Daleki Istok i Zapad - Ocaj na Obe Strane

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
- Исток се мучи за душу, Запад се мучи за тело.

- Исток не верује у земаљски рај.

- Запад не верује у небески рај.

- Пост је за источњака први услов спасења. За западњака је пост лудо одрицање понуђених задовољстава.

- Некад је Запад држао пост и остала плотска уздржања ради спасења душе. Но ми говоримо о садашњем Западу, о духовно јехтичавом, који се боји поста да му тело не би омршало. У осталом кад су и Цркве на Западу одбациле сваки пост, зар ће се очекивати од световњака да разумеју значај поста и да држе пост?

Сви тврде оно што је свима јасно, а то је, да се западни народи враћају паганизму. Но мало ко разликује паганизам од паганизма. Не враћају се западни народи паганизму источном него паганизму западном. Јер источни паганизам скопчан је са тешком аскезом, са постом и телесним мучењима разне врсте.

Кад би се европски народи враћали паганизму источном, они би постили и мучили себе онако како муче себе народи у Индији, у Тибету и у Китију. Али они се не враћају томе аскетском паганизму источном него се враћају раскалашном паганизму западном, т.ј. паганизму својих некрштених предака европских.

Паганизам западни је био крвав, суров и раскалашан од почетка до краја. Такав је био међу Јелинима, још жешћи код Римљана, и још жешћи код старих Германа и Франака. Зар су могли знати за пост стари Јелини кад је пред њиховим очима стално лебдео олимпијски разврат њихових богова? И зар је могло бити речи о неком уздржању код крволочних римских царева, који су поред своје трпезарије имали бљуваонице, да би могли избљувати један ручак па поново ручати? или код римских богатуна, који су правили ручкове од славујских језика? Какав пост и какво уздржање се могло и замислити код франачких и тевтонских народа, који су јели сирово месо нагњечено под седлом јахача?

Отпад Запада од Христа значи повраћај Запада паганизму, но не паганизму индијском, сажаљивом и резигнирном, него паганизму своме, западноме, крволочном и развратном, без духа и без савести. Што се све на делу и у пракси на наше очи показује.

Ислам и паганизирани Запад у једноме сродни: у схватању будућега раја. Истина, муслимани замишљају рај на небу а не на земљи, док пагани западни замигољају рај на земљи а не на небу. Заиста, та два раја, може се рећи топографски су веома удаљени један од другог, али су у суштини истоветни. Јер и муслимани и западњаци замишљају рај као пуноћу телесног живота и пуно задовољење свих телесних страсти. Да би такав рај задобили муслимани се муче постом и молитвом, и клањањем, а западњаци тобожњим научним истраживањима и друштвеним превратима.

На супрот једним и другим Индија и Тибет муче се, и то страшно муче, ни за рај земаљски ни за рај небески, него за уништење живота, за престанак реинкарнације, за несвест и неосетљивост, за нирвану. Јер је за њих живот Маја, обмана, и Самсара, вртлог, у коме се налазе и људи и богови. За њих не постоји ни рај небески нити, још мање, рај земаљски. Чак ни богови њихови нису у Рају, него у несрећи постојања, у обмани личног живљења, у вртлогу Самсаре. И колико људи очекују спасење од богова, исто толико богови очекују спасење од људи.

Због тога је Гаутама Буда имао смелости да каже: Ја сам дошао да спасем људе и богове!

Заиста, лажан је појам о Богу и о човеку тамо где се такав језик могао чути. Но није мање лажан језик на Западу где се говори: Уживај! Енџој јурселф! (Задовољи самога себе! говоре Енглези). То не само да није језик хришћанских народа, него то није језик ни бољих и отменијих философа јелинских. Ни Сократ, ни Платон, ни Аристотел нису се усудили тако говорити. Него је тако проговорио онај који представља кукољ и болест јелинске философије. - Епикур. Он се усудио рећи грозну реч:

Граби дан! То јест, уживај данас, јер сутра можеш бити мртав за вечност. Граби сваки нози дан и сисај га до крви. То је паганизам западни коме се некадања хришћанска Европа сада приволела.

Шта да кажемо на погледу мучења источног и западног човечанства, на огромној панорами мучења ради нестварног и неостварљивог циља?

Нестваран је и неостварљив циљ, коме тежи и ради кога се мучи исламски свет Истока. Јер на небу не постоји телесни и страстни рај.

Неостварен је и неостварљив циљ, коме је хиљадама година тежио и за кога се мучио свет Велике Азије, Средње и Крајње. Јер постоји Бог, један и једини, који је створио све душе и који их све чека у крило своје. Самоуништење је злочин и Нирвана лаж.

Неостварен је и неостварљив циљ научног и безбожног Запада. Рај на земљи јесте рај без пророка; такав рај није ни обречен ни проречен, нити је био нити ће бити. Тамо је рај где је љубав. А љубав је тамо где је Родитељ. Према томе рај није на земљи него на небу, није чулан него духован, нити је харемски него ангелски.

