„Дар духовне слободе“: руковођење и саветовање

Ох, мислим да капирам...ништа није ништа и ништа је све а све је ништа и све је све...?

Рецимо да је тако. Договор кућу гради.

Вероватно очекујеш одговор о души али ја лично сматрам да и животиње имају душу, па то мени није место раздвајања.

Ти си пребацила причу на аутомате, само пратим.

Тада ђаво поведе Исуса Христа у Јерусалим, Њега постави на кров храма и рече: "ако си Ти Син Божији, баци се одавде доле (опасности за Тебе нема), јер је у Писму речено: ангелима Својим заповедиће за Тебе, да сачувају Тебе, и узеће Те на руке, да не запнеш за камен ногом Својом" (Псалм 90, 11-12).

Али Исус Христос му је рекао: "у Писму је речено такође, не искушавај Господа Бога Твојега", односно где није нужно, не тражи и не очекуј чуда. (Поновљени Закони 6, 16).

Ово имплицира да можда знаш шта значи слушати себе. Ако може подела, ако не, ником ништа.

А чему потреба да се прича о просветљеној жени, пријатељици коју то очигледно не занима? Хммм...

Vrlo ju je zanimalo. I sva je oduševljena bila, sve dok nije saznala da
nema diplomu. :mrgreen:
Nadogradnja se vrednuje, jbg...

Ako je tebi potrebno da skočim sa vrha zgrade, da bi mogao da razumeš
ono što govorim, da li je to moje ograničenje ili tvoje?

Nisam očekivala pruču o duši, ali mi je zanimljiva ta konstrukcija ''imati dušu''
Šta je to u životinji što bi moglo dušu da poseduje i njome upravlja?
Može li bilo ko/šta da ima dušu?
Ko je sakupljač duša?
Njegov glas čuješ bez problema. To je onaj najglasniji što počinje rečenice
sa Ja. Posebno je ponosan kada kaže ''Ja imam dušu''.

Slušati sebe, znači slušati svoja osećanja, slušati svoje srce, svoju savest.

Sve to je vezano za naš viši emocionalni centar preko koga osećamo prave vrednosti.
Vrednovanje dolazi kroz osećanja i zato moramo oslušnuti šta nam osećanja kažu kada nešto vrednujemo.

Da bi to postigli, da bi stupili u kontakt sa višim emocionalnim centrom, neophodno je očistit naš emocionalni centar od negativnih emocija...a to zahteva dosta rada na sebi.

Prečica, koja je poslednjih godina postala hit, jeste ''radi ono što te u datom
trenutku najviše raduje''
Vidi, to radi, bez greške.
Ali ne možeš se zadržati u tome, jer plima negativnih emocija nagrne.
I onda shvatiš da prečice zapravo nema...

Prečica, koja je poslednjih godina postala hit, jeste ''radi ono što te u datom
trenutku najviše raduje''
Vidi, to radi, bez greške.
Ali ne možeš se zadržati u tome, jer plima negativnih emocija nagrne.
I onda shvatiš da prečice zapravo nema...

Pa nema prečice jer prečice su pokušaj odbojnika da pod tepih stave sve ono što je negativno u nama kako bi stvorili lažnu sliku moralnih vrednosti u nama.
Ali sa prvim jačim udarom iskušenja ta lažna slika se ruši kao kula od karata i naša negativnost izbija napolje.

Odbrana svojih stavova, odbrana lažnog "Ja" opet postaje prioritet i ako si dovoljno iskren prema sebi, shvatiš kako se nisi promenio ni u kom pogledu i da si na istoj tačci na kojoj si bio pre pokušaje da kreneš prečicom.

Dobar primer je čuvena Lujza Hej. Nakon što je objavila knjigu ''kako da izlečite svoj život''
koja je izdata u bezbroj primeraka, dobila je rak. Onda je shvatila da ne živi to što je u
knjizi napisala. Saveti su odlični, vežbe koje je navela su bez greške, ali treba sve to
u praksi primeniti.
I tek onda je krenula u ozbiljan rad na negativnim emocijama.

Mada.. Nešto mora biti prvi korak. I to što ne mogu da primenim savete koje dobro
znam i koje uspešno drugima prosleđujem, otrezni. Počnem da se pitam zašto je to
tako i dođem do toga da me u nameri da budem srećna sprečavaju jedino vlastite
negativne emocije.

U jednom delu (oko 35. minuta) govori o tri stepena duhovnog oslobađanja čoveka.
Prvi stepen je rob, koji radi zato što mora.
Drugi stepen je najamnik, koji radi za platu.
Treći stepen je slobodan čovek, koji radi da Bog bude srećan.
A u trecem stepenu mu (slobodnom coveku) ne treba ni krov nad glavom, ni lezaj, ni hrana. Cak ni zena koja ce ga navesti na zlo. On time usrecuje Boga i njegovog sina.

Salu na stranu, nema slobodne volje, covek je determinisan prirodom svog postosjanja. Sta vise, ni u socioloskom smislu nema slobodne volje, uslovi zivota su ti koji oblikuju svest i "slobodnu" volju.

Poslednja izmena:
Salu na stranu, nema slobodne volje, covek je determinisan prirodom svog postosjanja. Sta vise, ni u socioloskom smislu nema slobodne volje, uslovi zivota su ti koji oblikuju svest i "slobodnu" volju.

Tako je. I to je prvi stepen. Tako na svet gleda rob. I nema tu ničeg ponižavajućeg.
U tom loncu smo svi. I vernici i ateisti, i obrazovani i neobrazovani, i superinteligentni
i oni prosečni. U potpunosti smo uslovljeni i sve radimo zato što moramo. Iz straha
od božije kazne, od gladi, od bolesti, smrti, čegagod...

Tako je. I to je prvi stepen. Tako na svet gleda rob. I nema tu ničeg ponižavajućeg.
U tom loncu smo svi. I vernici i ateisti, i obrazovani i neobrazovani, i superinteligentni
i oni prosečni. U potpunosti smo uslovljeni i sve radimo zato što moramo. Iz straha
Sta vise, mnoge odluke i dela cinimo podsvesno, ne razmisljajuci ni o uslovima niti o posledicama nasih odluka, odnosno dela.Naravno, nagoni su najaci podstrekaci ljudiskog i zivotinjskog delovanaja.

Cim si skontala da smo u loncu ne pokoravas se takoj sudbini..ili se pokoravas ali srce ne moze da se potpuno pomiri s tim a cim ne moze da se pomiri postoji izlaz..

Back