Dali je Konfederacija Amerike ikada imala sanse u Americkom Gradjanskom ratu

Konstantin Veliki

Buduća legenda
Poruka
28.454
Mene interesuje koja taktika bi mogla da dovede da Jug pobedi. Jedina sasna je bila da sever izgubi volju da ratuje. Jer su podaci porazavajuci.

Sever je imao 22,5 miliona stanovnika.
Jug samo 9 miliona od toga 4 miliona crnaca koji ako se oslobode bore se za Sever. Sever je imao mnogo migranta koji kao nadognadu da smeju da emigriraju ratuju za sever.

Industrija provincije Nju Jorka je veca nego cela industrija Juga. Sever je bio industriska sila, dok je Jug imao jos uvek privredu ko kolonija i proizveo sirovine za Veliku Britaniju.

Jedina mogucnost je bila da slomi volju za ratom da ih izkrvavi kao sto je Grant na kraju uradio je bilo nemoguce.

Imao je. Da je dobio Getisburg imali bi Pensilvaniju,Vašington,Njujork....Boston skoro nebranjene. Realno Li nije imao snage da ih zauzme fizički i okupira ali mislim da bi psiholloški momenat i nezadovoljstvo ratom i gubicima dovelo do toga da sever odustane. Činjenica je da su mogli isključivo blickrigom u prve dve godine rata i preko nezadovoljstva na severu koje bi dovelo do pada Linkolna nešto da urade ali svako produženje u uslovima industrijske velike zaostalosti i pomorske blokade im je bilo previše. Čim je to propalo i logistika došla do izražaja ostala je samo egzekucija. Eventualno da su uspeli da dobiju pomoć iz Evrope kojoj su se nadali odmah na početku ili pre rata,ali otprilike političari ni izbliza im nisu pratili kvalitet vojskovođa (nešto mi poznato :lol: ). Uglavnom "mudroseri" i filozofi malo ljudi od akcije potrebnih za rat.

Mene interesuje koja taktika bi mogla da dovede da Jug pobedi. Jedina sasna je bila da sever izgubi volju da ratuje. Jer su podaci porazavajuci.

Sever je imao 22,5 miliona stanovnika.
Jug samo 9 miliona od toga 4 miliona crnaca koji ako se oslobode bore se za Sever. Sever je imao mnogo migranta koji kao nadognadu da smeju da emigriraju ratuju za sever.

Industrija provincije Nju Jorka je veca nego cela industrija Juga. Sever je bio industriska sila, dok je Jug imao jos uvek privredu ko kolonija i proizveo sirovine za Veliku Britaniju.

Jedina mogucnost je bila da slomi volju za ratom da ih izkrvavi kao sto je Grant na kraju uradio je bilo nemoguce.

svaka cast na temi. jug je popusio jer nije imao vojnika i sto je (po meni vazno) logistiku sa mora.. ako gresim ispravi me.. :)

da dodam- imao je seljobere koji nisu znali da ratuju. i nisu hteli- jer su videli kako robovlasnici zaradjuju i bogate se pri cemu belac samo bicuje crnce...

Poslednja izmena:
Bolje da nijesu dodavao nista, jer o tome si izgleda jako malo procitao. Vojska Juga je bila jedan na jedan kvalitetnija od Sjevera.

Postavljac teme je naveo zasto je Jug izgubio, jednostavno brojevi su bili toliko masovno protiv Juga i Sjever nije namjeravao odusatati od rata, tako da je to bilo gotovo nemoguce prevazici.
Povrh toga Jug nije uspio dobiti podrsku iz Evrope tako da je i to skroz losu situaciju napravilo jos daleko gorom.

Bolje da nijesu dodavao nista, jer o tome si izgleda jako malo procitao. Vojska Juga je bila jedan na jedan kvalitetnija od Sjevera.

Teško. Bar po naoružanju sever je bio ispred, a i brojčano.

SEVER:
uscavalry-win-lftside-full_F1.jpg
JUG:
IDENTIFIED-Civil-War-CONFEDERATE-P1853-Musket_101080231_87874_9723948DE59525E4.jpg

Plus je sever prvi korisio verziju mitraljeza.
1395305415_284640566.jpg

Tvoj odgovor se odnosi na ono sto je postavljac teme rekao u uvodnom postu i sto sam ja ponovio. Naravno da je Sjever bio tehnoloski neuporedivo jaci od Juga. Moj odgovor je bio na ovo "da dodam- imao je seljobere koji nisu znali da ratuju. i nisu hteli- jer su videli kako robovlasnici zaradjuju i bogate se pri cemu belac samo bicuje crnce..".

