DANAS: Definitivan bankrot Srbije najdalje 2010 godine?

Tihi-

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.712
Zaduživanje obveznicama sve veće
09:46 | Izvor: Danas
Beograd -- Uprava za trezor je radi pokrivanja budžetskog deficita od februara počela da emituje državne zapise i za pola godine na ime kamate platila 900 miliona dinara.


Najveći deo emitovanih državnih zapisa ima rok dospeća od tri meseca, pa su banke koje su u najvećoj meri kupovale državne zapise, ali i drugi kupci državnih hartija od vrednosti za zapise emitovane od početka februara do kraja aprila već podigli kamatu.

Ukupno 12 emisija državnih obveznica koje su emitovane u tom periodu, državu su koštale 22,4 milijarde dinara, dok je Trezor pri originalnoj prodaji tih zapisa od investitora dobio 21,5 milijardi dinara. To znači da je za „pozajmicu“ od tri meseca država platila kamatu od 4,17 odsto.

Inače, država je do sada prodala zapise u ukupnoj nominalnoj vrednosti od oko 92 milijarde dinara, dok je za njih dobila 86,6 milijardi dinara od investitora.

Najveći deo ovog duga odnosi se na tromesečne hartije, a samo mali procenat (blizu 15 milijardi dinara) na papire koje kupci mogu da naplate od države tek posle šest meseci.

Iz toga sledi da Vlada mora praktično na svaka tri meseca da nabavi svež novac iz budžeta kako bi vratila sredstva koja je pozajmila upravo da bi popunila rupe u kasi. U slučaju da se ne povećaju prihodi ili ne smanje rashodi, država može doći u situaciju da kontinuirano izdaje nove zapise samo da bi pokrila dugove po starim emisijama, pa se postavlja pitanje održivosti ovakvog finansiranja budžeta.

"Naravno da na duži rok to nije održivo", kaže Miladin Kovačević, saradnik biltena Makroekonomske analize i trendovi On ističe da je budžetski deficit do juna dostigao iznos od 55 milijardi dinara i zapisi su pomogli da se to pokrije.

„Kako se nastavljaju emisije i raste dug i opterećenje kamatama, doći će do izjednačenja prihoda i rashoda po osnovu emisija. To će onda postati svojevrsan piramidalni dug države, što će dalje emitovanje hartija učiniti beskorisnim opterećenjem budžeta“, tvrdi Kovačević.

Kovačević smatra da se izdavanjem zapisa još mogu pribaviti određena sredstva za pomoć državnoj kasi, ali ne mnogo, te da izdavanje novih papira sa rokom dospeća od godinu dana, koje za ovaj mesec najavljuje Ministarstvo finansija, neće bitno doprineti dužoj održivosti ovog sistema kao načina za popunu budžeta. Prema njegovom mišljenju, pravljenje duga ne može biti način za dugoročnije pokrivanje deficita pa će, kako kaže, već naredne godine nastupiti kriza duga u Srbiji.

"To je zato što u 2010. godini dospevaju reprogramirane obaveze, pa će pritisak spoljnog duga, bilo javnog bilo komercijalnog, biti ogroman, zbog čega će nam biti potrebna pomoć međunarodnih institucija. Naš budžet to neće moći da izdrži"
, upozorava Kovačević i ističe potrebu za korenitim reformama, koje bi smanjile javne rashode, poput izdvajanja za plate u državnoj administraciji ili za penzije.

Zapisi na diskontu

Državni zapisi su hartije od vrednosti kojima se Republika Srbija obavezuje da posle isteka perioda od tri ili šest meseci od emisije, odnosno prodaje, njihovom vlasniku isplati nominalni iznos od 10.000 dinara.

Moguće je kupiti najmanje 20 zapisa, što je možda jedan od razloga vrlo malog učešća građana u trgovini ovim hartijama, u kojoj dominantnu ulogu imaju banke. Prodaja zapisa se sprovodi putem aukcije na kojoj svi potencijalni kupci nude cenu nižu od nominalne vrednosti hartije.

