Da bi postao programer moras mnogo da ucis...mnogo...mnogo...
Onda kad mislis da si napokon savladao jednu oblastu shvatis da tu ima jos gomila oblasti i gomila drugih nacina kako mozes ukombinovati jedan kod i jedan programski jezik sa drugim...drago mi je da si shvatio da zelis bolje i smatram da imas neki "motor" koji te moze dovesti do tog boljeg samo ukoliko budes dovoljno dobro upravljao njime.
Trenutno najlaksa oblast u koju mozes upasti mislim da je web development i odatle da trazis kuda i kako da se usmeris. Da li ce to kasnije biti web development, game development, grafika, data science, AI...koju god oblast da izaberes, racunaj na to da ces morati da ucis i pitanje je da li ces ikada zavrsiti sa ucenjem.
Pogledaj oglase za poslove, ima ih dosta na startit, hello world i po raznoraznim facebook grupama i slicno. Vidi sta trziste zahteva i uzmi to i uci.
Neka najlaksa putanja bi bila ovako HTML --> CSS --> JavaScript --> MySQL --> PHP i tu mozes da budes 100% siguran da ces bez bilo kakvog problema naci posao. Stavise mislim da mozes i bez SQL-a i PHP-a da nadjes posao, dovoljni su samo HTML, CSS i JavaScript za neki basic web development.
Imas gomilu kurseva i tutorijala na internetu, imas udemy, imas w3schools, imas sad i besplatne kurseve na edx...koristi reddit i koristi internet da se sto vise raspitas. Za pocetak pokusaj da promenis posao tamo gde se neces toliko istrositi i gde ostane barem nesto koncentracije za ucenje.
Ukoliko ne uspes to, onda promeni raspored spavanja, budi se u 2 ujutru i uci. Veruj mi, isplati se...mnogo se vise isplati uciti nego lomiti kicmu.
Imam drugara koji recimo radi sa C# i OracleSQL bazom, ne radi neke super komplikovane poslove, ali opet je u IT-u i napreduje tako da nema pravila po pitanju onoga sta treba da ucis. Takodje imam jos jednog drugara koji radi game development i za to je uglavnom C++ zasluzan, recimo njegova firma je toliko u potrazi za game developerom da bi bukvalno uzeli C# developera i naucili ga C++ i biblioteke u kojima rade.
Opet, kazem, zavisi najvise od okoline i kakvi poslovi se nude.
Takodje poznajem osobu koja radi kao web master i dovoljno mu je samo poznavanje HTML-a i CSS-a i tako uredjuje sajt. Drugarica takodje isto tako samo sto uz HTML i CSS radi jos s Photoshopom.
Svi ovi ljudi koje sam naveo nisu imali super ekstra odlicno znanje na pocetku, ali su hteli da uce i da se stalno usavrsavaju. Zbog toga su primljeni i pokazuju rezultate jer ozbiljno shvataju poziciju u kojoj su.
Stvar je u tome da nadjes jedan jezik i da se na njemu zadrzis i naucis biblioteke i frameworke i da ne skaces puno sa jednog jezika na drugi i na taj nacin izgubis volju jer ces samo potrositi vreme i izgubiti volju. Vidi da li je to uopste karijera za tebe.
Ukoliko nije, pakuj kofere i bezi odavde kako god znas i umes. Eventualno ovde da pokusas jos i ugostiteljstvo jer konobari prakticno zive od baksisa, radio sam raznorazne poslove i najvise mi se konobarisanje dopalo jer u ovisnosti od toga kakvu uslugu pruzis, takav ces baksis i dobiti. Jeste da ces mozda da radis za 1000 din dnevnice, ali ces zato imati 2000 din baksisa. Doduse ne bas uvek, nekad 500 din baksisa, a nekad 1000...opet je posao mnogo mnogo mnogo bolji od bilo kakvog fizikalisanja ili rada po firmama za fiksni deo plate bez ikakvih bonusa i bez da te iko prepoznaje ili uopste tretira kao ljudsko bice.