Q. in perpetuum hibernum
Stara legenda
- Poruka
- 79.245
Posle Vešca, Prstenja moći, Njegovih mračnih tkanja i još mnogih drugih primera, mislim da je vreme da se prodiskutuje o ovome. Ne znam odgovara li tema više potforumu Politika ili ovde, neka se prelomi kasnije. Sa draguljima kao izuzecima kao što je Kuća zmaja, u angloameričkom svetu (koji sedmom umetnošću ubedljivo dominira, pa tako i kod nas) woke propaganda postala je osnovna vodilja. Scenaristi otvoreno vrše nuždu po izvornom materijalu, čak prznajući da ga i mrze (kao u slučaju Vešca), brutalno ga sakate na prilično neoriginalan i neinteligentan način i sve podređuju jednoj te istoj poruci: (nasilna, napadna) inkluzija, inkluzija i inkluzija. Rimejkovi i adaptacije se prave sa ciljem inkluzije i sve se to odvija uz potrošnju nenormalno ogromne količine novca (koja je u slučaju Gospodara Prstenova prešla i celih milijardu američkih dolara). Dotično se oseća i na primeru nekih adaptacija koje su mi se svidele, kao npr. Sreda (iz porodice Adams) ali je vrlo teško zaobići. Ovde ne mislim ni samo na kontinuiranu sliku da je beli muškarac nužno inferioran u svakom smislu i glup i na potrebu da se uvek izmeša što je više moguće seksualnih opredeljenja, boja kože, crta očiju u što više stvari (čak i kad ruši do temelja unutrašnju logiku konteksta, kao npr. kod Vešca); mislim i na to što su uradili Boba Fetu iz prostog razloga što je danas politički nekorektno da to bude onaj lik iz filmova Zvezdanih ratova (a koji čak ni Mandalorijan nije narušio).
Posle She-Hulk, koji nisam uopšte ni pokušao gledati, trenutno apsolutni šampion deluje šta su uradili Skubi-Duju. Ukratko, o čemu je reč:
Posle She-Hulk, koji nisam uopšte ni pokušao gledati, trenutno apsolutni šampion deluje šta su uradili Skubi-Duju. Ukratko, o čemu je reč: