Далмација и Далматинци

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postojali su plemeniti rodovi na području Like i Dalmacije u srednjem vijeku, iz kojih su proizašle mnoge hrvatske velikaške obitelji. Neki od tih obitelji, članica roda, postoje i danas, druge su izumrle ili se odselile s područja Hrvatske u vrijeme osmanske invazije. Najvažniji hrvatski rodovi činili su staleško bratstvo pod nazivom "Plemstvo dvanaestero plemena Kraljevine Hrvatske" (Nobiles duodecim generationum regni Croatiae), koje se prvi put pouzdano javlja u dokumentima 1350. godine. Tu stalešku organizaciju plemenitih rodova činili su:

1. Gusići
2. Kukari
3. Šubići
4. Lapćani i Karinjani
5. Čudomirići
6. Snačići
7. Kačići
8. Lasničići
9. Poletčići
10. Mogorovići
11. Jamometići
12. Tugomirići

Izuzev tih rodova, postojali su i drugi. Primjerice, Lagodušići, Virevići itd.
odakle to da su oni neki posebni etnikum drugačiji od ostalih rodova na ilirikumu? retroaktivnna projekcija hrvatske nacionalne indoktrinacije ili činjenično dokazivo?

btw. u turskom popisu arbanaske zemlje nakon pada kosova beleže se kukare. ni kaćići, sudeći po kasnijim potomcima, se očito ne osećaju hrvatima...biće na kraju da nijedan od tih nije hravat (u smislu posebnog etnikuma a ne regionalne odredice) ali da je mrtvima moguće svašta nalepiti.sram vas bilo. ostavite mrtve da počivaju u miru.

Poslednja izmena:
odakle to da su oni neki posebni etnikum drugačiji od ostalih rodova na ilirikumu? retroaktivnna projekcija hrvatske nacionalne indoktrinacije ili činjenično dokazivo?

btw. u turskom popisu arbanaske zemlje nakon pada kosova beleže se kukare. ni kaćići, sudeći po kasnijim potomcima, se očito ne osećaju hrvatima...biće na kraju da nijedan od tih nije hravat (u smislu posebnog etnikuma a ne regionalne odredice) ali da je mrtvima moguće svašta nalepiti.sram vas bilo. ostavite mrtve da počivaju u miru.

Osobno poznajem više pripadnika roda Kačića iz različitih ogranaka i svi se smatraju Hrvatima. Neki od njih su, čak, zatucani nacionalisti.

Ti navedeni rodovi su sami sebi nadjenuli naziv "Plemstvo dvanaestero plemena Kraljevine Hrvatske". Ako te zanima zašto su to učinili, angažiraj spiritualnog medija pa ih pitaj, ako ih uspiješ dozvat.

Poslednja izmena:
Znači po tvome ispada da su Korlati i Kašići koje sam pominja gore posrbljeni Hrvati? Vami su istoriju pisali Jezuiti, najveće zlo koje se ispililo iz katoličke crkve...
Malo morgen su Kačići bili Hrvati. Oni su bili ogranak srpskog plemena Neretljana. Andrija Kačić-Miošić jasno u svojim pjesmama razdvaja Dalmatine/Dalmatince od Hrvata. Znaš kad veli "Ciaslave moje drago dite, skupi vojsku pa sa vojskom kreni na Hrvate", parafrazira sam stih iz jedne njegove pjesme. Andrija Kačić-Miošić je bio Srbin katolik koji je glorifikova Marka Kraljevića, Miloša Obilića, Stojana Janković, Sinobade i mnoge druge srpske vladare, plemiće i junake iz raznih istorijskih epoha.

Kačići su Hrvati i Andrija je bio Hrvat. Pisci Kačićeva vremena vrlo dobro su znali da su Dalmatinci Hrvata. Pjesnik Filip Grabovac, iz Vrlike u Dalmaciji, Kačićev suvremenik, napisao je i objavio 1747. godine Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti rvackoga. Slučajnost? Ne bih rekao. Znao je on dobro koji narod živi u Dalmaciji.

