dan kad sam postao novi ja

• Začetnik teme Začetnik teme wihor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sa svakim životnim iskustvom, ma kako mali pomak bio, svako od nas postaje novo biće, sa svešću koja nikada više neće biti ista.
Pa ipak te promene prolaze neprimećeno iako one nisu ni jednosmerne ni pravolinijske.
Život je večita promena ili večitoi postajanje svakog od nas.

U životu svih nas ima takvih trenutaka. Ne može se reći samo za jedan dan- da te skroz promene, mada postoji i takav slučaj. Ali svi bitni trenuci u životu utiču da se menjaš: završetak školovanja, zaposlenje- otkaz, ranije vojska, ženidba- udaja, rođenje deteta, gubitak neke drage osobe iz tvoje okoline- ostavljaju neki trag na tebi! Na neki način postaješ malo zreliji!

U životu svih nas ima takvih trenutaka. Ne može se reći samo za jedan dan- da te skroz promene, mada postoji i takav slučaj. Ali svi bitni trenuci u životu utiču da se menjaš: završetak školovanja, zaposlenje- otkaz, ranije vojska, ženidba- udaja, rođenje deteta, gubitak neke drage osobe iz tvoje okoline- ostavljaju neki trag na tebi! Na neki način postaješ malo zreliji!

jedino postanes kad se sve, metaforicki receno iskombinuje u nekom solarnom poretku planeta ko onog decembra 2012 sto ce biti... kompleksnost takvih ljudskih unutarnjih promena, moglo bi se reci preko noci, samo je u toj varijanti...nikako drugacije.

dali je to bilo sa devojkom?sa prijateljem?dali je to bilo neko mesto?neko novo saznanje ili istina?neka velika promena u vama?mozda spoznaja?

Zavisi šta podrazumjevaš pod ovim 'novi' ..? Danas sam imala pacijenticu sa dijagnozom Trajne promjene ličnosti, pa jednu sa dijagnozom Depresije i Demencije koja se rasplakala dok je teško izrekla jednu rečenicu - Kad ti djete pogine u 21.godini ...
Ozdravljenje je vraćanje u stanje bez bolesti (dobro i ta stanja su drugačija na svoj način - manifestno drastično - ne ), Postati drugačiji je hronicitet, a nema hroničnog bez patološkog ..
Da li bi iko čuvao sebe kad bi mogao postati 'novi ja' ?

dali je to bilo sa devojkom?sa prijateljem?dali je to bilo neko mesto?neko novo saznanje ili istina?neka velika promena u vama?mozda spoznaja?

U jednoj teškoj psihofizičkoj krizi, gledajući u oči najcrnjem ponoru, odnosno neposredno posle nje u solo statusu. Moj zaplet ima sličnosti sa zapletom iz Kamijevog romana "Pad". Jako teško iskustvo, ali kad pogledam svoj životni put nisam ga mogao izbeći ...

Poslednja izmena:
Danas sam imala pacijenticu sa dijagnozom Trajne promjene ličnosti

Je l' moguce da i ovo postoji? :eek:
Hajd', molim te, ako ti nije mrsko, prosiri malo sta je to. :ok:

Da li bi iko čuvao sebe kad bi mogao postati 'novi ja' ?

Em sto je to "ja" prilicno maglovito i fluktuira, iz razloga sto je "novi ja" obicno samo otkrivanje nepoznatog sebe, ali mislim da negde cak i to cuvanje sebe neka vrsta greske u odnosenju prema sebi (a tek sto mi je glupo formulisana recenica :mrgreen: (ipak se nadam da se naslucuje smisao)).

Kad čovjek dođe u situaciju da sve što zna (što je naučio domaćim i školskim vaspitanjem i ličnim update-om) u stvari nije tako, nego potpuno suprotno, e ona se može govoriti o novom ja. To je pravi šok. Plastičan primjer je istinski ateista kojem odjednom upali trigger Božju tačku u mozgu.

svaki covek prolazi odredjene faze kroz zivot i kroz njih se i sam menja.ne u potpunosti ali primetno.pitanje je dali te faze traju do kraja zivota ili covek nekim prirodnim putem prestane da obraca paznju na sebe.skrenuti paznju sa sebe moze se jedino kreativnim radom koji moze da ispuni iznutra,suprotno od toga smatram bolesnim.dakle jedino uzivanje u istinskoj kreativnosti i umetnosti moze da zameni covekovu zelju za promenom, taman toliko koliko mu treba da bi ocuvao zdravlje i zdrav razum.

Back