :D

Danas proslo ok, bila je tamo 2 sata, kaze pustila suzicu jednom kad je pitala gde sam ja a ona joj rekla, ali nije bilo nekog ozbiljnijeg plakanja uopste, uzinala je sa decom, ja kad sam dosla po nju, dotrcala mi u zagrljaj i bila je raspolozena i pre toga cini mi se, nit je crven nosic niti bilo sta, tako da verujem vaspitacici da nije bilo nekog plakanja...sutra ce vec ostati 3 sata, pa preksutra i na rucku verovatno..ako bude islo sve ok.

- - - - - - - - - -

E, da, tek kad sam ja dosla je trazila da piski, i odvela je vaspitacica, a njoj nije govorila. Nije se upiskila, niti bilo sta, ali bojim se da je trpela mozda. Ne znam, nadam se da necemo imati problema sa tim.
Poludela bih sad da pocne da mi kaki u gace, posle toliko vremena. Mada to me mozda ceka kad joj stigne konkurencija, ko zna :D

super sali, drzimo fige da ostane sve tako

jakov se sam skine i obuce posle nose ali uvek uvek mu pisa ostane napolju, uredno navuce trenerku i gace i zaboravi miska i seta tako po kuci, ne provaljuje :lol:
sam se obuva,oblaci jaknu,kapu,majice ne zna, to ni ne pokusavam, sada kao sam pokusava donji deo trenerke i to je to

Luca napravi sebi tange od gaćica ahahahhaha
ona zna majicu i da skine i da obuče, nego zahebava. čizme je zimus mogla sama, sad imamo na šniranje, pa se jezik od cipela uvek uvuče to još ne zna sama da namesti.

- - - - - - - - - -

tsuy čekaš li game of thrones? evo ja gledam 3 i 4 sezonu ponovo...da se podsetim. i taman sam se razbolela pa ne idem da radim, malo da obnovim gradivo...

a krenula je vec? o gde ja zivim? :lol:
nisam u toku

- - - - - - - - - -

znaci ladno sam citirala post u kome si napisala da krece danas i pisala ti za marsovce i sad sam se iznenadila da je krenula u vrtic :rotf:
idem ja da odmaram

:)

super sali, drzimo fige da ostane sve tako

jakov se sam skine i obuce posle nose ali uvek uvek mu pisa ostane napolju, uredno navuce trenerku i gace i zaboravi miska i seta tako po kuci, ne provaljuje :lol:
sam se obuva,oblaci jaknu,kapu,majice ne zna, to ni ne pokusavam, sada kao sam pokusava donji deo trenerke i to je to

Hvala :) I ja se nadam..znam da neke reakcije mora biti, samo da ne bude mnogo negodovanja, ja sam slaba dosta na nju i mekana sam kao roditelj, ne znam kako bih podnela da mi place jako a treba da je ostavim..

Ona se sama izuva i svlaci jaknu i vecinu odece, ali recimo ne obuva se sama, ne oblaci ni jaknu sama, i td..nesto joj nisam ni pokazivala doduse, ali sad sam nesto nestrpljiva da krene sama, iz prostog razloga sto mi je fizicki tesko da se saginjem i da je oblacim..

zene postavicu i ovdje pa koja prije vidi

beba (3mj i 3 dana) mi od nedelje kihne par puta dnevno i ima temp povremeno. znaci od recimo 5 mjerenja jednom je 37,2 (duda toplomjer).
sad opet 37,5 duda; pod rukom 36,9
prpsle sedmice sam ja imala kao neku virozicu.smrcanje i kihanje
savjet?
pedijatar sutra ili ne?

jede fino,malo je nervoznija

..aleksej ima tri godine i osam meseci,
od jesenas oblaci sam donje stvari, a od jakse je naucio unapred oko gornjih :)
Jaksa je jesenas naucio u vrticu kako idu gornji delovi, znaci sa 4 i po..
..tako ih uce vaspitacice, to im je deo programa,
pa verujem da je to neko prosecno vreme za decu,
a verovatno nekp ide brze a neko sporije u toj prici..

