Kontradiktornosti u samom tekstu nisu presudne u smislu kad pominje dešavanja i vladare , meni je najluđa priča ovo oko doseljavanja!
To je skroz neverovatno , jer ko bi njemu mogao tako nešto ispričati?! , e sad zamisli ti da mu neko od pripadnika Hrvata i Srba govori o doseljenju koje se desilo 4 veka ranije , a za vreme Koče se tek nazirala neka državnost u vidu nekih kraljeva i knezova koja neku pravu državnu zaleđinu nije ni prismrdela , to je još bilo poludivlje vreme uz par izuzetaka tj.samih vladara! , pa možeš onda misliti kakvi su oni bili kad su doselili i jesu li uopšte ostavili predanje potomcima da to ispričaju Koči koje je još to on prepakovao ili šta već radio!
DAI je još pomoz' Bože , dok LPD je baš Gospodari Prstenova!![]()
Uloga Heraklija u doseljavanju Slavena ne mora biti baš izmišljotina, ma kakvom se ona činilia... Skenirat ću jedan tekst, mislim da je od Raukara (davno sam ga čitao) gdje se navodi uloga Heraklija i sjećanje na istog kod masu naroda i to duboko u Europu.
No, ono što je meni zanimljivo je sljedeće...
U glavi o Dalmaciji navodi povijest dalmacije i tko ju je zauzimao. Finalno, Avare su pobili Hrvati, djelom asimilirali. Kasnije Konstantin piše tko SADA živi u Dalmaciji, te navodi narode. Dakle, da je ta ista Dalmacija prvotno bila zaposjednuta od Hrvata, a kasnije dolaze Srbi u tu istu Dalmaciju. To se može dovesti i u vezu s jačanjem Bugara i zapravo potiskivanjem Srba prema zapadu, čim su Bugari oslabljeli srpska tema se vraća na istok.
No da ne duljim, što je tu zanimljivo- Duklja. Konstanin Dukljane ne pribrojava Srbima, iako navodi da su ostale Sklavinije srpske. Zanimljivo ili ne, u toj Duklji ima u srednjem vijeku više spomena Hrvata, nego u jednom Zahumlju ili Travuniji. Kao svojevrsni otok, dio odcijepljenih.
E sad to može biti:
a) Hrvati zauzimaju rimsku temu Dalmaciju kao što piše, kasnije dolaze Srbi koji pred Bugarima bježe prema zapadu i ulaze u hrvatsku zemlju. To bi bile recimo Sklavinije ili Bosna. Zato i ta područja pribrojava kasnije Srbima. No ne i Duklju, ona ostaje samostalna. Srbi sijeku hrvatsko područje.
b) Hrvati zauzimaju Dalmaciju, kasnije dolazi do pada vojne moći za cijelo područje vladanja (tako piše), što će reći da je hrvatska bila duplo veća prije. Iz te Hrvatske odlazi dio u panoniju, dio u ilirik. Gdje je taj Ilirik? Duklja.