Pobeđuje onaj ko ponudi najvišu cenu. Interesovanje za ove hartije je veoma veliko, pa je u poslednjim mesecima država često uspevala da proda sve ponuđene obveznice, što je potaklo Upravu za trezor da na tržište plasira i zapis sa jednogodišnjim rokom dospeća.

Prva aukcija na kojoj će biti ponuđen ovaj novi papir biće održana 26. avgusta, uz ukupnu vrednost emisije od milijardu dinara, što je manje od uobičajenih dve ili tri milijarde za hartije sa kraćim periodom dospeća

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2009&mm=08&dd=04&nav_id=374752

-----------------

Evo novinari Danasa pisu o drzavnim obveznicama koje trezor narodne banke izdaje sa ciljem finansiranja deficita budzeta. Obveznice se izdaju na period od 3 meseca , i posle tog perioda tj dospeca istih, drzava mora kupcima obveznica da isplati glavnicu + kamatu ili samo kamatu i da nastavi da placa kamatu na glavnicu.

Kao sto se vidi iz teksta u Danasu, dug Srbije po osnovu obveznica je dostigao preko 900 miliona evra samo glavnica.

Cela sema je piramidalna i kriticnu tacku dostize najdalje tokom 2010 godine kada u Srbiji nastaje kriza duga jer ce Srbija biti nesposobna da dalje servisira svoje obaveze. A kada je duznik nesposoban da vraca uzete kredite jasno nastupa bankrot.

Sve ce to reflektovati daljim osiromasenjem gradjana Srbije, smanjenjem plata i penzija za najmanje 50% kao i mogucim zamrzavanjem postojece devizne stednje gradjana.
 
Kao sto se vidi iz teksta ekonomski sistem u Srbiji vise ne moze samostalno da funkcionise i u potpunosti je zavistan od stranih izvora finansiranja tacnije od kredita MMF-a.

Preslikani argentinski scenario.

I Argentina je tako odrzavala svoj budzet i sistem se srusio kada je MMF odbio da daje nove kredite Argentini .

Onda su u nemogucnosti da obezbede neophodne devize za funkcionisanje sistema, odlucili da zamrznu deviznu stednju gradjana tj da devize oduzmu gradjanima. To je dovelo do socijalne pobune i narodnog bunta i anarhije.

Sve to je rezultovalo zestokom ekonomskom krizom, povecanjem broja siromasnih gradjana u Argentini na preko 40% , smanjenjem plata i penzija , teskim padom BDP-a i zamrzavanjem devizne stednje gradjana.

Argentina je tek 2004 godine uspela da dostigne nivo ekonomije iz 1998..

Ista sudbina ceka kao sto vidimo i Srbiju....

Spremite se - polecemo
 
900 Miliona dinara...ne evra kao sto si napisao....sa 900 miliona evra u drzavnoj kasi ne bismo ni osetili krizu, s obzirom koliki nam je drzavni budzet

pazi ovo iz teksta

Inače, država je do sada prodala zapise u ukupnoj nominalnoj vrednosti od oko 92 milijarde dinara, dok je za njih dobila 86,6 milijardi dinara od investitora.

92 milijarde dinara = 990 miliona evra

skoro 1 milijarda evra...
 
A to nije nista cudno, S obzirom da je u Srbiji normalno i ispravno da covek koji radi i privredjuje u firmi dobije otkaz, a guzicar ostane, koji skoro nista i ne radi.

Da nije bilo Socijalizma u kojem je ovo (sto sad rasprodaju) sve stvoreno, odavno bi svi u Srbiji koliko vrede jeli hleb i luk samo nedeljom.
 
Poslednja izmena:
zaduzivanje drzave na 3 meseca je glupo kao da neko od nas ode kod zelenasa i uzme 3000 evra na kamatu sa 10% mesecne kamate

za 3 meseca moras da vratis 3000 evra koje si pozajmio i potrosio + 900 evra kamate

jasno je da ekonomski da se oporavis za 3 meseca nema sanse, a investitori nece da kupuju drzavne obveznice na duzi rok recimo na godinu ili dve jer i sami predvidjaju da drzava nece moci da izdrzi toliko i da ce ceo sistem da se srusi.