..nikodija, preskocih tvoj post, citam nesto dve na preskok..
..klinci se sad mlate i cackaju nesto manje,
meni je najintenzivnije to izgledalo od kad je mladji presao prvi rodjendan (stariji imao dve i po) pa sledecih godinu dana, ili malo jace..
..poslednjih meseci, od letos negde,
malo su smanjili dozivljaj, moguce zato sto su dorasli da obojica popiju grdnju kad se svadjaju, a ne da istrazujemo ko je prvi poceo bez kraja i konca..
..stariji je meda dobrica sa beskrajnim strpljenjem, ali kad mu pukne film - eksplozija..
..a mladji je kao podguzna muva..a usput je i mufljuz prepredeni i tacno zna kako da ga dovede do tacke pucanja..
..ali sto se vole kad se vole, qq, to je tek za pricu..
..npr kad ih stariji brat dohvati "da se bore" tj da se rvu i lupaju jastucima, udruzuju se na keca i ne daju na onog drugog..
..bice tu svega, vidim.. :)
..a od ljudi koji imaju bracu slicnih godina cujem da to koskanje i cimanje ne prestaje nikada..samo prestanu to da rade pred nama.. :lol:

novka, tebe se setih danas, kada si pisala negde da posle 17h ukljucis rendom odgovore : ))
dakle usli smo u fazu milion ali milion pitanja, prica i konstatacija u jednom satu
i pre svake jedno "mamaa" valjda da bi bio siguran da cu odreagovati :lol:
knjigu citamo i kod svake recenice on ima jos 16 pianja u vezi sa jednom recenicom :lol:

tacno predvece vec nisam imala pojma sta prica i pita, samo je bilo ono mh,da, stvaarno, suuper

sali, svi smo mi, ili bar vecina, slabi na to plakanje prilikom odvajanja i adaptacije, ali jbg,mora da se pregura, prelomis i guras

mene evo hvata frka od ponovne adaptacije ali mora tako i nema,prelomis i nemoj da ona oseti da se ti neckas ili da se lomis ili bilo sta
plus stvarno ne mora da znaci da ce kod vas biti ista dramaticno : )

Poslednja izmena:
..aleksej ima tri godine i osam meseci,
od jesenas oblaci sam donje stvari, a od jakse je naucio unapred oko gornjih :)
Jaksa je jesenas naucio u vrticu kako idu gornji delovi, znaci sa 4 i po..
..tako ih uce vaspitacice, to im je deo programa,
pa verujem da je to neko prosecno vreme za decu,
a verovatno nekp ide brze a neko sporije u toj prici..

..nikodija, preskocih tvoj post, citam nesto dve na preskok..
..klinci se sad mlate i cackaju nesto manje,
meni je najintenzivnije to izgledalo od kad je mladji presao prvi rodjendan (stariji imao dve i po) pa sledecih godinu dana, ili malo jace..
..poslednjih meseci, od letos negde,
malo su smanjili dozivljaj, moguce zato sto su dorasli da obojica popiju grdnju kad se svadjaju, a ne da istrazujemo ko je prvi poceo bez kraja i konca..
..stariji je meda dobrica sa beskrajnim strpljenjem, ali kad mu pukne film - eksplozija..
..a mladji je kao podguzna muva..a usput je i mufljuz prepredeni i tacno zna kako da ga dovede do tacke pucanja..
..ali sto se vole kad se vole, qq, to je tek za pricu..
..npr kad ih stariji brat dohvati "da se bore" tj da se rvu i lupaju jastucima, udruzuju se na keca i ne daju na onog drugog..
..bice tu svega, vidim.. :)
..a od ljudi koji imaju bracu slicnih godina cujem da to koskanje i cimanje ne prestaje nikada..samo prestanu to da rade pred nama.. :lol:

Hvala ti, moji sada imaj 4.5 i 2.5 godina i nasnosljivi su, maladji bas kao sto si ti opisala svog mladjeg, sinoc stariji crta, mali uzima punu saku bojica i poce da svrlja po njegovom radu ( a bas se potrudio,bio zamislio da crtez ponese uciteljici u vrtic) e onda je nastao rat... mali je isao u kaznu, posle 15 min sjedenja pustim ga iz kazne i on pritrcava starijem i udara mu samar... (kao zbog njega je bio kaznjen), u poslednje vreme postaje strasno agresivan (u vrticu se druzi sa nekom takvom djecom i sve gluposti naucio) razmisljam i da mu priredim malo vece batine da osjeti da boli kad nekog udaris... bas me iznerviro... naravno ponovo je isao u kaznu...i to onako mangupski ja sam uradio ono sto sam hteo ...

Back