Danas sam nešto čula. Kviz

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
31.925
meni su radioemisije jako zanimljive ali je istina da slabo kad slušam šta pričaju jer sam zauzeta drugim stvarima

jutros jedan mali kviz

pita spiker

shta je zakonski zabranjeno na/u spitzbergenu (Svalbard je norveški arhipelag između kopnene Norveške i Sjevernog pola. To je jedno od najsjevernijih naseljenih područja na svijetu, poznato po kamenitom, zabačenom terenu sa glečerima i zaleđenom tundri gde se nalazi i privatna banka sjemena sa uzorcima iz cijelog svijeta)


a) vjenchanja
b) umirati
c) poradjati sesvoj odgovor spakujte u shpojler i moletji lepo bez pomochi googla ili neke druge trazhilice
 
Umirati, jer je zemlja zaleđena pa nemaju gde da te sarane.

to sam čuo odavno, ali mi zvuči kao urbana legenda, tako da možda i nije tačno.
Longyearbyen – U Longyearbyenu na Svalbardu zabranjeno je umrijeti. Tamo postoji zakon koji stanovnicima zabranjuje umiranje, piše, između ostalog, skandinavski medij Illustrert Vitenskap.

Razlog: tlo u Longyearbyenu je toliko hladno da se leševi ne raspadaju. Permafrost ih sprečava da se razbiju. Mjesno groblje je stoga zatvoreno prije više od sedamdeset godina. Longyearbyen je jedno od najsjevernijih mjesta na Zemlji i nalazi se na arhipelagu Spitsbergen kojim upravlja Norveška u Arktičkom okeanu.
Svako ko umre u Longyearbyenu uprkos zabrani neće biti tamo sahranjen

Naravno, niko ne može predvidjeti njegovu smrt i stoga se kloniti zajednice od 2.000 duša sa predviđanjem i u skladu sa zakonom. Međutim, svako ko ipak umre i nehotice prekrši zabranu koja postoji od 1950. neće biti pokopan u Longyearbyenu.

Mrtvi će biti odvedeni u svoju matičnu zajednicu na sahranu, objasnio je uposlenik turističkog ureda Svalbarda za norveški medij Nordlys. Izuzetak su ukopi u urnama, koji su mogući na zahtjev.
Virusi španske gripe otkriveni u očuvanim leševima

Prema Guardianu i BBC-ju, mrtvi koje je sačuvao permafrost u Longyearbyenu već su postali predmet nauke. Istraživači su iz jednog od leševa izvukli tragove virusa koji su izazvali katastrofalnu pandemiju španske gripe 1918.
 

Back
Top