I onda nakon 3 meseca za krpljenje budzetske rupe u recimo aprilu gradjani mesto pozajmljenih 100 miliona evra moraju da vrate 104 miliona evra. tako piramidalno i dug i kamata rastu i Srbija je u sve vecoj i vecoj buli
 
Gle, nisam ekonomista po profesiji, ali u uvodnoj recenici teksta pise da je za pola godine drzava platila kamatu od 900 miliona dinara i to je ono sto je gubitak...

tacno platila je toliku kamatu samo a osim kamate treba vratiti i glavnicu.

to je isto dug.

a glavnica duga je dostigla vec 1 milijardu evra i nastavlja da raste.

u dugovima smo do guse. i vec sada moze da se vidi da smo nesposobni da ih dalje vracamo

i da se stari krediti vracaju samo uzimanjem novih sto je najgora kombinacija

jer kad uzmes novi kredit za vracanje starog ti dugorocno gubis jer moras da vratis osim glavnice + kamate prvog kredita i glavnicu + kamatu drugog kredita....

sa sve manjim prihodima jasno je da ti je to put u pakao...


kad ti pozajmis pare od nekog ne vracas samo kamatu nego glavnicu + kamatu.
 
Gle, nisam ekonomista po profesiji, ali u uvodnoj recenici teksta pise da je za pola godine drzava platila kamatu od 900 miliona dinara i to je ono sto je gubitak...

gubitak je i glavnica + kamata

jer 92 milijarde dinara nisu ulozene na racun u nekoj banci ili investirani u neki biznis - vec su potroseni na plate i penzije budzetskih korisnika i pokradeni od strane lopova na vlasti

sve je to gubitak i sve ce to morati da se vraca - iz budzeta koji je i onako prazan

drugo kamata je 900 miliona dinara na 6 meseci sto znaci da je kamata na gdinu dana 1.8 milijarde dinara
 
A to nije nista cudno, S obzirom da je u Srbiji normalno i ispravno da covek koji radi i privredjuje u firmi dobije otkaz, a guzicar ostane, koji skoro nista i ne radi.

Da nije bilo Socijalizma u kojem je ovo (sto sad rasprodaju) sve stvoreno, odavno bi svi u Srbiji koliko vrede jeli hleb i luk samo nedeljom

pisat ču da dobiješ Nobelovo nagrado i bi tčeš poslije TEsle 2 najpametniji srbin.

bez socialističke juge i *juga radi beograd se gradi* danas srbij euopče ne bi bilo.
 
A to nije nista cudno, S obzirom da je u Srbiji normalno i ispravno da covek koji radi i privredjuje u firmi dobije otkaz, a guzicar ostane, koji skoro nista i ne radi.

Da nije bilo Socijalizma u kojem je ovo (sto sad rasprodaju) sve stvoreno, odavno bi svi u Srbiji koliko vrede jeli hleb i luk samo nedeljom

pisat ču da dobiješ Nobelovo nagrado i bi tčeš poslije TEsle 2 najpametniji srbin.

bez socialističke juge i *juga radi beograd se gradi* danas srbij euopče ne bi bilo.

Pa od socijalizma, najvise je profitirala Slovenija...ne lupetaj , Tile..:roll::rtfm:
 
Pa od socijalizma, najvise je profitirala Slovenija...ne lupetaj , Tile..

kako ?

kao brojne fabrike zbog socializma i zato razvijenost?
slovenija je imela največi % fabrika i industrije i u kraljvini jugoslaviji za vreme srbskog centralizma i unitarizma.
nakon 1991 največi propad ekonomije imala je slovenija
što je najviše proizvodila.

ova iskra peko alpina fabrke bile su u jugi što srbija nije imala toliko svoje snage a smješno slovenija nije bila prije nezavsina a srbija uvjek.
40 % tekstil fabrika bilo je u sloveniji a sada su sve propale i otšle u kino
imali smo puno industrijo koja nije imala future
a srbi?
fiat zastavo nafta industrija

koliko kradita srbija nikada nije vratila ljubljansk ibanki?
 

Back
Top