"DAVNO SMO TRAŽILI ČLANSTVO" Komšić tvrdi da BiH nezaustavljivo ide u NATO

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
36.849
https://www.rtvbn.com/3976974/bih-kao-i-sjeverna-makedonija-cekaju-poziv-za-nato

BiH kao i Sjeverna Makedonija, čekaju poziv za NATO

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je na današnjoj sjednici postavio pitanje ministru odbrane BiH u vezi s Program reformi, te je zatražio odgovor u pisanoj formi.

BiH kao i Sjeverna Makedonija, čekaju poziv za NATO


04.02.2020 | 15:32

Šarović je kazao da je na stranici NATO pakta nedavno objavljeno da je Bosna i Hercegovina u programu MAP-a, to jeste da je aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u i to na osnovu usvojenog programa reforme odbrane BiH.


"Da li to znači da je Program reformi prihvaćen kao ANP, doduše, pod drugim nazivom? Koje su to reforme koje će provoditi Ministarstvo odbrane BiH po ovom pitanju i koliko će one koštati, te da li je tačno da je programom reforme odbrane BiH, Predsjedništvo BiH prihvatilo obavezu knjiženja perspektivne vojne imovine na nivou BiH", pitanja su koja je postavio Šarović.


On je u izjavi novinarima kazao da je knjiženje vojne imovine prva obaveza koja „dolazi za naplatu kada je u pitanju program reforme odbrane“."Mislim da je to toliko važno pitanje, prije svega radi nosioca vlasti u Republici Srpskoj i člana Predsjedništva iz RS-a, koji su bili najgovorljiviji, prijetili su sankcijama onima koji pristanu da se knjiži perspektivna vojna imovina iz entitata, u ovom slučaju iz RS-a, na nivo Bosne i Hercegovine.


Sad već imamo jedan nevjerovatan obrt u kome su član Predsjedništva iz RS i druga dva člana Predsjedništva BiH potpisali dokument kojim se, kroz reformu odbrane, praktično dozvoljava knjiženje prespektivne vojne imovine u kontinuitetu", naveo je Šarović.


Dodao je da je potpuno jasno da će na dnevni red doći više od 20 lokacija u Republici Srpskoj, među kojima i neki objekti koji se danas koriste i u civilne svrhe.


Šarović smatra da je to za RS „vrlo dramatično pitanje i postavlja se pitanje kredibiliteta onih koji su juče govorili jedno, sada govore drugo“.


"Mislim da se radi o klasičnoj obmani, rekao bih, promjeni potpuno politike u jednom suprotnom smjeru. To zahtijeva, prije svega, odgovore, ali i odgovornost zašto je sada potpuno promijenjen stav koji je definisan i u politici, stavovima NSRS", kazao je Šarović.Podsjetio je da su ključni nosioci vlasti u RS uvjeravali poslanike u NSRS, da „BiH ostaje vojno neutralna, da RS čvrsto stoji iza toga stava, da nema granice NATO-a na Drini sa Srbijom, da RS u sigurnosnom smislu prati Srbiju...“


"Sada vidimo nešto sasvim drugo, potpuno priznanje od tih istih učesnika da je BiH u MAP-u, što znači da je izvršena aktivacija MAP-a i da je BiH u istom statusu kao Sjeverna Makedonija. Sjeverna Makedonija čeka poziv za punopravno članstvo u NATO alijansu, što znači da poziv čeka i BiH", istaknuo je Šarović.


On kaže da će o članstvu ubuduće odlučivati, svojim pozivom, samo NATO savez i „samo je pitanje hoće li to biti ove godine ili će to biti iduće ili neke druge godine“.


(Fena)


Podijelite vijest:
Čekajući Godoa? A kada to dočekaju, čeka ih i ovo što Turci čekaju već 60 godina!
macak.jpg
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.