Jug je imao djenerale Lija, Foresta i Dzeksona, Juznjak je bio visoko motivisan da brani svoju zemlju (ne samo u politickom smislu nego i bukvalno). To je moj odgovor. Protiv sebe su imali ogromnu silu, brojcano, tehnoloski i svakako.
Da je Jug "seljaci koji nijesu znali da ratuju", taj rat bio bio zavrsen odma na pocetku. Svaki pogresan potez Juga i svaki gubitak bio je daleko tezi nego na Sjeveru.

S vremenom, vojska Juga je slabila a Sjever je jacao. Prosto ovi vise nijesu tu mogli nista da odrze balans.

Sve u kontekstu.

Poslednja izmena:
Mujo ti si nesto mnogo sklon teorijama zavere!!

Ne kazem da toga nije bilo ali cisto sumljam da jedan normalni covek ima uvid u te price.

- - - - - - - - - -

Juznjaci jesu bili seloberi ali su se borili ko lavovi ali dzaba ti to kad svejedno koliko ubijes dolaze duplo vise novih rekruta.

Jedan od velikih misterija sto je white trash kako ih nazivaju, beli bednici i siromasni za toliko srca ratovali za sistem o kome su profitriali uglavnom mala aristrokratija, a ne oni koji nisu ni imali robove.

Juznjaci su se nadali istom ishodu ko kod Americkog rata za nezavisnost. Americki seperatisti su bili u mnogo inferiornijem polozaju nego Juznjaci prema SAD.

Иако су ми Јужњаци веома готивни и по менталитету, вредностима, због патриотизма и индивидуализма, ипак мислим да не би било добро да су они победили. САД као јединствена и најјача економска и војна сила на свијету донеле су много добра свету ( иако не нужно нама толико колико је остатку Запада ), док би разједињене биле можда на нивоу садашње Русије као регионалне силе. Али Јужњаци свакако јесу привлачни због свог статуса "underdog". Борили су се против економски и бројчано надмоћнијег Севера и све до пред крај рата су добијали битке на квалитет својих војника који су се опет борили за своје савезне државе из којих су долазили ( па нама резонује тај јак патриотски осјећај оног слабијег у сукобу - јер смо сами били у таквој позицији... иако заборављамо када смо ми играли улогу Севера и презиремо друге што су имали "јужњачки" сентимент независности и пркоса према нама у Југославији. Ироније историје, шта ћеш ).

Meni je najveca ironija celog rata ili mozda ono sta meni pokazuje kako nas lazu.

Jedan od vaznih elemenata rata je bio uredjenje privrede. Sever su cinili uglavnom industriski radnici i slobodni seljaci. I jedni i drugi su proizveli za domace americko trziste. Sever je vrlo malo izvozijo. Dok vecina izvoza je bio iz Juga, koja je u ekonomskom smislu ostala engleska kolonija. Velike plantage su proizveli pamuk, duvan i.t.d. za Englesku.

Posto je sever se plasio superiorne engleske industrije oni su bili za visoke carine, dok je Jug bio za slobodnu trgovinu, da Englezi ne bi njima uzvratili carine. To je bio problem Amerike od pocetka, vec pocelo za konfliktom Dzefersona i Hamiltona. Na kraju i u to ratu je pobedila Hamiltonova struja.

I sta danas popuju Amerikanci otvorite sirom vrata trziste, a sami nisu to uradili.

Meni je najveca ironija celog rata ili mozda ono sta meni pokazuje kako nas lazu.

Jedan od vaznih elemenata rata je bio uredjenje privrede. Sever su cinili uglavnom industriski radnici i slobodni seljaci. I jedni i drugi su proizveli za domace americko trziste. Sever je vrlo malo izvozijo. Dok vecina izvoza je bio iz Juga, koja je u ekonomskom smislu ostala engleska kolonija. Velike plantage su proizveli pamuk, duvan i.t.d. za Englesku.

