Danas počinje Vaskršnji post

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.366
1740990913-shutterstock_2431820419-750x422.jpg

Pravoslavni vernici obeležavaju početak Vaskršnjeg posta. Ove godine Vaskršnji post počinje 3. marta i traje do 19. aprila.
Ovaj post naziva se i Veliki i Veligdanski, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja. Naziva se i Časni zato što obuhvata vreme stradanja Isusa Hrista.

Vaskršnji post uvek počinje u ponedeljak – prvi ponedeljak posta naziva se Čisti, kao i prva sedmica posta.
Običaj je da se tokom prve – Čiste nedelje, sprema cela kuća. Veruje se da je danas dobro započeti velike poslove, jer će biti uspešni.

Drugu nedelju Velikog posta, odnosno Pačistu nedelju treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.
Tokom treće nedelje – Krstopoklonske nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu. Tokom ove nedelje trebalo bi suzdržavati se od svih iskušenja duha.
Četvrte nedelje – Sredoposne nedelje ne treba izgovarati ružne reči, čak ni u šali i treba se posvetiti radu.

Peta nedelja se naziva i Gluva, a naziv je dobila po tome što je prošlo puno vemena u postu i dolazi vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave.

U šestoj nedelji, takozvanoj Cvetnoj, najznačajniju ulogu imaju biljke i cveće. Prema verovanju ništa što cveta ne treba sejati, jer u tom slučaju neće biti ploda. Običaj je da se ovih dana pletu venčići od vrbovih grančica i cveća.

Sedmu nedelju – Stradalnu, vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju.

Vaskršnji post traje 48 dana, i najduži je post u toku godine, koji se završava praznikom Vaskrsenja.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina.
Takođe, na praznike Blagovesti i Cveti može da se jede riba.
U našem narodu je poznato da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.
Tokom Velikog posta vernici pristupaju pokajanju, praštanju i molitvi, a cilj je da dostojno dočekaju najveći hrišćanski praznik, prenosi Danas.rs.

Нека је срећан почетак Великог постa.
Hmmm,od kada se to za post nekome pozeljuje sreca ?
Pazi sta kaze Isus:

Mat.6,16-18:
"...A kad postite, ne budite žalosni kao licemjeri; jer oni načine blijeda lica svoja da ih vide ljudi gdje poste. Zaisto vam kažem da su primili platu svoju.
A ti kad postiš, namaži glavu svoju, i lice svoje umij,
Da te ne vide ljudi gdje postiš, nego otac tvoj koji je u tajnosti; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno..."

Pazi sta kaze Isus:

Mat.6,16-18:
"...A kad postite, ne budite žalosni kao licemjeri; jer oni načine blijeda lica svoja da ih vide ljudi gdje poste. Zaisto vam kažem da su primili platu svoju.
Da te ne vide ljudi gdje postiš, nego otac tvoj koji je u tajnosti; i otac tvoj koji vidi tajno, platiće tebi javno..."
Srećan i tebi.

Pazi sta kaze Isus:

Mat.6,16-18:
Јој, животееее :mrgreen:, то ти је бре литерални израз, како људи не могу да виде да неко пости, него је овде поента да се неко не хвали постом и преузноси над другима зато што као он ето може да пости и да се уздржава док други су слабићи и не могу да посте, зато бре и стоји прво, намажи главу своју и уми лице, немој да показујеш твој пост споља, него нека пост буде унутрашњи и духован, и тада ће Бог платити такав пост јер види човеков унутрашњи и духовни пост и труд, овај други спољашњи пост то је скоро као и да се не пости, јер нема користи од таквог поста. Узми мало па прочитај шта светитељи пишу о посту, информиши се. :rtfm:

И, зато је нормално и људски да се некоме који се труди у било чему пожели срећа и успех у томе што ради, тако и за пост. Дал је могуће да толико ситничариш :ljutka: на неке нормалне људске ствари.

Јој, животееее :mrgreen:, то ти је бре литерални израз, како људи не могу да виде да неко пости, него је овде поента да се неко не хвали постом и преузноси над другима зато што као он ето може да пости и да се уздржава док други су слабићи и не могу да посте, зато бре и стоји прво, намажи главу своју и уми лице, немој да показујеш твој пост споља, него нека пост буде унутрашњи и духован, и тада ће Бог платити такав пост јер види човеков унутрашњи и духовни пост и труд, овај други спољашњи пост то је скоро као и да се не пости, јер нема користи од таквог поста. Узми мало па прочитај шта светитељи пишу о посту, информиши се. :rtfm:

И, зато је нормално и људски да се некоме који се труди у било чему пожели срећа и успех у томе што ради, тако и за пост. Дал је могуће да толико ситничариш :ljutka: на неке нормалне људске ствари.
šta god mu ti objašnjavao on pravoslavlje ne podnosi niti ti je bližnji

Pretpostavimo da nisam dobvro informisan,jel me mlzes pouciti sta su sve apostoli zapisivali o postu pa da sve to uporedimo sa vasom verskom praksom !?
И, зато је нормално и људски да се некоме који се труди у било чему пожели срећа и успех у томе што ради, тако и за пост.
Po tebi dkle ljudi se trebaju TRUDITI da bi postili ???????
Дал је могуће да толико ситничариш :ljutka: на неке нормалне људске ствари.
To nije uopste sitnicarenje a jos manje je "neka noirmalana,uobicjena stvar vec verska praksa o kojoj ljudi moraju tacno znati zasto se nesto radi i kako uopste !

