Dan kada je zlikovacki ubijen najveci covek Afrike !!!!

Može biti komunikacija ad anonimum ali karakterno profilisanje(pozivanje na nacional-socijalizam itd) i kasnija etička procena jeste napad ad personam

Ali nema brige. Mi smo ovde samo zbog svađa i prepucavanja. kakvo čovekoljublje i transnacionalni humanizam:D
Eto, sve si super opisao i krenuo od inuenda, potpuno isto kao i ja. ;) Sve da bi došli do zajedničke poveznice: onoga poslednjeg što ti stoji u postu. ;)
Znači da to nikad nije ni bila misterija. :cool:

Pa nije da nisam nijednog. :D
Verovatno ne u Africi.
Ali, svakako, ni ne znam šta bi bila poenta sa takvom opaskom. Naravno da je nečiji mentalitet posledica istorijskih okolnosti. Da bismo videli kakvi su bili Srbi pre XIX veka, nema nikakvog smisla upoznati gotovo ijednog Srbina danas, sem možda po kojeg u najizolovanijem i najzabačenijem dinarskom zaseoku npr.

Istorija pravi i dovodi nacije i društva u pozicije u kojima se nalaze.
Pazi, ja se trudim da razmišljam zdravorazumski oslobodjen svih stega, kao Martin Luter. Kao prvo, odbacujem politički korektne naučne stavove. I ti znaš da toga ima puno. Recimo, sećam se, a i ti si to komentarisao, teorija o matrijarhatu. Danas je to potrebno da bi se ukopilo u agendu o "jakoj, nezavisnoj ženi". Koliko ima takvih naučnih teorija, pomešane istine, poluistine i laži? Rekao bih mnogo. Kako videti pravo drvo u šumi dezinformacija osim neortodoksnim razmišljanjem?
Da se vratim na temu, ja sam svoje mišljenje o crnim Afrikancima dao gledajući u prošlost i sadašnost. Nikakvu civilizaciju nisu uspeli da razviju. Dao si mi video carstvo Malija (obećavam pregledaću) ali me jednostavno nisi ubedio. Nešto sam sumnjičav u te biblioteke, univerzitete i slično. Šta je ostalo od toga? Nešto makar nalik antičkoj Grčkoj? Možda grešim ali sumnjam da je i to projekat iz kuhinje kao i matrijarhat.
Drugo, imaš zvanične podatke o kriminalitetu, nezaposlenosti,... crne zajednice u USA. Da li crni kvartovi liče na haos afričke prapostojbine? Kako takvi mogu napraviti iole funkcionalno društvo? Ja ne mogu da poverujem da je to samo sociološki problem. Ti ako veruješ, ja ne. Znaš i ti, znam i ja jednu etničku grupu koja je došla u Srbiju pre 500 godina. Da li su istorijsko socijalni razlozi obajšnjenje za stanje u kome se nalaze? Ja mislim ne.

Nemoj biti smešan. :cool: Porediš ličnosti od svetskog značaja sa lokalnim ličnostima na nivou države. Ukaži na peticije, pa da vidimo...
"Ličnosti od svetskog značaja" i "lokane ličnosti". O zemljo otvori se... kakva budalaština.
Nego, jel znaš da u Zemunu ima ulica Martina Lutera Kinga, crnačkog aktiviste u USA? Silovatelja, seksualnog predatora?
Njemu se divite i dajete imena ulice. Lice od svetskog značaja.

"Ličnosti od svetskog značaja" i "lokane ličnosti". O zemljo otvori se... kakva budalaština.
Nego, jel znaš da u Zemunu ima ulica Martina Lutera Kinga, crnačkog aktiviste u USA? Silovatelja, seksualnog predatora?
Njemu se divite i dajete imena ulice. Lice od svetskog značaja.
Što li me ne čudi da takvi kao ti redovno puše sve gluposti, a naravno - bez filtera. ;) :cool:
Zapravo i ne čude me, jer 90% svog vremena i troše da diskredituju nekoga...

Da, postoje optužbe i tvrdnje o seksualnim aferama i neprimerenom ponašanju Martina Lutera Kinga,
ali one potiču prvenstveno iz FBI-jevih dosijea i kampanje diskreditacije koju je vodio J. Edgar Huver.