Znači po tvome ispada da su Korlati i Kašići koje sam pominja gore posrbljeni Hrvati? Vami su istoriju pisali Jezuiti, najveće zlo koje se ispililo iz katoličke crkve...
Malo morgen su Kačići bili Hrvati. Oni su bili ogranak srpskog plemena Neretljana. Andrija Kačić-Miošić jasno u svojim pjesmama razdvaja Dalmatine/Dalmatince od Hrvata. Znaš kad veli "Ciaslave moje drago dite, skupi vojsku pa sa vojskom kreni na Hrvate", parafrazira sam stih iz jedne njegove pjesme. Andrija Kačić-Miošić je bio Srbin katolik koji je glorifikova Marka Kraljevića, Miloša Obilića, Stojana Janković, Sinobade i mnoge druge srpske vladare, plemiće i junake iz raznih istorijskih epoha.
Tvoja pretpostavka se temelji na također pretpostavci da su Kašići Srbi-pravoslavci iz Dalmacije u rodu sa Kačićima omiškim, i na tome se cijela priča gradi dalje. A malo je vjerojatno.

Etimološko objašnjenje sela Kašić u Ravnim Kotarima proizlazi iz vlasništva Kačića iz Omiša nad tim selom(pojavljuje se tako od 13.st), prije doseljavanja pravoslavaca u 17.stoljeću koji se doseljavaju pod Jankom Mitrovićem oko 1670-te. Pravoslavno stanovništvo je iz Bosne, što je uobičajena priča.

Prezime se po svemu sudeći formiralo tamo, i zaista ima veze sa Kačićima, ali preko toponima a ne preko krvnog srodstva. Nije neuobičajeno svakako ni za katolike ni za pravoslavce.

Osobno poznajem više pripadnika roda Kačića iz različitih ogranaka i svi se smatraju Hrvatima. Neki od njih su, čak, zatucani nacionalisti.

Ti navedeni rodovi su sami sebi nadjenuli naziv "Plemstvo dvanaestero plemena Kraljevine Hrvatske". Ako te zanima zašto su to učinili, angažiraj spiritualnog medija pa ih pitaj, ako ih uspiješ dozvat.
da, to je danas. smatranje nije dokaz već stanje nesvesti.

očito je prema stavovima fra Kačića je da se stari kačići nisu smatrali hrvatima.kačići, pre nego što će prihvatiti katoličanstvo čak su gadjali jajima neke vatikanske emisare kada su tamo prolazili. jeste, sada su utripovani da su albert ajnštajn.

plemstvo kraljevine hrvatske i etničko poreklo su dve različite stvari. je li hrvatski plemić ilumunat hans frankopan etnički sloven u smislu kakvi smo ja ti ti?

Kačići su Hrvati i Andrija je bio Hrvat. Pisci Kačićeva vremena vrlo dobro su znali da su Dalmatinci Hrvata. Pjesnik Filip Grabovac, iz Vrlike u Dalmaciji, Kačićev suvremenik, napisao je i objavio 1747. godine Cvit razgovora naroda i jezika iliričkoga aliti rvackoga. Slučajnost? Ne bih rekao. Znao je on dobro koji narod živi u Dalmaciji.
pesnik filip grabovac je katolički nesretnik i rodoljub u isto vreme koji se kao fratar doselio u vrliku, dakle nije odatle. njegova zadaća je bila da prevesla tamošnje pravoslavce-uskoke u katolike. delom je u tome uspeo što se moga sela tiče.

sama činjenica da kaže aliti (ili ti) pokazuje da ne zna. on pretpostavlja da se radi o jednom narodu ali mu ne zna imena. je li to srpsko, hrvatsko, slovensko ali ti ilirsko ne bi trebalo prihvatiti bez dokaza od bilo koga. posebno ne regionalno ime nametati svim pripadnicima istog etnika.

Poslednja izmena:
Ne treba o glupostima raspravljati.
Dovoljno je da se pogledaju matične knjige rođenih, venčanih i umrlih iz dalmacije za period od kraja 17. do kraja 18. veka i da se vidi jasno kao dan da nikakvih hrvata nema u popisu - već isključivo srbi pravodlavci i srbi katolici. Pametnom dosta.

Čak i na spomeniku Andrije Kačića u Splitu ili Šibeniku su uklesane gusle. Hoće mi neko reći da je to Hrvatski instrument?

Nemojte se sprdati molim vas..

Tvoja pretpostavka se temelji na također pretpostavci da su Kašići Srbi-pravoslavci iz Dalmacije u rodu sa Kačićima omiškim, i na tome se cijela priča gradi dalje. A malo je vjerojatno.

Etimološko objašnjenje sela Kašić u Ravnim Kotarima proizlazi iz vlasništva Kačića iz Omiša nad tim selom(pojavljuje se tako od 13.st), prije doseljavanja pravoslavaca u 17.stoljeću koji se doseljavaju pod Jankom Mitrovićem oko 1670-te. Pravoslavno stanovništvo je iz Bosne, što je uobičajena priča.