Pretpostavimo da nisam dobvro informisan,jel me mlzes pouciti sta su sve apostoli zapisivali o postu pa da sve to uporedimo sa vasom verskom praksom !?

To nije uopste sitnicarenje a jos manje je "neka noirmalana,uobicjena stvar vec verska praksa o kojoj ljudi moraju tacno znati zasto se nesto radi i kako uopste !
šta ti verski praktikuješ osim što forumašiš?

A, бре, опет ти погрешне предпоставке праве проблем да видиш шта тачно пише о посту, видиш горе, сам Исус каже (сад прочитај литерално), а ти кад постиш, немој да се споља хвалиш постом, пости у тајности и унутрашњости и добићеш плату од Бога, и шта се може закључити из овога, па, ако добијамо плату од Бога за пост, онда ако више и јаче постимо, онда ће нам и бити већа плата од Бога. Тако пише. :rtfm:

Тада Исуса одведе Дух у пустињу да Га ђаво куша. И постивши се дана четрдесет и ноћи четрдесет, напослетку огладне. :rtfm:

И Мојсије оста онде код Господа четрдесет дана и четрдесет ноћи, хлеба не једући ни воде пијући; и написа Господ на плоче речи завета, десет речи. :rtfm:

šta ti verski praktikuješ osim što forumašiš?
Nista posebno,6 dana aktivno radim i zavrsavam sve svoje poslove dok u sedmom odmaram.
...inace trudim se d drzim sve Bozje zapovesti ukljucujuci i one o kvalitetu braka na svim nivoima,odgoj i vaspitavanje dece na svakom planu a evo nalazim i vreme da propovedam jevandjelje n najbolji nacin koji znam i umem - kroz razgovore uzivom a narocito na forumu !!!
Evo to je ukratko moj stil zivota a tvoj ?

Nista posebno,6 dana aktivno radim i zavrsavam sve svoje poslove dok u sedmom odmaram.
...inace trudim se d drzim sve Bozje zapovesti ukljucujuci i one o kvalitetu braka na svim nivoima,odgoj i vaspitavanje dece na svakom planu a evo nalazim i vreme da propovedam jevandjelje n najbolji nacin koji znam i umem - kroz razgovore uzivom a narocito na forumu !!!
Evo to je ukratko moj stil zivota a tvoj ?
nep ti videti carstvo

Neka je sa srecom svima koji se od danas pridržavaju Vaskršnjeg posta

Da li postite za Vaskršnji post i da li uspevate da izdržite na postu svih 48 dana?
Hvala. Prevarila sam se danas sa jednom bombonom cokoladnom, zaboravila sam da pocinje post.

Verovatno cu onda zadnju nedelju postiti.

Neka je sa srecom svima koji od danas poste, i od mene.

Ne postim, ne vidim poentu niti je ikad iko umeo da objasni zašto se uopšte posto tj zašto je to čovek izmislio i zašto u toku tolikog posta ljudi jedu ga mazge na aparatima...mnogo nezdravo se hrane, post je nejedenje hrane uopšte, ja to radim ali ne zovem to post već autofagija. Za tih 48 dana čovek treba samo da pije vodu i čajeve, aj sad da vas vidim vernici, tj. nema ovde pravih vernika.

Hvala. Prevarila sam se danas sa jednom bombonom cokoladnom, zaboravila sam da pocinje post.

Verovatno cu onda zadnju nedelju postiti.
Шта има везе. Наставиш да постиш нормално, нема везе што си се преварила.
Neka je sa srecom svima koji od danas poste, i od mene.
Хвала и теби такође

To sam ja tebe pitao da vidimo stra znas vise od mene....
Nisi mene pitao no ovog Bokija. Ja sam se uključio jer sam htio da vidim tvoj pogled. Pošto sam primjetio da se ne slažeš sa pravoslavnim postom.
Molim te pojasni sta je po tebi post, cisto da bi mogli nastaviti ovaj razgovor jer imam neki utisak da baratas pogrresnim podatcima.
Ja sam ti tu tanak u znanju a još više u praksi. Stvarno bih volio da čujem od tebe šta je post i šta fali pravoslavnom.

Back