VanderGraaf
Aktivan član
- Poruka
- 1.083
"Luck and Strange", novi solo album David Gilmour-a je izasao pre deset dana. Ja sam naravno kupio vinil LP, jer volim njegovu muziku i gitaru jos od ranih dana Pink Floyd-a, ali ne bih da ovde pisem o ovom albumu, jer koga interesuje moze sam preslusati vecinu pesama. Ipak, desilo se nesto sto ja, a verujem ni mnogi drugi nisu ni malo ocekivali. "Luck and Strange" se popeo na prvo mesto britanske top liste, pretekavsi za samo deset dana i trenutno popularni Oasis, Sabrinu Carpenter, Tajlor Svift i mnoge druge koji su na ovoj listi. Svaka cast Dejvidu, koji sada ima 78 godina. Ne znam da li ovo dokazuje da gitarski album jos uvek ima snagu i popularnost da se nosi sa danasnjom muzikom i mladim muzicarima od kojih skoro svi samo pevaju, to ce tek vreme pokazati. Jer ako se pogledaju danasnje top liste, ne samo u Britaniji vec uopste, jedna stvar upada u oci. Kad sam vec bio na top listi albuma, pogledao sam i top listu striminga i singlova i nisam video ni jednu muzicku grupu koja je nastala nakon 2000-te godine. Nalaze se na tim listama i pomenuti Oasis, Linkin Park, Coldplay....ali su to grupe iz 90-tih. Naravno, na strimingu, omiljenoj muzickoj platformi danasnjih generacija nema Gilmoura i njegovog albuma, ali opet, to ne umanjuje uspeh njegovog albuma...barem u mojim ocima.
No da se vratim Dejvidu i njegovom albumu koji sadrzi dve pesme "Luck and Strange". Jedna je originalna sa albuma dok je druga pesma dodatak na odredjenim verzijama ovog albuma. Na toj dodatnoj pesmi koja je u stvari snimak iz Dejvidovog studija-stale iz 2007-me godine, klavijature svira Richard Wright koji je tada jos bio ziv. Pesma je prilicno u "pinkflojdish" stilu iz vremena albuma 'Division Bell". Kome se to svidja svakako treba da cuje ovu pesmu. Jos jedan zanimljiv detalj je da na ovom snimku Dejvid svira 1958g. "Gretch 6128 Duo Jet" gitaru. Ovo je jedna od svega par gitara koju Dejvid Gimour nije dao na aukciju sa ostalim svojim gitarama 2019-te godine (a koje su prodate za 21.5 miliona dolara koje je donirao u dobrotvorne svrhe). Dejvid nije dao ovu gitaru, koju je nabavio polovinom 70-tih, jer ju je tesko naci a i zbog specificnog zvuka. Ipak, na aukciji e prodao identicnu Gretch gitaru z 2005-te godine koja je dostigla cenu d $62.000 dolara. Vidim da ih ima na Reverb-u za oko $4.000 dolara, ali postavicu dole Dejvidov video o ovoj gitari pa ako nekoga zanima.
No da se vratim Dejvidu i njegovom albumu koji sadrzi dve pesme "Luck and Strange". Jedna je originalna sa albuma dok je druga pesma dodatak na odredjenim verzijama ovog albuma. Na toj dodatnoj pesmi koja je u stvari snimak iz Dejvidovog studija-stale iz 2007-me godine, klavijature svira Richard Wright koji je tada jos bio ziv. Pesma je prilicno u "pinkflojdish" stilu iz vremena albuma 'Division Bell". Kome se to svidja svakako treba da cuje ovu pesmu. Jos jedan zanimljiv detalj je da na ovom snimku Dejvid svira 1958g. "Gretch 6128 Duo Jet" gitaru. Ovo je jedna od svega par gitara koju Dejvid Gimour nije dao na aukciju sa ostalim svojim gitarama 2019-te godine (a koje su prodate za 21.5 miliona dolara koje je donirao u dobrotvorne svrhe). Dejvid nije dao ovu gitaru, koju je nabavio polovinom 70-tih, jer ju je tesko naci a i zbog specificnog zvuka. Ipak, na aukciji e prodao identicnu Gretch gitaru z 2005-te godine koja je dostigla cenu d $62.000 dolara. Vidim da ih ima na Reverb-u za oko $4.000 dolara, ali postavicu dole Dejvidov video o ovoj gitari pa ako nekoga zanima.