Prezime se po svemu sudeći formiralo tamo, i zaista ima veze sa Kačićima, ali preko toponima a ne preko krvnog srodstva. Nije neuobičajeno svakako ni za katolike ni za pravoslavce.

Pravoslavni Kašići nisu iz sela Kašića kod Benkovca, nego iz Žitnića koji se nalazi 5 km južno od Drniša. Rodovi ne nose nikad prezimena identična selu u kojem žive, niko se ne preziva Kijevo, Polača, Kistanje, Vrbnik ili Uzdolje.
Pravoslavni rodovi iz Žitnića: Kašić, Asanović, Bodrožič, Baljak, Beader, Višić, Vukašin, Generalović, Gundelj, Kerić, Mileta, Puškar, Revača, Roža, Sirovica, Čolak, Šarić.
Katolički rodovi iz Žitnića: Alduk, Andabaka, Barišić, Glujić, Ercegovac, Melada, Močić, Mujan.
Milka Planinc je iz Žitnića. Ćaća joj je bio katolik ili tkz. Hrvat iz roda Melada, a mater joj je bila Srpkinja iz roda Kašić.

Ne treba o glupostima raspravljati.
Dovoljno je da se pogledaju matične knjige rođenih, venčanih i umrlih iz dalmacije za period od kraja 17. do kraja 18. veka i da se vidi jasno kao dan da nikakvih hrvata nema u popisu - već isključivo srbi pravodlavci i srbi katolici. Pametnom dosta.

Čak i na spomeniku Andrije Kačića u Splitu ili Šibeniku su uklesane gusle. Hoće mi neko reći da je to Hrvatski instrument?

Nemojte se sprdati molim vas..
Невезано за националне расправе, има ли таквих докумената на интернету?

Pravoslavni Kašići nisu iz sela Kašića kod Benkovca, nego iz Žitnića koji se nalazi 5 km južno od Drniša. Rodovi ne nose nikad prezimena identična selu u kojem žive, niko se ne preziva Kijevo, Polača, Kistanje, Vrbnik ili Uzdolje.
Pravoslavni rodovi iz Žitnića: Kašić, Asanović, Bodrožič, Baljak, Beader, Višić, Vukašin, Generalović, Gundelj, Kerić, Mileta, Puškar, Revača, Roža, Sirovica, Čolak, Šarić.
Katolički rodovi iz Žitnića: Alduk, Andabaka, Barišić, Glujić, Ercegovac, Melada, Močić, Mujan.
Milka Planinc je iz Žitnića. Ćaća joj je bio katolik ili tkz. Hrvat iz roda Melada, a mater joj je bila Srpkinja iz roda Kašić.

Dobro, dakle KaŠići iz Žitnića su potomci knezova Kačića, to zvuči super uvjerljivo. I putem primili pravoslavlje. A KaČići katolici u Splitu npr ne smatraju da su potomci istih, znam to i prve ruke.

Meni to miriši na mitomanisanje, bez uvrede.

Dobro, dakle KaŠići iz Žitnića su potomci knezova Kačića, to zvuči super uvjerljivo. I putem primili pravoslavlje. A KaČići katolici u Splitu npr ne smatraju da su potomci istih, znam to i prve ruke.

Meni to miriši na mitomanisanje, bez uvrede.

Kašić iz Žablja u Bačkoj koji je neveo da je starinom iz Dalmacije se testira i ispa je R1a-M458. Da je tačno su ti Kašići iz Žablja porijeklom iz Dalmacije ukazuju i to što slave Sv. Jovana isto ki Kašići iz Žitnića. Kad bi taj Kašić iz Žablja uradio dublji test i kad bi se testirali katolički rodovi iz Dalmacije koji imaju predanje da potiču od Kačića morda bi se našla neka veza...

Милета у Шибенику католици. Вјероватно су ти Милете из Житнића поправослављени. :D

Милета у Шибенику католици. Вјероватно су ти Милете из Житнића поправослављени. :D

Samo po rvackoj nakaradnoj logici.

