Danas je Vidovdan

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
275.000
1656413229601.png


Pravoslavni vernici obeležavaju jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan.
Taj praznik se u narodu, s jedne strane dovodi u vezu sa knezom Lazarom i Kosovskim bojem, a s druge, sa Svetim Vidom.

Kao državni praznik, obeležava se radno u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Stradanju srpskih vojnika je posvećen spomenik podignut na Gazimestanu 1953. godine, rad Aleksandra Deroka, dok Spomenik kosovskim junacima, koji je otkriven 28. juna 1904. godine u okviru proslave stogodišnjice Prvog srpskog ustanka, u prisustvu kralja Petra Prvog Karađorđevića, predstavlja simbol Kruševca i delo je srpskog vajara Đorđa Jovanovića.
Vidovdan se proslavlja dostojanstveno, mirno, bez veselja. U svim pravoslavnim hramovima služi se parastos našim vojnicima palim na bojnom polju,
i svim do danas postradalim mučenicima koji su na razne načine život dali za pravoslavnu veru.

Po narodnom verovanju, važno je šta će se na ovaj dan videti, jer će se kasnije baš u tome imati uspeha.

Ponegde, izlazi se do podneva na groblja i donosi hrana, riba obavezno. Vidovdanska trpeza ove godine je posna, jer pada u vreme Petrovskog posta.

Ima sredina, u severozapadnoj Srbiji i Vojvodini, gde se iznosi sve tkanje što žene i devojke rade kako bi se videlo koliko su vredne i pokazalo da je određeno domaćinstvo imućno.

U nekim sredinama, poput Mačve, na taj dan su velike zadušnice. Izlazi se do podneva na groblje i donosi hrana, a riba obavezno, kao vrsta žrtve Svetom Vidu.

Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu vidovčicu i stavljaju je pod jastuk da bi usnile svog izabranika.
 

hm337

Poznat
Poruka
7.935
Prema delu „Mučeništvo sv. Vida“ napisanom krajem 6. veka, sv. Vid se rodio krajem 3. veka u bogatoj mnogobožačkoj porodici na jugozapadu Sicilije. Hrišćanstvo je kao dete primio od svog tutora Modesta i njegove žene Kreščentije, koja je bila Vidova dadilja. Bežeći od svog oca koji je na silu želeo da ga odvrati od hrišćanstva, Vid sa svojim tutorom i dadiljom beži u Lukaniju, gde su sve troje kasnije uhapšeni kao hrišćani i sprovedeni u Rim. Prema legendi, u Rimu je mladi Vid učinio mnogo čuda, među kojima se navodi i isceljenje Dioklecijanovog sina. Uprkos svemu, sa svojim pratiocima je osuđen na smrt i pogubljen 303. godine bacanjem u kotao sa vrelim uljem. Prema legendi, iz tog kotla ga je još živog izveo anđeo koji ga je vratio u Lukaniju, gde je konačno umro.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Vid
Bio bi za nas verovatno samo jedan u nizu hrišćanskih mučenika i svetaca da mu se ime slučajno nije poklapalo sa imenom staroslovenskog boga Vida to jest Svetovida

Svetovid (Svetovid, Swiatowit, Sutvid, Vid, Suvid, Suvid, Svantevid, Svantovid, Sventovid, Zvantevith), u slavenskoj mitologiji povezivan je s ratovima i proricanjem. Opisivan je kao četveroglavi bog čije su glave gledale na četiri strane. Ovako udruženih glava, on može obuhvatiti pogledom sve strane svijeta (Svevid). Njegov konj bijele boje čuvan je u njegovom hramu i o njemu su se brinuli svećenici. Vjerovalo se da Svantovid ratuje protiv neprijatelja jašući na ovom konju. Isti konj služio je i za gatanje. O Svantevidu su ovisili uspjesi ratnih pohoda, trgovačkih putovanja, bogatstvo žetve. U isto vrijeme on je držao jedan luk ili mač, kao simbol rata, i rog za piće. Svantevidu su prinošene životinjske žrtve. Baltički Slaveni su ga prihvaćali kao prvog ili najvišeg boga. Vjeruje se da je dolaskom kršćanstva Svantevid i dalje ostao u slavenskom narodu kroz lik svetog Vida.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Svetovid
 

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
59.390
https://sh.wikipedia.org/wiki/Sveti_Vid
Bio bi za nas verovatno samo jedan u nizu hrišćanskih mučenika i svetaca da mu se ime slučajno nije poklapalo sa imenom staroslovenskog boga Vida to jest Svetovida


https://sh.wikipedia.org/wiki/Svetovid
taj sveti vitus veze nema sa nama da bi zadobio toliko poštovanje crvenim slovom u kalendaru.
u ovaj dan nekada su verovali da je najduži dan u godini i zato se naziva vidov-dan, sve se tada vidi, ko je vera ko nevera.
a i verovatno da je tačno da ga povezuju sa bogom vidom iz predhrišćanske ere.
 

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
59.390
Narodna verovanja i običaji

Vidovdan je posebno zanimljiv zato što se prepliću istorijske činjenice sa naraodnim običajima i verovanjima oličenim u razvoju kosovskog mita uporedo sa paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Za one koji ne znaju, Vid je smatran vrhovnim božanstvom –„Bogom nad bogovima“ a svi drugi bogovi tek polubogovima.

Među Srbima i svim Slovenima verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra praznikom za oči, odnosno praznikom koji „otvara oči“.

https://uzicemedia.rs/vidovdan-verski-drzavni-i-istorijski-praznik/
_____________________

8jBk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTldNN01EQV8vMDMxNmQzZjA2MjllOWQxZjdkYWUxMGQ4ZD...jpeg
 

Agatha

Stara legenda
Poruka
78.618
Da, ne zove se Sveti Vid, nego St Vitus, i po njemu je nazvana neurološka bolest, "Igra Sv. Vitusa". Ne znam otkud Srbima da se zvao Vid?
Srbi zasigurno slave Svetog Vida jer je to naše slovensko božanstvo, kao mnoga koja su integrisana u hrišćanstvo i spojena sa svecima
Za Igru Sv Vitusa znam, to je masovna histerija koja je vladala u srdnjevekovnoj Evropi gde meštane obuzme manični ples do iznemoglosti pa i smrti
Kod nas nisu zabeleženi takvi slučajevi
Potpuno je logično da se Vidovdan odnosi na naše božanstvo Svetovida, a ne na sporadičnu pojavu i nepoznatog sveca daleko od Srbije.
Čak im ni imena nisu baš mnogo slična
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.