Dan kada je zlikovacki ubijen najveci covek Afrike !!!!

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
41.012
Patrice Lumumba (1925-1961) bio je vizionarski lider, prvi demokratski izabrani premijer Konga (Zair, danas DR Kongo), ključan u borbi za nezavisnost od Belgije, zagovornik pan-afrikanizma, koji je postao žrtva Hladnog rata; suočio se sa unutrašnjim podelama, tražio pomoć SSSR-a nakon neuspeha UN-a u rešavanju secesije Katange, što je dovelo do njegovog svrgavanja, mučenja i ubistva 1961. uz podršku belgijskih i zapadnih obaveštajnih službi, ostavši simbol anti-kolonijalne borbe.
Rane godine i obrazovanje
  • Rođenje: Rođen 2. jula 1925. u Onalua, Belgijski Kongo, u porodici etničke grupe Batetela.
  • Školovanje: Dobio je solidno obrazovanje, prvo u protestantskoj školi, a potom i u katoličkoj misionarskoj školi, a kasnije je radio kao poštanski službenik i računovođa.
  • Ideali: Zainteresovao se za prosvetiteljske ideje Rusoa, Voltera i Viktora Huga, pišući poeziju i eseje anti-imperijalističke tematike.
z3.jpg

U politici i borbi za nezavisnost
  • Nacionalni pokret: 1958. osniva Nacionalni pokret Konga (MNC) sa ciljem ujedinjenja različitih etničkih grupa i postizanja nezavisnosti.
  • Pan-afrikanizam: Razvio je pan-afrikanističku ideju, videći borbu Konga kao deo šire borbe afričkih naroda.
  • Nezavisnost: Predvodio je zemlju do nezavisnosti 30. juna 1960. i postao prvi premijer.
z4.jpg

Kriza, svrgavanje i smrt
  • Kongoanska kriza: Suočio se sa secesijom bogate provincije Katanga, koju je podržavala Belgija.
  • Intervencija SSSR-a: Nakon što UN nije pomogao, zatražio je pomoć od Sovjetskog Saveza, što je zabrinulo Zapad.
  • Smenjivanje i ubistvo: Sukobio se sa predsednikom Kasavubuom i Mobutuom, koji su ga smenili 1960. uhapsen je, mučen i predat Katanganskim secesionistima, koji su ga ubili 17. januara 1961..
  • Nasleđe: Postao je simbol borbe protiv kolonijalizma i imperijalizma; u Beogradu su održane masovne demonstracije i ambasada Belgije je napadnuta u znak protesta. U Belgiji je 2002. formalno priznata "moralna odgovornost" za njegovo ubistvo, a 2022. je njegov zub vraćen porodici.
  • https://sh.wikipedia.org/wiki/Patrice_Lumumba
  • https://www.britannica.com/biography/Patrice-Lumumba
  • Ulica Patrisa Lumumbe​

11060 Beograd (Palilula)
  • https://www.planplus.rs/beograd/ulica/patrisa-lumumbe/9515

Jos taj ima i ulicu u Beogradu. Sta je taj zavredeo da dobije ulicu u glavnom gradu ili bilo gde u Srbiji? Svaki momak koji je dao zivot na KiM ima milion puta vece pravo da se ulica zove njegovim imenom.
Možda, ali ne i tvoje.;) Nacional-šovinistima se u svetu još uvek ne posvećuju ulice i hvala Bogu na tome. :cool:

Tragika i biva što su naci-fašisti taoci sopstvenog mišljenja umesto kreatori istoga... Kako misliš da se treba obraćati takvima?
To je neutemeljena predrasuda, o etiketiranje da i ne pominjem.

Ne mogu davati preporuke o komunikaciji. Nisam kvalifikovan za to. Svako je odgovoran za sopstveno ponašanje na forumu

To je neutemeljena predrasuda, o etiketiranje da i ne pominjem.

Ne mogu davati preporuke o komunikaciji. Nisam kvalifikovan za to. Svako je odgovoran za sopstveno ponašanje na forumu
Upoznat sam sa stavovima dotičnoga. To nije ad personam koliko ad anonimum, u skladu sa sadržajem posta i replike. ;)
Slažem se sa tobom za ponašanje, ali tu treba napraviti i rez u pogledu toga kakve komentare pojedini sebi dozvoljavaju.
Ne koristim ni aluzije, ni komparacije, već inuendo...

Upoznat sam sa stavovima dotičnoga. To nije ad personam koliko ad anonimum, u skladu sa sadržajem posta i replike. ;)
Slažem se sa tobom za ponašanje, ali tu treba napraviti i rez u pogledu toga kakve komentare pojedini sebi dozvoljavaju.
Ajd šta si sad rekao? :lol: Nismo razumeli mi sa jeftinijim karatama.

Ko je mene pomenuo? Momci koji su ratovali i poginuli za Srbiju nisu "nacionalšovinisti" ni neka tvoja izmišnjena formulacija. Sramota.
- Bulevar heroja sa Košara (Novi Beograd)
Nastao 2017. godine, spaja ulicu Tošin Bunar sa Mostom na Adi. To pokazuje da se sećanje na Košare u Beogradu institucionalno obeležava kroz toponimiju.