- Barišići u Žitniću i još nekim selima u Dalmaciji su katolici, a Barišići u Cetini kod Vrlike i u Bribiru su pravoslavci
- Višića i Šarića je bilo i pravoslavnih i katolika u više sela u Dalmaciji
- Revača ima i katolika, takođe u okolini Drniša

Pomenuti Kašići zajedno sa još nekim srpskim pravoslavnim rodovima iz Žitnića, Kričaka i još nekih sela oko Drniša su primili Uniju tridesetih godina 19-og v. Ali Kašići i još neki rodovi su se malo kasnije vratili u pravoslavlje. Mislim da je dio Revača osta u Uniji i kasnije su postali katolici, zato ih je bilo među obe konfesiju oko Drniša.
Žitnić je bio jako četničko uporište u Drugom ratu. Zanimljivo da su Srbi iz Žitnića, Kričaka i Siverića ikavci. Za ova 3 sela što pripadaju Drnišu to znam sigurno, a more biti da je bilo još neko selo oko Drniša u kojem su Srbi govorili ikavski.

Poslednja izmena:
Такав је крај. И моји су дјелом говорили икавски: ди, било, срића, липо, ал не и тија, бија, нисан итд.

Koje selo je u pitanju?

Oko Drniša i Vrlike je bilo Srba koji su govorili potpuno ili djelimično ikavski, a oko Sinja i u par sela blizu Splita i Klisa Srbi su govorili potpuno ikavski. Što kažeš to su takvi krajevi. Zanimljiv je slučaj Srba iz Tribanj-Šibuljine koji su govorili ikavski a nisu blizu ovih pomenutih krajeva u kojima je bilo ikavice među pravoslavim Srbima. Već je Tribanj-Šibuljina između Bukovica i Like (Velebita), a u Bukovici i Lici Srbi su (i)jekavci. Bio je na Poreklu jedan forumaš iz Tribnja i od njega sam čuo za govor Srba iz Tribnja.

Poslednja izmena:
Imaš celu arhivsku građu u arhivu u Zadru, a delom na sajtu http://www.familysearch.com, matične knjige.

https://www.familysearch.org/search/catalog/2040054
Dakle, rekao si; svi katolici su u Dalmaciji po mletačkim popisima upisivani kao Srbi. Pošto ovo što si stavio zahtjeva registraciju ne bi li bilo jednostavnije da okačiš neki sken tog popisa ili daš link koji je dostupan gdje bi se to moglo vidjeti. Jer bi bilo vrlo zanimljivo.

Jer, nešto se ne sjećam da su Mlečani upisivali na svojim katastrima(npr onaj iz 1709.) ili po maticama ljude po nacionalnosti.

Dakle, rekao si; svi katolici su u Dalmaciji po mletačkim popisima upisivani kao Srbi. Pošto ovo što si stavio zahtjeva registraciju ne bi li bilo jednostavnije da okačiš neki sken tog popisa ili daš link koji je dostupan gdje bi se to moglo vidjeti. Jer bi bilo vrlo zanimljivo.

Jer, nešto se ne sjećam da su Mlečani upisivali na svojim katastrima(npr onaj iz 1709.) ili po maticama ljude po nacionalnosti.
Taj popis iz 1709. god nije bio opširan. Ja imam popise iz mog sela i iz moje kućne zadruge od 1628 god. do dan danas. Postojali su detaljni popisi iz 1834. godine kućnih zadruga,parohijske knjige itd. Popisi pravoslavnih i katoličkih duša, a nacionalnost im je svima jedna Srpska. Ko je čitao i neke italijanske letopise s' polovinr 19. veka u kome piše da je proputovao čitavu jadransku obalu i na njoj susretao Talijane i Srbe.

Taj popis iz 1709. god nije bio opširan. Ja imam popise iz mog sela i iz moje kućne zadruge od 1628 god. do dan danas. Postojali su detaljni popisi iz 1834. godine kućnih zadruga,parohijske knjige itd. Popisi pravoslavnih i katoličkih duša, a nacionalnost im je svima jedna Srpska. Ko je čitao i neke italijanske letopise s' polovinr 19. veka u kome piše da je proputovao čitavu jadransku obalu i na njoj susretao Talijane i Srbe.
U redu ali daj postavi nešto. Jer bilo bi zanimljivo saznati. A i koji su to talijanski ljetopisi, poznat je Fortis koji obilazi Dalmaciju u 18.stoljeću, ali ako se ne varam, on nema posebne dojmove o nacionalnosti njenih žitelja. Stavi, podijeli, nauči nas.

Ja sam čitao mletački katastar i tamo se ne navodi nacionalnost ljudi, naposlijetku riječ je o 1709. godini. Navodi se glava kuće, površina, čak mislim ni vjeroispovijest ali moguće da griješim jer sam zaboravio.