Јасно је из свега овога, да православни народи не могу стајати између Истока и Запада него - изнад. :roll:
 
Хоћеш рећи да је човек који не мрзи - непотпуни човек ? :?

Ако је вој одговор потврдан, мораћу да ти кажем да човек има слободу избора: да буде усвојени Син Божји, или син ђаволов. Онај први не може то да буде уколико има мржње у себи... :wink:
 
MaranAta:
Хоћеш рећи да је човек који не мрзи - непотпуни човек?
Hoču reći da ne razumeš očigledan sarkazam.

Čovek ti je naveo primer blagonaklonih reči prema Budizmu od strane čoveka koji je bio mnogo pametniji (a pravoslavac) i od tebe i od mene, da bi ti uvideo da ne moraš baš po svemu da pljuješ (a to su sve religije osim tvoje).

A možda i ne veruješ da je Nikolaj bio pametan čovek, čim je mogao ovako nešto reći. Pa gde se to, pobogu, slaže sa tvojim rafalima u pravcu istoka (a i zapada)?

Uči malo od pravoslavaca ako već ne poštuješ skeptike.
 
Јадо... ти очигледно ниси свестан да је и оригинални текст овог топика написао исти човек - Православац - Св. Николај... :lol: :lol:

Хај сад прочитај горе на врху шта је писао о Буди и паганизму далеког истока. :wink:
 
Nikolaj je pisao potpuno suprotne stvari o istom pitanju. I to što je on rekao uopšte ne znači da je to istinito. Svo njegovo pisanije više liči na psihopatologiju jednog megalomana koji uobražava da može da soli pamet celom svetu, Istoku i Zapadu. Tipičan Srpski svetac.
Pored ostalog i Jevreje je nazivao đavoljim sinovima zato što su napravili komunizam i DEMOKRATIJU (hteo bi teokratiju, je li!), i to u Dahau, kada su na nekoliko metara od njega hiljade Jevreja u dim odlazili. Je li to ljudski, kad hrišćanski već nije?

I zapamti MoronAto da Istok ne teži ništavilu nego poništenju iluzije. Ne misliš valjda da je milijardu i kusur budista toliko ludo da teži mrtvom ništavilu!!
To ništavilo je samo tvoja projekcija (kako bi uopšte moglo da postoji!) jer nisi ni svestan da si u iluziji.
Davno je Buda rekao jednom koji je negirao njegovo učenje: 'Sve što govoriš je tvoje, izlazi iz tebe i tebe odražava, to nije moje i uopšte se mene ne tiče'.
Tako i ti ako kritikuješ nešto onda se drži toga, a ne da izmišljaš šta je on govorio pa da kritikuješ te svoje izmišljotine.
Buda je govorio protiv ništavila, učio je o Srednjem putu.
 
Па знаш ли ти због чега је Буда говорио о "средњем путу" ? Јер по његовој фикцији постоје два екстрема:

1. Одавање телесним ужицима (живот самоугађања).
2. Одрицање од телесних ужитака (живот самоуништења).

Другим речима, за њега је одрицање од телесних ужитака (живот по духу у Хришћанству), идентично са самоуништењем - ништавилом. Умерена доза зла је по Буди - пожељна (средњи пут - нешто између).

Па ти види куда то води... :roll:
 
Da budizam zaista uči bukvalnom ništavilu, kako ti bukvalno shvataš, MaranAto, samoubistvo bi bilo glavna disciplina u njemu, i zato bi budisti davno nestali. Sigurno se ne bi stalno širili potpuno nenasilno, bez 'pokrštavanja' i obrezivanja, već samim duhom koji privlači naročito intelektualne slojeve na Zapadu.

Budizam je duhovan po svom neposrednom, praktičnom iskustvu i proveri, dok je hrišćanstvo duhovno samo po pričama i lepim željama, a u stvarnosti nasilno i destruktivno. Budizam se bavi samom svešću koja omogućava um, dok se svo hrišćanstvo bavi sadržajima uma, naročito mitotvoračkom funkcijom uma.
Tu ontološku diferenciju ti ne možeš da razumeš jer si potpuno identifikovan sa snolikim sadržajima svoga uma. Tebi je realnost ono što misliš, a budistima ono što omogućava i misao i tebe. Ono što sve omogućava je iza tebe, zato budisti sebe smiruju utrnućem da bi omogućili njegovo ispoljavanje. Ono se inače svuda ispoljava kao svekolika priroda, a najfiniji vid toga ispoljavanja je čovekova ličnost. Ono što sve omogućava se najfinije ispoljava kao lično iskustvo spoznaje sebe i sveta, i kao ljubav. Samo ličnost može da bude prosvetljena, tako što biva oličenje onoga što sve omogućava. To može da postane samo utrnućem iluzije da je nešto drugo, neka zasebna individua, a ne oličenje onoga što sve omogućava. Zato je Buda govorio o nirvani. Zato je budizam pun ljubavi za sva živa bića. Zato je Patanjđali zasnovao celu jogu na nirodha ćitta vrti (smirenju aktivnosti uma).