King je bio pod intenzivnim nadzorom FBI-a od ranih 1960-ih.
Huver je nastojao da ga diskredituje zbog njegove uloge u pokretu za građanska prava.

Vise se Srbi tada potresali protiv Zapada zbog ubistva nekog tamo Kongoanca, nego sto se danas potresaju sto im isti taj Zapad otima Kosovo.
Zemlja je apstrakt, kao i država. U njoj može živeti i umreti bilo ko.
Junaci su konkretni. Njihova nepravedna smrt može ostaviti gorak ukus u ustima i to je ono što je odzvonilo i u slučaju Patrisa Lumumbe kod osećajnog sveta.
Na kraju, i sama centralna ličnost hrišćanstva upravo o tome svedoči... Bez Hrista, ta religija je ništa, dok je Izrael manje bitan.
Sad, vratiš se na prvu rečenicu, pa stvari sagledaš malo drugačije.

Jos taj ima i ulicu u Beogradu. Sta je taj zavredeo da dobije ulicu u glavnom gradu ili bilo gde u Srbiji? Svaki momak koji je dao zivot na KiM ima milion puta vece pravo da se ulica zove njegovim imenom.
Po tebi samo Srbi mogu da imaju ulice u Srbiji ? To ve biti nikad.

Mnogi velikani koji nisu Srbi, su zasluzili da njihova imena nose ulice i skole u Srbiji

Ulica Gustava Krkleca, Vrbas, Južno-Bački okrug
https://www.planplus.rs/vrbas/ulica/gustava-krkleca/824001689

Osnovna škola „Vladimir Nazor" Đurđin​

https://vladimirnazor.edu.rs/

Ulica Lenjinova, Sremska Mitrovica, Sremski okrug​

https://www.planplus.rs/besenovo/ulica/lenjinova/823400170

Ulica Lenjinova, Sombor, Zapadno-Bački okrug​

https://www.planplus.rs/kljajicevo/ulica/lenjinova/823202001

Ulica Lenjinova, Ada, Severno-Banatski okrug​

https://www.planplus.rs/ada/ulica/lenjinova/820100589

Ulica Jožef Atile​

21102 Novi Sad
https://www.planplus.rs/novi-sad/ulica/jozef-atile/822307456

Razbijanje ambasade u Krunskoj zbog ubistva u Africi​

Vest o ubistvu premijera afričke države Kongo Patrisa Lumumbe, ostavila je vrlo mučan utisak u tadašnjoj jugoslovenskoj javnosti.
Beograđani su bili zgroženi onim što je 14. februara 1961. odjeknulo u svim svetskim medijima. Nisu bili jedini: zločin nad Lumumbom pokrenuo je talas ogorčenih protesta širom sveta, posebno u afričkim zemljama koje su to ubistvo doživele kao još jedno od poniženja evropskih kolonizatora i njihovih paravojski, koje su finansirali širom Afrike, kako bi nesmetano eksploatisali rudna bogatstva kontinenta.
1-belgija-7.jpg

Patrice_Lumumba_official_portrait.jpg

Beograđani su bili zgroženi onim što je 14. februara 1961. odjeknulo u svim svetskim medijima. Nisu bili jedini: zločin nad Lumumbom pokrenuo je talas ogorčenih protesta širom sveta, posebno u afričkim zemljama koje su to ubistvo doživele kao još jedno od poniženja evropskih kolonizatora i njihovih paravojski, koje su finansirali širom Afrike, kako bi nesmetano eksploatisali rudna bogatstva kontinenta.

Firefox_Screenshot_2022-01-06T16-27-24.817Z-e1641486708869-732x419-1.png

Nije prošlo mnogo, a u centru grada su zbog dešavanja u dalekoj Africi – izbile nasilne demonstracije.

Ondašnja policija, zvana tad “Narodna milicija“, morala je da upotrebi konjicu, vodene šmrkove i suzavac da bi obuzdala bes koji je zavladao među Beograđanima.