Dakle, njihove zasluge jesu društveno priznate i njih niko ne spori. Ako su oni svi skupa simbol borbe za slobodu, zbog čega Patris Lumumba to nije?
Slutim odgovor da je to zato što je bio crnac, Afrika, komunista, itd, itd... Dakle, ne samo nacional-šovinistička, već i rasistička podbadanja. E, to već dolazi sa tvoje strane i zbog toga dobijaš odgovor kakav dobijaš. :cool: U prilog tome i ovo:
I naravno, gde će da demonstriraju zbog Lumumbe nego u Beogradu. U Zagrebu nisu sigurno. Eee blesavi Srbi...
Čija je to sad sramota?

- Bulevar heroja sa Košara (Novi Beograd)
Nastao 2017. godine, spaja ulicu Tošin Bunar sa Mostom na Adi. To pokazuje da se sećanje na Košare u Beogradu institucionalno obeležava kroz toponimiju.

Dakle, njihove zasluge jesu društveno priznate i njih niko ne spori. Ako su oni svi skupa simbol borbe za slobodu, zbog čega Patris Lumumba to nije?
Slutim odgovor da je to zato što je bio crnac, Afrika, komunista, itd, itd... Dakle, ne samo nacional-šovinistička, već i rasistička podbadanja.
"Bulevar heroja sa Košara"? Pretrgli su se. Stotine ulica nose imena u najmanju ruku sumnjivih ličnosti. Gde je ulica recimo Darka Miloševića, Bojana Radojkovića, Krunoslava Ivankovića, Josipa Siča?
Šta se nas tiče neki Lumumbe kad se svojim herojima nismo odužili? Šta je taj uradio za Srbiju i čovečanstvo?
E, to već dolazi sa tvoje strane i zbog toga dobijaš odgovor kakav dobijaš. :cool: U prilog tome i ovo:

Čija je to sad sramota?
Ljudi koji su Srbiju doveli dovde.

"Bulevar heroja sa Košara"? Pretrgli su se. Stotine ulica nose imena u najmanju ruku sumnjivih ličnosti. Gde je ulica recimo Darka Miloševića, Bojana Radojkovića, Krunoslava Ivankovića, Josipa Siča?
Šta se nas tiče neki Lumumbe kad se svojim herojima nismo odužili? Šta je taj uradio za Srbiju i čovečanstvo?

Ljudi koji su Srbiju doveli dovde.
Nemoj biti smešan. :cool: Porediš ličnosti od svetskog značaja sa lokalnim ličnostima na nivou države. Ukaži na peticije, pa da vidimo...

Afrikanci nisu sposobni da odrze ni najjednostavnije drustveno uredjenje.
Zato je posle odlaska belaca nastao haos.

Da je to tačno, ne bi postojale istorijske tvorevine kao što je bilo npr. carstvo Mali.

Plemena su zavadile kolonijalne sile, arbitražnim granicama koje su lišene ikakvog istorijskog, demografskog ili čak geografskog konteksta. To je direktni uzročnik polovine sukoba po Africi ili Aziji.

Da je to tačno, ne bi postojale istorijske tvorevine kao što je bilo npr. carstvo Mali.

Plemena su zavadile kolonijalne sile, arbitražnim granicama koje su lišene ikakvog istorijskog, demografskog ili čak geografskog konteksta. To je direktni uzročnik polovine sukoba po Africi ili Aziji.
A da su podeljeni po tim istorijskim, demografskim itd granicama, bilo bi nešto bolje? Trebalo je svakom plemenu dati posebnu državu? Možda zrnce da ali suština ostaje ista.
Jel neko bio od vas u Africi, mislim na crnu Afriku? Ja sam radio osam meseci u Južnoafričkoj Republici u jednoj termoelektrani. Valjda utiske i priče iz prve ruke najbolje čuješ i vidiš na licu mesta.

A da su podeljeni po tim istorijskim, demografskim itd granicama, bilo bi nešto bolje? Možda zrnce da ali suština ostaje ista.
Jel neko bio od vas u Africi, mislim na crnu Afriku? Ja sam radio osam meseci u Južnoafričkoj Republici u jednoj termoelektrani. Valjda utiske i priče iz prve ruke najbolje čuješ i vidiš na licu mesta.

Pa za početak, ne bi bilo pola ratova.

Varaš se veruj mi. Nisi upoznao Afrikace

Pa nije da nisam nijednog. :D

Ali, svakako, ni ne znam šta bi bila poenta sa takvom opaskom. Naravno da je nečiji mentalitet posledica istorijskih okolnosti. Da bismo videli kakvi su bili Srbi pre XIX veka, nema nikakvog smisla upoznati gotovo ijednog Srbina danas, sem možda po kojeg u najizolovanijem i najzabačenijem dinarskom zaseoku npr.

Istorija pravi i dovodi nacije i društva u pozicije u kojima se nalaze.

Carstvo Malija imalo je centralizovanu birokratiju, monetarni sistem, sudski sistem, razvijenu trgovinsku razmenu, urbanizovane gradove koji su bili veličine većine evropskih Metropola (Timbuktu je imao i preko 100 hiljada stanovnika u jednom momentu), univerzitete, biblioteke, impozantnu vojsku, itd... Za Evropom nije zaostajalo u gotovo ničemu, a u nekim stvarima je bilo i u određenim periodima ispred belog čoveka.

Može biti komunikacija ad anonimum ali karakterno profilisanje(pozivanje na nacional-socijalizam itd) i kasnija etička procena jeste napad ad personam

Ali nema brige. Mi smo ovde samo zbog svađa i prepucavanja. kakvo čovekoljublje i transnacionalni humanizam:D

Back