Dali pri zameni ulje treba napuniti filter za ulje

Ja nisam nikad sam menjao ulje, ali mislim da je postupak sledeci: zagrejes auto na radnu temperaturu, pa onda na kanal, ugasis ga i odvrnes taj sraf odzdo na karteru za ispustanje ulja i cep za dolivanje ulja i cekas da istece. Onda sacekas da se lepo iscedi. Nikad neces izbaciti svaku kap iz motora, ali ako ostane par decilitara, odilicno je, moze dalje. Onda zavrnes sraf na karteru, lepo stegnes, pa uzmes novi filter ulja i napunis ga uljem. Takodje, pozeljno je gumicu (dihtung) na filteru nauljiti pa tek onda zavrnuti filter na njegovo mesto. Zadnja stavka je sipanje ulja u motoru. Najbolje je znati koliko staje pa na osnovu toga otprilike sipati bar 2/3 a onda po malo dodavati i pratis na sipci dokle je stiglo.

Ja sam menjao ulje pre nego sam otisao na more i majstor je bas ovako radio, s tim sto smo kod njega usipali 3,1L ulja (racunajuci i filter), a na mom autu je optimum 3,5L sa filterom. Onda sam ja provozao auto i parkirao ga, pa sam sutradan ujutru otisao da proverim koliko pokazuje na sipci. Posto je lepo sleglo preko noci, sipka je pokazala 1/3 iznad minimuma i onda sam ja dolio jos oko 0,5L i sad mi je na sipci skoro maximum. U kantici od 4L ostalo mi je jos oko 700ml ulja, sto znaci da je u motoru ostalo oko 200ml starog ulja (prethodnog) i smatram da je to zanemarujuca kolicina.

Filter treba napuniti zato sto ce brze poceti podmazivanje motora, sigurnije je, a dihtung na istom se naulji zato sto suv filter teze nalegne, pa moze da se desi da piski.

Back