U sukobima je povređeno 45 milicionera i vatrogasaca, od kojih je 25 zadržano na lečenju u zdravstvenim ustanovama. Među njima je bilo 17 teže povređenih. Lekaru se javilo 35 građana, a jedan broj je priveden zbog izgreda.​

A počelo je naizgled mirno: građani tog dana nakon posla nisu otišli svojim kućama već su popodne počeli da se okupljaju na trgovima prestonice.
Radnici preduzeća, službenici iz državnih ustanova, studenti i ostala omladina želeli su da izraze revolt. Oni su spontano digli svoj glas protiv nečuvenog nasilja u Kongu i ubistva Lumumbe koji je već stekao izvesnu popularnost u globalnim okvirima.

Reke građana slivale su se najpre na beogradski Trg Marksa i Engelsa, današnji Nikole Pašića, opremljeni transparentima kojima su izražavali ogorčenje zbog brutalnog postupka belgijskih kolonizatora u Kongu za koje se tvrdilo da su organizovali ubistvo.

Radnici preduzeća, službenici iz državnih ustanova, studenti i ostala omladina želeli su da izraze revolt. Oni su spontano digli svoj glas protiv nečuvenog nasilja u Kongu i ubistva Lumumbe koji je već stekao izvesnu popularnost u globalnim okvirima.

Reke građana slivale su se najpre na beogradski Trg Marksa i Engelsa, današnji Nikole Pašića, opremljeni transparentima kojima su izražavali ogorčenje zbog brutalnog postupka belgijskih kolonizatora u Kongu za koje se tvrdilo da su organizovali ubistvo.
99.jpg

101.jpg

102.jpg

Trg je bio premali da primi toliki broj ljudi, a po nekim procenama bilo ih je oko 150.000. Pored mnogih govornika veliko oduševljenje izazvao je govor studenta iz afričke zemlje Togo, Daku Tete.

Protest je kretao posle sastanaka koji su se održavali u radnim kolektivima, na fakultetima i u školama.

Organi narodne vlasti morali su da preduzmu preventivne mere kako ne bi došlo do napada na određena diplomatska predstavništva. Posebno je bila ugrožena ambasada Belgije u ulici Proleterskih brigada (današnja Krunska).​

Dve ulice između kojih se nalazilo belgijsko diplomatsko predstavništvo, Generala Ždanova (Resavska) i Svetozara Markovića, još tokom prepodneva su blokirane vozilima Milicije, a prolaz građana je takođe bio onemogućen. U okolnim ulicama su se nalazile rezervne grupe pripadnika javne bezbednosti i konjički odred.​

Posle mitinga veliki broj građana uputio se, sasvim očekivano, preko tadašnjeg Bulevara revolucije ulicama Kneza Miloša i Proleterskih brigada ka belgijskoj ambasadi.

Policija je jedva uspevala da suzbije demonstrante, a kada je došlo do prvog naleta mase demonstranata intervenisala je i vatrogasna milicija. Među demonstrantima je bilo najviše studenata.

Afrika – Afrikancima - moglo se najčešće čuti od ogorčenih Beograđana.​

https://kaldrma.rs/razbijanje-ambasade-u-krunskoj-zbog-ubistva-u-africi

Verovatno ne u Africi.

Pazi, ja se trudim da razmišljam zdravorazumski oslobodjen svih stega, kao Martin Luter. Kao prvo, odbacujem politički korektne naučne stavove. I ti znaš da toga ima puno. Recimo, sećam se, a i ti si to komentarisao, teorija o matrijarhatu. Danas je to potrebno da bi se ukopilo u agendu o "jakoj, nezavisnoj ženi". Koliko ima takvih naučnih teorija, pomešane istine, poluistine i laži? Rekao bih mnogo. Kako videti pravo drvo u šumi dezinformacija osim neortodoksnim razmišljanjem?
Da se vratim na temu, ja sam svoje mišljenje o crnim Afrikancima dao gledajući u prošlost i sadašnost. Nikakvu civilizaciju nisu uspeli da razviju. Dao si mi video carstvo Malija (obećavam pregledaću) ali me jednostavno nisi ubedio. Nešto sam sumnjičav u te biblioteke, univerzitete i slično. Šta je ostalo od toga? Nešto makar nalik antičkoj Grčkoj? Možda grešim ali sumnjam da je i to projekat iz kuhinje kao i matrijarhat.
Drugo, imaš zvanične podatke o kriminalitetu, nezaposlenosti,... crne zajednice u USA. Da li crni kvartovi liče na haos afričke prapostojbine? Kako takvi mogu napraviti iole funkcionalno društvo? Ja ne mogu da poverujem da je to samo sociološki problem. Ti ako veruješ, ja ne. Znaš i ti, znam i ja jednu etničku grupu koja je došla u Srbiju pre 500 godina. Da li su istorijsko socijalni razlozi obajšnjenje za stanje u kome se nalaze? Ja mislim ne.
Geografski determinizam igra izuzetno jaku ulogu tu.

