Danas počinje Božićni post

Da li postite?


  • Ukupno glasova
    10

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.912
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
Post je prvi korak na putu spasenja, važan za duhovni i telesni život, vreme kada se pronalazi mera u svemu.

Trebalo bi da nauči čoveka suzdržavanju, ne samo od masne hrane, već i od svega što udaljava od Boga – zlobe, uvreda, besa, nedoličnog ponašanja.

Veruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku, dok je puno trajanje, od 40 dana, dobio u u 12. veku.

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.
Ciljevi su, kako je savetovao vladika Nikolaj, "očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja".

Pravila božićnog posta

- Božićni post traje 40 dana, nije tako strog kao Veliki post
- Počinje 28. novembra, a završava se 6. januara
- U toku celog posta ne jedu se meso, mlečni proizvodi i jaja
- Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka, koji se poste na vodi
- Riba se jede svake subote i nedelje, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice
- Poslednja nedelja božićnog posta posti se strože, bez upotrebe ribe, po mogućnosti na vodi
- Na Badnji dan se ne upotrebljavaju ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi

Bozicni-post.jpg

link
 
Poslednja izmena:
Post ne podrazumeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porekla. U toku celog božićnog posta ne jede se meso, beli mrs (mleko i mlečni proizvodi) i jaja. U poslednjoj nedelji božićnog posta se posti strože, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vodi. Na Badnji dan se ne upotrebljavaju ni ulje ni vino, već se obavezno posti na vodi. Ne treba zaboraviti da crkva ističe da tokom posta ne treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Post ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane već pre svega od loših misli, želja i dela.

pored posta hranom, postimo i delima, jer samo ako "postimo i delima post postaje onaj pravi i sveobuhvatni."

Uzalud je da postimo hranom, a da, na primer, ne razgovaramo sa svojim bližnjima, rođacima, prijateljima, jer je i sam Bog koji se rađa, čije rođenje čekamo tokom posta, kazao da ko ne voli čoveka, ne može voleti ni Boga. Važno je da vernici znaju da nam je uzalud da postimo čitav post hranom, a ne mirimo se i ne menjamo sebe iznutra. S druge strane, post je ustanovljen da bi tokom trajanja istog mislili više na svoju dušu - naveo je Teolog Miloš Stojković

S druge strane, verski analitičar Draško Đenović smatra da bi idealno bilo da se vernici tokom posta odreknu alkohola i cigareta.

- Seksualni odnosi nisu zabranjeni, pojedini kažu da se treba uzdržavati. Suština posta nije u suzdržavanju od hrane, kao što većina ljudi misli, nije post dijeta. Suština je da prosvetlimo naše misli. Ništa nećemo dobiti time ako samo promenimo ishranu, nije suština odreći se samo mesa već i nekih dela, recimo interneta, serija... Džabe vam post ako kod kuće bijete ženu i decu!.

riba-hrana-shutterstock-e1543320172185.jpg
 
Postim svaki dan, ogranicavam se koliko jedem i sta.

Svaki put se cudim odakle nam toliko stanovnistva koje se za vrijeme posta raznosi ribom, krompirom i ostalom 'posnom hranom', ne postoji posna hrana - postoji samo hrana.

A cim se 'post' zavrsi, neizivljeno se krece u nove epohe nadoknadjivanja, jer da neke vrste hrane ne bi bile ljubomorne. :lol:
 
Ово је недеља лелека и кукњаве оних који посте једну недељу. Увек је неизвесно да ли ће преживети или умрети у подвигу. Већина по цео дан усисава посну храну, а за молитвеник никад нису ни чули. То су они са црвеним бројаницама око руке, или оним већим око врата. За исповест никад чули.
 
Ово је недеља лелека и кулњаве оних који посте једну недељу. Увек је неизвесно да ли ће преживети или умрети у подвигу. Већина по цео дан усисава посну храну, а за молитвеник никад нису ни чули. То су они са црвеним бројаницама око руке, или оним већим око врата.
ako dušom ne postiš džabe ti trava
 
to je fizički post, nejedeš svinjetinu al nakrkaš se masnog šarana.
post je smirenje u duši. nema potrebe da se razmišlja "kako ću" i time se useljava demon koji kuša.
kome je do forme nek posti nad stomakom.
Ma pazi, sve one anoreksicne manekenke dozivljavaju misticna iskustva. Jedan materijalista je to objasnio tako,
da mozak pocne da pusta otrove kad si gladan pa haluciniras :P
Mos misliti *otrove* :P
 

Back
Top