Tu se ne slažem s tobom.HSP i mnogi ostali??SDP nacionalistički???
Deplasirano je "dokazivati" hrvatstvo danas jer se nitko na to ne pali.
To ne donosi političke bodove.Zato je HSP tamo gdje mu je mjesto uz sve faceliftinge
,makeovere,posjete Izraelu i izvinjenja.
Nacionalizam nije isto što i šovinizam.Čuo si vjerojatno za Vladu Gotovca.
Tuđman je bio hrvatski nacionalista,jugogeneral i kvazi povjesničar.
Vama sve što ima hrvatski predznak potiče od ustaša.Mislim da se trebalo voditi računa o
kolektivnom sjećanju Srba na WW2,ali sve što je nacionalno nije "ustaško".
Od svih ljudi kojim se okružio samo je Gojko Šušak proustaški emigrant.
I on je pod znakom pitanja jer mu je brat recimo bio voditelj vojnog odsjeka u Lištici.
Šuška smatraju ga američkim čovjekom.
Pogledaj ljude oko Tuđmana iz tog doba:
-Manolić-pukovnik UDBE,partizan
-Boljkovac-visokopozicionirani šef Ozne,partizan
-Špegelj-General JNA,partizan
-Bobetko-General JNA,partizan
-Tus,general JNA,
-Mesić,iz partizanske obitelji
uz more bivših komunističkih funkcionera.....režimskih glumaca,filmskih režisera i ostale ekipe poslušnika.
Ovo nije presuda!!! Tribunal to treba dokazati.Sudovi ne misle, nego na osnovi dokaza presuđuju.
U rečenici" Srbi praktično nestanu" da li je Tuđman mislio i na svoje unuke Košutiće ili samo na vojsku tkz.RSK???
Moj stav je da je nakon autističke,destruktivne,blesave politike Srba iz tkz.RSK stanju ni rata ni mira trebao doći kraj. Oluja je legitimna vojna akcija koju su ukaljali degenerici i kokošari,ubojice nedužnih srpskih civila. U ratu svaka strana je počinila zločine,Srbi najviše. Nije mi jasno što su nakon međunarodnog priznanja RH mislili.
Sve su mogli dobiti što su tražili još 1992. Oni su htjeli svoju državu.
Rat u hrvatskoj uopce nije teško objasnjiv, Srbi su htjeli biti dio neke nove srpske drzave (tj Velike srbije) i zato su se borili, mi Hrvati sa druge strane smo htjeli svoju vlastitu drzavu, problem je bio sto su obe strane polagala prava na isti teritoriji i to je cijela i jedina istina, sve drugo je zanemarivo.
Ne pada mi na pamet braniti Tuđmana, on je veliki krivac za sve što se desilo. Njegova retorika, ako hoćeš i planovi podjele teritorija, njegovo ignoriranje Srba u Hrvatskoj pri donošenju ključnih odluka za budućnost jednih i drugih - sve to je značajno začinilo ratni sukob.Ali tenkovima se prvi poslužio netko drugi, ako zbog ničeg drugog a ono što ih druga strana nije ni imala.
Danas Sanader ima Srbe kao koalicijske partnere.Da ste imali pametnije političare od zubara milicajaca i skladištara danas bila bi to druga priča...
Ma naravno da nije, ali ja ti citiram hrvatske političke analitičare (onaj dio "mora dokazivati svoje hrvatstvo" - vidi se u traženju etničkog porijekla novca od strane Ljube Jurčića i u pojedinim odnošenjima međudržavnim; naravno to je samo maska, isto kao i nacionalistička kampanja Borisa Tadića u Srbiji u odnosu na Nikolićevu). Ali ostajem pri svojem. Većina onih iz Drugog svjetskog rata više nije ni živa, a svi jesmo iz 1990.-ih. Da li to znači da Hrvatska mora kaskati sa svim ostalim bivšim jugoslovenskim zemljama zbog svog konzervativizma, tako da 2070. godine predsjednik Hrvatske Republike Ante Hrvatinić dolazi u Beograd i predsedniku Srbi Srbljaninu kaže "Oprostite u moje ime za svakog Srbina ubijenog u Operaciji Oluja prije skoro sto godina"? Pa to je točno to na što i mislim.
"
Nama" (pacifistima, normalnima, itd..) sve što ima ustaški predznak - jeste ustaško! Franjo Tuđman i jedno vrijeme Stjepan Mesić nijesu bili patriote, koji su voljeli svoj narod (samo), već i pro-Ustaše. Hrvatstvo nije = ustaštvo pobogu, razlika je
ogromna (po mom osobnom mišljenju Ustaše ne zaslužuju da se zovu Hrvatima, i treba ih odbaciti). Ne govorim ja o
nacionalnom, već o
nacionalističkom.
Kao i Branimir Glavaš...i sam Tuđman...prikriveni zagriženi hrvatski nacionalisti Tuđmanove lige su i Jadranka Kosor, pa i Hloverka (gle, i oni uz Sanadera).
Super. I?
Isto tako možemo truć bla-bruć o genocidu koji se dogodio u Srebrenici. No sud je samo na papir. Ja govorim o nama ljudima koji imamo inteligenciju, i koji kada sagledamo Tuđmanova djela, a ponajviše ono što je bilo na Brionima, tu nema sumnje (a kao što i sam znaš, Haški tribunal izdaje sramne presude, tako da me ne bi čudilo da ipak na kraju presudi da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata protiv srpskoga naroda u Hrvatskoj). Za mene je Ratko Mladić zločinac. Za mene je Ante Gotovina zločinac, svi ljudi koji misle drukčije ili imaju dvostruke standarde ili je nešto slično u pitanju...
Tuđman nikako nije mislio na RSK vojsku, već na nepoželjnu etničku grupu (griješnoga li podrijetla) u svojoj državi. Kao što sam već reka, sramni izgovori sa nacionalističkim predznakom kako je on tu mislio
samo na vojnike koji se zovu civilima i kojima treba lažno garantirati građanska prava ne stoji, isto kao i oni tupavi izgovori da je falsifikat, zato što čak ni životinje u strahu ne pište kada Tuđman priča.
Operacija Oluja nikako nije mogla biti legitimna, jer bi tada Srbi Krajišnici trebalo pozvati Hrvatsku Vojsku da dođe da bi to bila. Ona je bila
legalna, isto kao i intervencija Jugoslovenske Narodne Armije u republikama Sloveniji i Hrvatskoj 1991. i 1992. godine, koja se u tim zemljama definiše kao
agresija (dok je sa druge strane za Srbe "Oluja" agresija). To me i podsjeća na činjenicu da je ona bila unilateralni čin protiv savjetovanja međunarodne zajednice, s ciljem stavljanja svijeta pred svršeni čin.
Što su to mogli imati 1992. godine? Imaj na umu da je konačni Tuđmanov cilj bio da se Hrvatska očisti od Srba, jer i sam kaže da je mogla postat mirom neovisna...problem mu je bio što bi Srbi u takvoj državi ostali da žive. Da su Srbi počinili "najviše zločina", u cijelom raspadu nesumnjivo jest istina, ali ona se zlonamjerno koristi u slučaju Hrvatske, gdje se ne može sa takvom sigurnošću tako izreći.
Problem je što nijesu države imale samoopredeljenje, već narodi. Da su ti tupavci 1974. godine malo ljepše i preciznije to definirali, ne bismo bili u tim teškim problemima. Trebali su jednostavno dati samoopredeljenje republikama, ili jednostavno bolje precizirati.