Matice rođenih iz 19.stoljeća ne navode nacionalnost, nego spol, ime oca, ime majke i status djeteta(zakonito/nezakonito).
Na zadarskom području sačuvan je velik broj matica vjenčanih na glagoljici 1565-1835.(Franov-Živković 2015.), pa možda si na takve matice mislio? Tamo također nema nacionalnosti.

Utipkao sam pojam "Srbi katolici na zadarskom području" i ništa nisam našao.

Po popisu stanovništva iz 1842 godine može se zakljuciti da su svi Srbi katolici do danas prešli u Hrvate.

Ilirski, podeljen na sledeće dijalekate: - "Servian, sastavljen od subdijalektta od Servia pravilno, Crne Gore, Bosne, Hercegovine i Dalmacije, a koji govori stanovnika 5.296.000, od kojih je 2.594.000 žive u pod austrijskom vlasti, 950.000 u kneževini Servia pravilno, 100.000 u Crnoj Gori,1.552.000 u Bosni, Hercegovini i drugim turskim delovima, a 100.000 u Rusiji, gde su emigrirali u različito vreme, uglavnom u vreme carice Elizabete, i uglavnom iz Mađarske, kao posledica pokušaja Marije Terezije da ih pretvoriti u Rimsku crkvu. "b. Hrvatski, ograničena na populaciju od 801.000, pod vlašću Austrije. "C. Koruška, govori stanovnika 1.138.000, koja je pripadala Austriji."
FB_IMG_1570652025463.jpg

Po popisu stanovništva iz 1842 godine može se zakljuciti da su svi Srbi katolici do danas prešli u Hrvate.

Ilirski, podeljen na sledeće dijalekate: - "Servian, sastavljen od subdijalektta od Servia pravilno, Crne Gore, Bosne, Hercegovine i Dalmacije, a koji govori stanovnika 5.296.000, od kojih je 2.594.000 žive u pod austrijskom vlasti, 950.000 u kneževini Servia pravilno, 100.000 u Crnoj Gori,1.552.000 u Bosni, Hercegovini i drugim turskim delovima, a 100.000 u Rusiji, gde su emigrirali u različito vreme, uglavnom u vreme carice Elizabete, i uglavnom iz Mađarske, kao posledica pokušaja Marije Terezije da ih pretvoriti u Rimsku crkvu. "b. Hrvatski, ograničena na populaciju od 801.000, pod vlašću Austrije. "C. Koruška, govori stanovnika 1.138.000, koja je pripadala Austriji."Pogledajte prilog 601201

Šafarik je sve štokavce vodio pod Srbe, to nije ono što sam te ja pitao. To smo znali svi i otprije. Kajkavce je smatrao Hrvatima čak ni čakavce nije vodio kao Hrvate. A i tu navodi kategoriju "Ilirci" u to vrijeme vrlo popularnu u Zagrebu u okviru ilirskog preporoda. Bio je vrlo blizak Vuku Karadžiću i utjecao na formiranje matice srpske. Ugl pričali smo o maticama, i eventualno popisima stanovništva a ne o Šafarikovim studijama.

Samo po rvackoj nakaradnoj logici.

- Barišići u Žitniću i još nekim selima u Dalmaciji su katolici, a Barišići u Cetini kod Vrlike i u Bribiru su pravoslavci
- Višića i Šarića je bilo i pravoslavnih i katolika u više sela u Dalmaciji
- Revača ima i katolika, takođe u okolini Drniša

Pomenuti Kašići zajedno sa još nekim srpskim pravoslavnim rodovima iz Žitnića, Kričaka i još nekih sela oko Drniša su primili Uniju tridesetih godina 19-og v. Ali Kašići i još neki rodovi su se malo kasnije vratili u pravoslavlje. Mislim da je dio Revača osta u Uniji i kasnije su postali katolici, zato ih je bilo među obe konfesiju oko Drniša.
Žitnić je bio jako četničko uporište u Drugom ratu. Zanimljivo da su Srbi iz Žitnića, Kričaka i Siverića ikavci. Za ova 3 sela što pripadaju Drnišu to znam sigurno, a more biti da je bilo još neko selo oko Drniša u kojem su Srbi govorili ikavski.

Моји су из Брибира. Занимљив је тај крај Далмације, има један број породица, различитих презимена и различитих слава, врло близак генетски, мислим на И2-Дин-Север, ближи су генетески од многих црногорских племена унутар себе. И сви су згуснути на онај део према Динари, па према Босни.

Back