Danas: Telekomu od NBS 100 miliona evra na "zajam"

Marcus Vipsanius Agrippa

Domaćin
Banovan
Poruka
4.890
Danas: Telekomu od NBS 100 miliona evra na "zajam"
http://rs.n1info.com/journalist48/Danas-

Narodna banka Srbije je odmah pošto je Telekom Srbija izdao korporativne obveznice, od banaka koje su ih kupile, otkupila polovinu emisije, saznaje "Danas".

Nacionalni telekomunikacioni operater Telekom Srbija krajem prošle nedelje emitovao je korporativne obveznice u vrednosti 23,5 milijardi dinara (oko 200 miliona evra), što su prve obveznice koje je neka domaća kompanija izdala od kada su proletos korporativne obveznice uvrštene u paket pomoći privredi u borbi protiv krize izazvane koronavirusom, podseća "Danas" i dodaje da nas je o tome, iznenađujuće, obavestila Narodna banka, a ne sam Telekom.

U saopštenju NBS se navodi da su obveznice petogodišnje, u dinarima i sa kamatnom stopom od 3,97 odsto, koju čini zbir tromesečnog belibora i marže od 2,95 odsto.

Prema saznanjima "Danasa", četiri poslovne banke su kupci ovih petogodišnjih obveznica, a kako nezvanično saznaje taj dnevni list od upućenih u transakciju, Narodna banka je od njih već otkupila korporativne obveznice Telekoma u vrednosti od oko 100 miliona evra.

"Danas" tokom jučerašnjeg dana, međutim, nije dobio odgovor NBS na pitanje u vezi tog otkupa.

Goran Radosavljević, profesor na FEFA, za "Danas" ističe da je dobro što je neka kompanija emitovala obveznice, ali "na nesreću to je državna kompanija", i ta je mera namenjena kao pomoć u borbi protiv kovida.

"Ne znamo ko je kupio obveznice. Iako se radi o državnom preduzeću i u kome smo svi mi akcionari, nema transparentnosti. Ne znamo šta će biti dalje sa tim obveznicama. Pitanje je da li ih je neko kupio samo da premosti dok ih ne otkupi NBS kroz primarnu emisiju. Jeste da to rade i druge zemlje, ali kod intervencija ECB tačno se zna od koga se kupuje. Dalje, ako je NBS otkupila obveznice, da li ih je kupila po diskontnom ili po ceni kupona. Ako nije sa diskontom, zašto bi ih uopšte kupovala", pita se Radosavljević.

Ako je NBS otkupila obveznice, onda je to de fakto državna pomoć, mada ne nedozvoljena, dodaje Radosavljević.


---------------
Kad ce nasa dividenda dame i gospodo?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.