David Gilmour Novi Album

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
918
David Gilmour je prosle srede objavio izlazak svog novog, petog po redu, solo albuma, a danas je tu objavu pratio prvi singl "The Piper`s Call", objavljen na BBC-u. Album se zove "Luck and Strange" i izlazi 6-og. Septembra. Zanimljivo je da na istoimenoj pesmi sa albuma, klavijature svira pokojni klavijatursita Pink Floyda, Richard Wright, koji ih je snimio jos 2007-me godine, tokom zajednicke svirke sa Gilmorom u njegovom studiju.

dg.jpg


Album nije nista novo, sto je sa neke strane i dobro za Gilmorove fanove. U sustini u pitanju je stari, dobri Gilmor u muzickom smislu. Album obiluje fantasticnom soloima i gitarskim deonicama koji su prepoznatljivi i tipicni za jednog od najuticajnijih gitarista rok muzike. Pesma "The Piper`s Call" koja zapocinje ukuleleom se zavrsava odlicnim, skoro dvominutnim solom na gitari, ali ovoga puta na Gibson Les Paul gitari sto je pomalo neuobicajeno za Gilmora. Na albumu se pored Wrighta pojavljuju i druga familijarna imena, kao Guy Pratt na bas gitari, Steve Gadd na bubnjevima i Roger Eno (Brian Eno brat) na klavijaturama.
Kome se svidjaju prethodni Dejvidovi albumi, "On the Island" i "Rattle That Lock", sigurno ce uzivati i u ovom, nakon devet godina, novom albumu.

 
Nemoguće je premeriti iskrenost i jednoga i drugoga. To su ogromni ljudi, svaki na svoj način, humanisti. Dejv možda ide na ekspresiju, a Rodž na impresiju.....

Nemačka: Muzičar Rodžer Voters, bivši član Pink Flojda, pod istragom policije zbog kostima u nacističkom stilu​

  • Nadim Šad
  • BBC
27 maj 2023
Roger Waters wearing a long black overcoat with a red armband.

AUTOR FOTOGRAFIJE,TIKTOK
Policija ispituje bivšeg basistu Pink Flojda Rodžera Votersa posle nedavnog koncerta u Nemačkoj na kojem se pojavio u kostimu koji je ličio na nacističku SS uniformu.
Na nastupu u berlinskoj Mercedes-Benc areni 17. maja, Voters je viđen kako nosi dugi crni kaput sa crvenom trakom.
U publiku je uperio i imitaciju mitraljeza.
U Nemačkoj je zabranjeno isticanje nacističkih simbola, zastava i uniformi.
Međutim, nemački zakoni dozvoljavaju izuzetke iz umetničkih ili obrazovnih razloga.
„Istragu vodimo zbog sumnje u podsticanje javne mržnje jer bi se odeća koja se nosi na sceni mogla koristiti za veličanje ili opravdavanje nacističke vladavine, čime bi se narušio javni mir", rekao je portparol policije Martin Halveg.
„Kostim podseća na odeću SS oficira", dodao je on.

Voters je nosio kaput sa crvenom trakom oko ruke sa dva crna ukrštena čekića na belom krugu, a sličnu odeću nosio je na nastupima pre nekoliko godina.
Simboli su slični onima na kostimima u filmu Zid (The Wall) iz 1982. godine, zasnovanom na istoimenom albumu Pink Flojda, i u kojem se pojavljuje legendarni muzičar Bob Geldof.
U jednoj sceni Geldof igra rok zvezdu koja halucinira da vodi fašistički miting.
Policija je saopštila da će, nakon što optužbe budu razmotrene, slučaj biti prosleđen javnom tužiocu na dalje odlučivanje.
Tokom berlinskog nastupa, na velikom ekranu pojavila su se i imena nekoliko preminulih.
Među tim imenima je bila i Ana Frank, jevrejska tinejdžerka koja je umrla u nacističkom koncentracionom logoru tokom Drugog svetskog rata.
Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je kritikovalo Votersa.
„Dobro jutro svima osim Rodžeru Votersu koji je proveo veče u Berlinu (Da Berlin) skrnavivši sećanje na Anu Frank i šest miliona Jevreja ubijenih u Holokaustu", piše na Tviter nalogu Ministarstva spoljnih poslova Izraela.
Voters je na koncertima isticao i svinju na naduvavanje označenu Davidovom zvezdom.
Muzičar je poslednjih nedelja održavao koncerte po nemačkim gradovima u okviru turneje This Is Not A Drill (Ovo nije vežba).
Međutim, nastupi su ocenjeni kao kontroverzni.
Minhen i Keln su pokušali da otkažu koncerte nakon što su ga jevrejske organizacije, poput Centralnog saveta Jevreja, optužile za antisemitizam.
Voters negira optužbe, a u objavi na Fejsbuku ove nedelje se zahvalio onima koji su prisustvovali njegovim koncertima u Nemačkoj.
Odao je i počast pokretu Bela ruža, grupi otpora tokom nacističkog perioda.
„Činjenica da su me neki predstavnici vlasti u Nemačkoj, a neki po nalogu izraelskog lobija napali, pogrešno me optužujući da sam antisemita, i pokušali da otkažu moje koncerte, rastužuje me", napisao je Voters.
„Šetajući Minhenom juče popodne, nisam mogao da se otresem osećaja da me posmatra Veliki brat. To ostavlja gorak ukus".
https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-65730299
 

Back
Top