Hrišćanski rečeno, sve je samo Bog, ničeg nema osim njega. Ako zamišljaš da si izvan njega onda si u snu, iluziji, pa zato i patiš pokušavajući da ga dostigneš. Zato su neki hrišćanski sveci ukapirali da je Bog nespoznatljiv, jer su videli (nekako su uspeli!) da on nije ispred, već iza svega, da samo on jeste, ko što reče Jehova na početku ('Ja sam onaj koji jeste', tačnije: 'onaj koji biva kao samo bivanje') i da ga je zato uzaludno tražiti jer ne bismo ni postojali bez njega.

Samo me čudi kako ti postojiš, MaranAto, kad si toliko ubeđen da si izvan njega i da treba da mu se nekako približiš pomoću neke društveno političke institucije (crkve). Ti si taj koji je udaljen od njega, ne on od tebe.
 
Јадо... знаш ли ко је аутор тог текста ? :wink:

Било како било, спуштати се на ниво духовног јада далеког истока и запада, значило би напуштање самог Православља, а знамо да је то - немогуће. То што су далеки исток и запад себи дозволили да падну на тако ниске духовне гране, за жаљење је, али не и разлог да их се прати у тој пропасти. Православни и јесу, и треба да остану ри својој духовности која је далеко изнад поменутих. :roll:
 
MaranAta:
Јадо... знаш ли ко је аутор тог текста ? :wink:

Било како било, спуштати се на ниво духовног јада далеког истока и запада, значило би напуштање самог Православља, а знамо да је то - немогуће. То што су далеки исток и запад себи дозволили да падну на тако ниске духовне гране, за жаљење је, али не и разлог да их се прати у тој пропасти. Православни и јесу, и треба да остану ри својој духовности која је далеко изнад поменутих. :roll:


Ajde daj nam neke civilizacijaske REZULTATE tog preuzvišenog Pravoslavlja.
Koliko znam, tih rezultata uopšte nema.
Sve od čega PRAKTIČNO živiš, počevši od WC šolje pa nadalje, stvorio ti je Zapad, a tebi to ne valja iako ne možeš da ga se odrekneš. A možda si i navikao da ser_eš u rupu tamo gde si se rodio.
 
MaranAta:
Ако ниси знао, Православље се бави духовним стварима а не материјалним - трулежним - блатом овога света. :roll:
Gledam te samo kako uspešno plivaš u tom materijalnom blatu, i to zapadnom blatu. Ne pada ti na pamet da ga se odrekneš.

Hajde, ako imaš m*da, uzmi pa baci sve materijalno, i živi onako kako žive ostali zamonašeni sebičnjaci.

Imaš li petlju? Nešto ne verujem... Ali - da si hrabar na rečima - to priznajem. Retko ko ima hrabriji jezik od tebe, da pljuje ono što mu život čini podnošljivim, a slavi ono što uopšte ne postoji.
 
Разни су животни путеви појединих људи. Мене мој није одвео у монаштво и манастир, а неке друге јесте. Да ли због тога треба осуђивати оне који нису отишли у манастир, или оне који јесу отишли у манастир ? Тешко. :roll:
 
MaranAta:
Разни су животни путеви појединих људи. Мене мој није одвео у монаштво и манастир, а неке друге јесте. Да ли због тога треба осуђивати оне који нису отишли у манастир, или оне који јесу отишли у манастир ? Тешко. :roll:
Opet ti meni okrećeš reči naopako i ne odgovaraš na postavljeno pitanje. Zašto se ne odrekneš svega materijalnog kad ti je toliko gadno? To me podseća na odvratno kukumavčenje naših ljudi u Americi, koji čini mi se najviše pljuju po toj istoj Americi, više nego ovi odavde.

Pa ja im uvek kažem "Idi brate lepo kući! Vrati se tamo odakle si došao, vrati se u Srbiju, ako ti nije ovde lepo!" Ali većina na to i ne pomišlja, ali i dalje kukumavči.

E, tako i ti. Pljuješ po nauci i materijalnom zavaljen u udobnu fotelju da bi se opravdao pred samim sobom. Pa budi čovek i odrekni se svega toga, nemoj da se mučiš!
 
Ја нисам никада рекао за материјално да је "гадно". Оно што јесам говорио је да материјално не треба стављати испред духовног, јер је ово друго непропадљиво, док материјално јесте. Зато нам је и речено да не скупљамо блага на земљи, него на Небу.

Није лепо стављати у уста речи које нису речене. :roll:
 
Sizif:
Gledam te samo kako uspešno plivaš u tom materijalnom blatu, i to zapadnom blatu. Ne pada ti na pamet da ga se odrekneš.

"The Yen Buddhists are the richest religious sect in the universe. They hold that the accumulation of money is a great evil and a burden to the soul. They therefore, regardless of personal hazard, see it as their unpleasant duty to acquire as much as possible in order to reduce the risk to innocent people."

(Terry Pratchett)
:wink: :wink: :wink:
 

Back
Top