Patrice Lumumba (1925-1961) bio je vizionarski lider, prvi demokratski izabrani premijer Konga (Zair, danas DR Kongo), ključan u borbi za nezavisnost od Belgije, zagovornik pan-afrikanizma, koji je postao žrtva Hladnog rata; suočio se sa unutrašnjim podelama, tražio pomoć SSSR-a nakon neuspeha UN-a u rešavanju secesije Katange, što je dovelo do njegovog svrgavanja, mučenja i ubistva 1961. uz podršku belgijskih i zapadnih obaveštajnih službi, ostavši simbol anti-kolonijalne borbe.
Rane godine i obrazovanje
  • Rođenje: Rođen 2. jula 1925. u Onalua, Belgijski Kongo, u porodici etničke grupe Batetela.
  • Školovanje: Dobio je solidno obrazovanje, prvo u protestantskoj školi, a potom i u katoličkoj misionarskoj školi, a kasnije je radio kao poštanski službenik i računovođa.
  • Ideali: Zainteresovao se za prosvetiteljske ideje Rusoa, Voltera i Viktora Huga, pišući poeziju i eseje anti-imperijalističke tematike.
Pogledajte prilog 1848965
U politici i borbi za nezavisnost
  • Nacionalni pokret: 1958. osniva Nacionalni pokret Konga (MNC) sa ciljem ujedinjenja različitih etničkih grupa i postizanja nezavisnosti.
  • Pan-afrikanizam: Razvio je pan-afrikanističku ideju, videći borbu Konga kao deo šire borbe afričkih naroda.
  • Nezavisnost: Predvodio je zemlju do nezavisnosti 30. juna 1960. i postao prvi premijer.
Pogledajte prilog 1848966
Kriza, svrgavanje i smrt
  • Kongoanska kriza: Suočio se sa secesijom bogate provincije Katanga, koju je podržavala Belgija.
  • Intervencija SSSR-a: Nakon što UN nije pomogao, zatražio je pomoć od Sovjetskog Saveza, što je zabrinulo Zapad.
  • Smenjivanje i ubistvo: Sukobio se sa predsednikom Kasavubuom i Mobutuom, koji su ga smenili 1960. uhapsen je, mučen i predat Katanganskim secesionistima, koji su ga ubili 17. januara 1961..
  • Nasleđe: Postao je simbol borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma; u Beogradu su održane masovne demonstracije i ambasada Belgije je napadnuta u znak protesta. U Belgiji je 2002. formalno priznata "moralna odgovornost" za njegovo ubistvo, a 2022. je njegov zub vraćen porodici.
  • https://sh.wikipedia.org/wiki/Patrice_Lumumba
  • https://www.britannica.com/biography/Patrice-Lumumba
  • Ulica Patrisa Lumumbe​

11060 Beograd (Palilula)
  • https://www.planplus.rs/beograd/ulica/patrisa-lumumbe/9515
Rekoh pomenućeš nekog faraona…

Upoznat sam sa stavovima dotičnoga. To nije ad personam koliko ad anonimum, u skladu sa sadržajem posta i replike. ;)
Slažem se sa tobom za ponašanje, ali tu treba napraviti i rez u pogledu toga kakve komentare pojedini sebi dozvoljavaju.
Ne koristim ni aluzije, ni komparacije, već inuendo...
Ti si zaspao u filmovima Veljka Bulajića
I nikako da se probudi.

Ja pomislih u pitanju je neki faraon ili bar kralj plemena Zulu, kad tamo EPP KPJ.
UDBA je i organizovala te proteste u Beogradu, kakvi crni kao bili spontani. Da se pokažemo svetu. Kao, nije organizovala vlast nego se "spontano"" skupio narod. Kolateralna šteta su prebijeni studenti i gradjani. Na takve budalaštine samo Srbi mogu da se prime. Kao i za martovske demonstracije 1941.

Back