Dan žalosti u Srbiji subota 5 septembar 2009 godine!

JOPE

Aktivan član
Poruka
1.271
Toliko je ljudi minulih nedelja i meseci poginulo na drumovima Srbije, pa i citave porodice, a Drzava nista. U Uzicu velika tragedija, zalosno za porodice nastradalih ali gde je odgovornost? Ne ogleda se "ona" u proglasenju Dana zalosti za sve gradjane. Ja te ljude ne poznajem, nisu iz moje familije ali zalim ih zbog necije (ne)dogovornosti, mozda i njihove. A o tome ni reci- ispituje se, utvrdjuje, se, kaznice se i na kraju- "vuk pojeo magarca"
 

tu tu tu

Buduća legenda
Poruka
45.209
Evo kako se obeležava dan žalosti ali nažalost to mediji ne poštuju


Dan žalosti se obeležava spuštanjem državnih zastava na pola koplja, minutom ćutanja i prilagođenim medijskim programima.

Zakonom o obeležavanju dana žalosti u Srbiji precizirano je da su organi i organizacije i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću.

Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalima.

Medijske kuće umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, dužne su da emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti, kao i da usklade detaljnu programsku šemu u vreme dana žalosti.

Novinsko-izdavačke organizacije koje izdaju dnevne novine dužne su da na dan žalosti svoje listove odštampaju u crnoj boji, navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

Mediji su u obavezi da u svojim programima, uključujući i emisije namenjene inostranstvu, na dan proglašenja dana žalosti emituju odluku o proglašenju dana žalosti i o programu njegovog obeležavanja, da obaveste javnost o skupovima sećanja.

U obrazovnim ustanovama se dan žalosti obeležava minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se tom danu, a tu obavezu imaju i muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe, arhive i druge ustanove u oblasti kulture.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja, onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

Odluku o proglašenju dana žalosti u pokrajini, kao i u lokalnim samoupravama, donose organi pokrajine, odnosno lokalnih samouprava.

Zakon o obeležavanju dana žalosti predviđa da se dan žalosti proglašava posle naročito teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi.

Odluku o proglašenju i trajanju dana žalosti donosi Vlada Srbije, a ukoliko odlukom nije drugačije određeno, dan žalosti otpočinje u ponoć onoga dana koji je određen za dan žalosti, a završava se u ponoć dana koji je određen za poslednji dan dana žalosti.

Dan žalosti ne može da traje duže od tri dana.

(Tanjug)
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.