Dali je zucni kamenac opasan

dr:
Zucni kamenci ukoliko ne prave probleme ne moraju se uklanjati.
Ukoliko to ipak zelite, laparaskopska hiruska intervencija, jedan dan u bolnici, vrlo brz oporavak bez velikih rezova, bolova.

bivsi "vlasnik" kamencica u zuci zbog koga su me zvali Obeliks sam i mozda se ne bi u potpunosti slozio sa gornjim autoritetom ;-)
pretpostavljam da je ideja "ukoliko ne prave probleme" jeda se kamen "ulozi" i ne mrda (normalno da ne pravi probleme).
moje kamence je bilo velicine guscijeg jajeta tako da su na UZ ga registrovali kao da je kesa puna mulja a ne kao kamen, a nije nikad pravio problem - jednom me je probudio bol u pola pet ujutro u predelu ispod rebara i trajao taj dan i nikad vise - cak sam i u bolnicu zavrsio kao srcika a ne kao Obelix.
bilo koji kamen koji i nikakve probleme ne pravi ustvari je dvostruki problem:
1.-nikad nisi siguran kad ce se pokrene zacepi kanal i upali zuciku i tad je urgentni tretman neizbezan, a intervenicija pod upalom je mnogo zaguljenija nego kad nema upale - sto znaci da neprekidno u utrobi nosis bombu za koju ne znas kad ce eksplodirati (nije problem samo upala vec i mogucnost pucanja kanala i "zagadjenje" utrobe), i
2.-kamence uporno raste (sporije ili brze,ali ipak raste) a laproskop ne meRe (ako sam dobro cuo i zapamtio) kamence sirfe od 18 mm "zahvatiti" i tada je neizbezna klasika od koje oporavak traje najmanje tri meseca (od laproskopije ako je dobro uradjena se izlazi nakon 24 casa, a potpuno radno sposoban po mom iskustvu je oko 7 dana ;-)

zato je moj savet = odmah i sto pre kod cika doktora da bocnu te tri rupice i izbace djubre van :-)
 
dr:
Slazem se, sve je to noz sa dve ostrice no ipak postoji vise vrsta kamencica.
I odluka za operativni tretman je ipak na pacijentu a po mom iskustvu nisam jos srela nekoga ko je isao "pod noz" dok nije zagustilo.

malecna digresija od teme, ali u vezi gornjeg: sve sam uradio da to izbegnem, cak sam i skakutao po stepenistu ne bi li "ispao" :-), trazio sam onog travara sa Hvara koji je negde u Vojvodini do ovih ratova imao boraviste i cajevima "otapao" kamencice u zucnoj kesi, pio maslinovo ulje sa limunom i sta ti sve nisam pio, i ja sam biJo taj zlocesti pacijent koji je svom kucnom prijatelju (sada jednom od vrsnih radiologa) dr Rusovicu odgovarao sa "Siki, cekam da oni malo uvezbaju tu laproskopiju :-( " i cekao sam skoro desetak godina bezbrizno jer me stvarno kamen nije maltretirao, i zato iz iskustva predlazem "ne pusCaj ga da praste i da preraste laproskopske makazice ili sta je vec na kraju tog uredjaja. Imao sam srecu sto je cika doca koji je radio tu laproskopiju bio malo upornije celjade (smelije, bezobraznije ili kako god se to moglo nazvati) pa nije prekinuo laproskopsku operaciju i presao na klasicnu, vec je kamence "vukao" van mrezice do pupka i tu tek napravio skalpelom rez da bezbedno izvuce kesicu da ne prsne na izlazu...itd, itd... i samo zato sto se u svom slucaju osecam dovoljno krivim da sam tog docu namucio, krajnje dobronamerno sam izneo svoje misljenje.. ;-) A sasvim je logicno da ce pacijent odluciti sam kad ce pod noz (ako ne bude hica pa bude morao na "jednu s' nogu" :-(
 
Urađen je ultrazvuk, prvo u domu zdravlja, a kasnije i na klinici po nalogu hirurga (potvrđen je nalaz iz doma zdravlja), nije rađena krvna slika, ali je hirurg rekao da će laparoskopski izvaditi žučnu kesu i zakazao operaciju. Mene samo zanima da li se vađenjem žučne kese koja pravi kalkuloze gubi i neka njena korisna funkcija (u tom slučaju mi je logičnije da se vade samo kalkulooze, naročito kod mlađih osoba) ili kad jednom počne da ih pravi, onda ih pravi stalno i više ništa korisno ne radi, pa je bolje rešiti se muka odmah?
 
Uvek se vadi cela zucna kesa sa sadrzajem.
Ja ne znam nijednog hirurga koji je nekome izvadio kamen iz zucne kese a ostavio zucnu kesu.
Zucna kesa koja pravi kamencice ima vec narusenu funkciju, i sto su manji kamencici to je hitnije da se takva zucna kesa pre operise jer je daleko veca opasnost da neki od kamencica se zaglavi.
 
Ja sam godinu dana živela sa bolovima koji su išli u granicama od vrlo slabih pa do kolika.Bilo je strašno. Dok su mi dijagnostifikovali kalkulozu u žučnoj kesi, ja sam se vrlo namučila. Pila sam i neke čajeve za "topljenje" kamenaca, ali ništa nije pomoglo.I onda, jednog dana kad više nisam mogla da izdržim, jer posle svakog obroka sam pila analgetik, rešim da potražim spas kod hirurga. Posle dve nedelje prikupljanja analiza, snimaka,itd.... odem na odeljenje i rešim problem klasičnom operacijom jer je laparoskopija kod nas tek bila na početku. Posle operacije sam bila u bolnici pet dana i onda kući. Postoperativni tok je protekao bez komplikacija, a na radno mesto sam se vratila posle 3 meseca.
 

Back
Top