Dali je vreme za odlazak

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
65.536

Да ли је стигло време да тражимо нови дом за човечанство​

688z387_pixabej.jpg

(Pixabay)

Пре него што буде прекасно, научници широм света траже место где би човечанство могло да се спасе од могуће претње. Глобалне климатске промене, ерупција супервулкана, судар метеорита или нуклеарни рат - постоји безброј сценарија за смак света. Земља ће скоро сигурно преживети, али ће се претворити у место које није погодно за живот. Док неки расправљају о нијансама тераформирања Марса или изградње подземних станова на Месецу, други траже још даље. Егзопланете или екстрасоларне планете - како се научно називају планете у другим звезданим системима - могле би постати такво уточиште. Остаје само да смислимо како доћи до њих.
Људи су одавно схватили да Земља није јединствена. Чак је и старогрчки филозоф Епикур написао у писму свом ученику Херодоту да су „светови неограничени у броју, и слични овом нашем свету али и различити“.Касније су и други мислиоци бавили сличним идејама, али их је било немогуће доказати - телескоп још није био измишљен.

А кад јесте, научници су почели да активно траже егзопланете, још у 19. веку. До тада су већ знали како небеска тела утичу једно на друго. Астрономи су се надали да ће кроз телескопе моћи да виде „необичности“ у кретању звезда по небу.
Али егзопланете нису имале никакве везе с тим - на путању кретања су утицале веома пригушене звезде пратиоци , невидљиве голим оком. Касније ће бити названи бели патуљци . Што се тиче планета, њихов утицај на кретање звезда био је толико слаб да га је било немогуће приметити у телескопима тог времена.
Ако постоји планета у близини звезде, оба небеска тела ротирају око заједничког центра масе. Што је планета масивнија, то јаче утиче на звезду. Спољашњем посматрачу изгледа као да се звезда благо њише с једне на другу страну, и да не лети по небу право, већ таласасто. Посматрање кретања звезда по небу чинило је основу астрометријске методе потраге за егзопланетама.

Оно што научници 19. века нису успели да постигну, покушале су њихове колеге у 20. веку. Најпознатија прича је она о астроному Питеру ван де Кампу. Значајан део своје научне каријере посветио је проучавању Барнардове звезде, црвеног патуљка у сазвежђу Змије, удаљеном само 5,96 светлосних година од Земље . Астроном је закључио да ће ова звезда мале масе - око 6-7 пута лакша од Сунца - приметно променити своју путању под утицајем других небеских тела. Крајем 1960-их, научник је објавио да је заправо открио прву, а затим другу егзопланету. Према његовим прорачунима, то су били гасни дивови са масама од 0,7 и 0,5 маса Јупитера.
Нажалост, ван де Камп је погрешио - планете које је „пронашао“ не постоје. „Померања“ звезде, која је астроном повезивао са присуством гасних гиганата, била су узрокована грешкама у раду телескопа. Уређај је производио грешке на слици сваки пут када је послат на одржавање и надоградњу.
Али астрономи нису изгубили наду да ће пронаћи планете у близини Барнардове звезде. Крајем 2018. међународна група научника објавила је ново откриће. Истина, није то био гасни гигант о коме је Ван де Камп извештавао, већ планета налик Земљи са масом од око 3,2 већом од Земљине. Међутим, испоставило се да је судбина овог открића незавидна - само три године касније његову аутентичност оповргла је друга научна група. Дакле, да ли Барнардова звезда има планете или не, још увек је отворено питање.
Тимови стручњака добили су од више влада „полутајни задатак” да траже прибежиште за онај део људског рода који би могао пре катаклизме да се укрца и срећно стигне на нову планету. Где би то било, колико би трајало и колико би могло људства да пође, у домену је хипотетике. Многи верују да нисмо сами и да постоји обећана земља.
https://magazin.politika.rs/scc/cla...iglo-vreme-da-trazimo-novi-dom-za-covecanstvo
 
Са данашњом технологиијом треба нам пар хиљада година да стигнемо тамо негде...
на неку од тих планета...
Кад ћемо имати бржи погон који ће нас за пар година довући на циљ?
Ко то зна...можда за две године, можда за 20, а можда за 200...
 
Са данашњом технологиијом треба нам пар хиљада година да стигнемо тамо негде...
на неку од тих планета...
Кад ћемо имати бржи погон који ће нас за пар година довући на циљ?
Ко то зна...можда за две године, можда за 20, а можда за 200...
ima tehnologija, ... ali nece je pokazu... Tesla je odavno postigao brzine vece od svetlosti...
 

Back
Top