Danas je letnji Sveti Nikola

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.337

Danas je letnji Sveti Nikola: Zašto se slavi i koji su običaji?​


Sveti Nikola
Foto: Bjoertvedt / CC BY-SA 3.0 / Wikimedia Commons
Pravoslavni vernici danas slave letnjeg Svetog Nikolu, praznik koji obeležava prenos moštiju Svetog oca Nikolaja – Mirlikijskog čudotvorca iz Mire u Likiji u Bari u Italiji 1087. godine.

Praznik se naziva letnji Sveti Nikola, iako kalendarski ne pripada letu, jer je uglavnom lepo vreme na taj dan. To je preslava za vernike koji slave Svetog Nikolu 19. decembra, dok je zimski Sveti Nikola preslava onima koji slave letnjeg.

Običaji​

Prema verovanjima, na ovaj dan se ne preporučuje pranje veša, čišćenje kuće ili obavljanje bilo kakvih kućnih poslova.
U nekim krajevima, zadržao se običaj davanja poklona deci na ovaj praznik, jer je Sveti Nikola njihov zaštitnik.

Ko je bio Sveti Nikola?​

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na teritoriji današnje Male Azije. Bio je jedinac i poticao je iz bogate i ugledne porodice. Njegovi roditelji, Teofan i Nona, bili su iz više klase i često su činili milostinju prema siromašnima.

Ime je dobio po svom stricu Nikolaju, episkopu grada Patare. Zamonašio se u manastiru Novi Sion i još za života je bio prepoznat kao svetitelj. Kasnije je postao arhiepiskop grada Mira u Likiji, gde je i sahranjen.
Nakon smrti roditelja, Nikola je svoje bogatstvo podelio siromašnima. Kao arhiepiskop u gradu Miru, poučavao je narod u veri, posećivao bolesne, obilazio gradove i sela i otkupljivao zarobljenike.
Umro 19. decembra 345. godine i taj dan se obeležava kao njegov pomen.

Srpske porodice koje svetog Nikolu smatraju svojim zaštitnikom, proslavljaju ga kao krsnu slavu. Sveti Nikola je zaštitnik putnika, ribara, moreplovaca i splavara.
Pravoslavni vernici ga vide kao borca za Hristovu veru, a njegovo ime znači „narodni pobednik“. Veruje se da svojim čudesnim moćima pomaže bolesnima i nemoćnima.
Prema predanju, Sveti Nikola je vratio vid Stefanu Dečanskom, koji je zatim ukrasio hram gde su pohranjene mošti svetitelja srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.https://www.danas.rs/zivot/letnji-sveti-nikola-slava-obicaji-verovanja/
 
E to je već druga stvar. Verovatno ste doseljenici tamo. Kod nas recimo Đurđevdan 6. maja slave jedino Romi, a kad ti Srbin kaže da slavi Đurđevdan odmah znaš da nije Leskovčanin nego verovatno poreklom Crnogorac ili Hercegovac. Između svetog Jovana i svete Petke starosedeoci ne slave nijednu slavu.
da, moji su došli iz pipera
moguće da je tako, hvala za info
 
I posle kažu da su piroćanci cicije. A mi slavimo sve što se slaviti
može i letnje i zimsko.
Vidim ovde u Šumadiji danas obeležavaju sv Nikolu, al u krugu
porodice. Retko ko ima goste.
Haha ne znam. Ima u Leskovcu sa desne strane Morave sela gde svi u selu slave samo svetog Nikolu u decembru i ništa više. Bukvalno kod njih ne postoji druga slava u tom kraju prema Vlasotincu.
 
Pa nije letnji sveti nikola nesrpska slava,
Не постоје несрбске славе...

Само Срби од свих православаца имају славе... Остали славе или имендане или државне празнике великих просветитеља...

Можда мислиш на дођошке србске славе избеглица у ужу Србију током историје...
 
Ja volim sve slave bukvalno, ne biram kad je mrsna ili posna jedem sve, samo kad me neko zove, a retko me zovu...ja ne slavim ali volim da se roknem na slavi, danas ne idem na svetog nikolu. Ako neko slavi neka napiše ako je iz blizine pa da dodjem nepozvan jer na slavu se ne zove.
 
Не постоје несрбске славе...

Само Срби од свих православаца имају славе...
Netačno. Makedonci takođe slave slave. A jedna od tipično nesrpskih slava je zimski sveti Đorđe 9. decembra koja je rasprostranjena po Makedoniji,a u Srbiji svi testirani slavljenici ove slave prema DNK projektu "Poreklo" su raspoređeni po jugu Srbije i svi odreda imaju genetsko poreklo iz krajeva zapadne Makedonije odakle im je neko od predaka.
 
Остали славе или имендане или државне празнике великих просветитеља...
Imendan je samo kod Grka. Kod Rusa se to ne slavi, a nema dokaza ni da je običan narod to nekad slavio. Imendan kod Srba i Bugara je novotarija smišljena u 19. veku kod građanskog sloja. Pre 19. veka su samo Grci dokazano slavili imendane, kod ostalih naroda možda samo bogati pod grčkim uticajem.
 
Imendan je samo kod Grka.
И код Бугара, Руса

Kod Rusa se to ne slavi, a nema dokaza ni da je običan narod to nekad slavio.
Нема, кад не читаш црквену историју, већ секуларну о цркви у Русији

Imendan kod Srba i Bugara je novotarija smišljena u 19. veku kod građanskog sloja.
Не, то несрби прослављају свог личног светитеља, Срби славе и групног...

Срби су групнији народ, зато групније празнике гурају, ту је квака

Pre 19. veka su samo Grci dokazano slavili imendane, kod ostalih naroda možda samo bogati pod grčkim uticajem.
Секуларизам, немаш сакрална знања и увиде
 

Back
Top