Posto je sever se plasio superiorne engleske industrije oni su bili za visoke carine, dok je Jug bio za slobodnu trgovinu, da Englezi ne bi njima uzvratili carine. To je bio problem Amerike od pocetka, vec pocelo za konfliktom Dzefersona i Hamiltona. Na kraju i u to ratu je pobedila Hamiltonova struja.

I sta danas popuju Amerikanci otvorite sirom vrata trziste, a sami nisu to uradili
.

"...otvorite vrata vašega grada! Nećemo vam ništa, samo ćemo malo trgovati dabrovim krznom!..." da,da,aha!

Sukob Severa i Juga, je u suštini opisan ovde, a i mnogo drugih stvari. Ima 2 dela.

CWResources1.png
CWResources.png

Оно што би заиста дало шансу Конфедерацији, јесте да су обезбедили неку врсту спољне подршке пре избијања отвореног сукоба. Један на један нису имали шансе а нису успели да увуку ниједан спољни фактор, па ни Мексико који је само 12 година раније изгубио огромне територије у корист САД.
Конфедерација није хтела да замени САД, већ да створи самобитност. У ту сврху, њима није никакав фактор био да ли рецимо Калифорнија или Јута припадају Унији или Мексику (наравно докле год је Тексас неоспоран за Конфедерацију).

Mujo ti si nesto mnogo sklon teorijama zavere!!

Ne kazem da toga nije bilo ali cisto sumljam da jedan normalni covek ima uvid u te price.

- - - - - - - - - -

Juznjaci jesu bili seloberi ali su se borili ko lavovi ali dzaba ti to kad svejedno koliko ubijes dolaze duplo vise novih rekruta.

Jedan od velikih misterija sto je white trash kako ih nazivaju, beli bednici i siromasni za toliko srca ratovali za sistem o kome su profitriali uglavnom mala aristrokratija, a ne oni koji nisu ni imali robove.

Juznjaci su se nadali istom ishodu ko kod Americkog rata za nezavisnost. Americki seperatisti su bili u mnogo inferiornijem polozaju nego Juznjaci prema SAD.

Nisam sklon teorijama zavjere, nego pratim kretanja novca i interese novca u svemu što se dešava na svijetu..

Иако су ми Јужњаци веома готивни и по менталитету, вредностима, због патриотизма и индивидуализма, ипак мислим да не би било добро да су они победили. САД као јединствена и најјача економска и војна сила на свијету донеле су много добра свету ( иако не нужно нама толико колико је остатку Запада ), док би разједињене биле можда на нивоу садашње Русије као регионалне силе. Али Јужњаци свакако јесу привлачни због свог статуса "underdog". Борили су се против економски и бројчано надмоћнијег Севера и све до пред крај рата су добијали битке на квалитет својих војника који су се опет борили за своје савезне државе из којих су долазили ( па нама резонује тај јак патриотски осјећај оног слабијег у сукобу - јер смо сами били у таквој позицији... иако заборављамо када смо ми играли улогу Севера и презиремо друге што су имали "јужњачки" сентимент независности и пркоса према нама у Југославији. Ироније историје, шта ћеш ).

A sta to ima dobro u individualizmu?

- - - - - - - - - -

I sta danas popuju Amerikanci otvorite sirom vrata trziste, a sami nisu to uradili.

A sto te to cudi? Kad si slabiji od partnera logicno je da se stitis carinama..... Kad ojacas onda se zalazes za slobodno trziste. Uvek bilo i bice.

но што би заиста дало шансу Конфедерацији, јесте да су обезбедили неку врсту спољне подршке пре избијања отвореног сукоба. Један на један нису имали шансе а нису успели да увуку ниједан спољни фактор, па ни Мексико који је само 12 година раније изгубио огромне територије у корист САД.
Конфедерација није хтела да замени САД, већ да створи самобитност. У ту сврху, њима није никакав фактор био да ли рецимо Калифорнија или Јута припадају Унији или Мексику (наравно докле год је Тексас неоспоран за Конфедерацију).

Nijesu mogli obezbjediti podrsku jer je Amerika prijetila, da ko god iz Evrope podrzi Jug, da je to otvorena objava rata. Dakle, mnogi bi podrzali itekako, ali im se nije dalo ulaziti u rat sa Amerikom.

- - - - - - - - - -

A sta to ima dobro u individualizmu?

Svasta. Kad odrastes svatices. Mozda.

Back