Dal je moguće da zgrada nije uzemljena!?!?

dominguez

Zainteresovan član
Poruka
106
Aj ljudi od struke pomoć! Pre neki dan sam malo šarao internetom na temu groundig/earthing i rešim tako da pogledam utičnice po stanu koje su već bile virile i bile klimave. Otvorim, naravno sve po instrukcijama (osim što nisam gasio napon :D) i kad ono u štekerima za trofaznu struju po 4 kabla a u onim za dvofaznu po 2? Gde je uzemljenje?

Kako sigurno mogu da pogledam jel to samo kod mene u stanu ili čitava zgrada!? Koga da napadnem!? :rtfm:
Inače redovno se desi da me ''pecne'' tuš a prošle godine čak i žica za veš bila spržena (keva mislila da su vanzemaljci :D)...

U Srbiji je bojim se sve moguce. Jako lako moze da se desi da su zaboravili treci kabal.

Ma da po nekoj mojoj logici ako imas u jednoj sobi 5 uticnica dovoljno je da su cak i jedna uzemljana, ma da mozda i nije i ako sve idu na isti kabal cudno mi je to...

Sto se tice bojlera to pod hitno resi, cim te pecka nesto nije dobro.

Gledao sam emisiju gde su prikazali vise slucajeva nezgoda sa strujom od toga da trafo stanica nije bila zasticena pa neki mali rom ostao bez noge. Ako su mogli da zaborave zastitu trafo stanice zasto nebi neko mogao jedan kabal za uzemljanje...

ne moze da stoje 2 ili 4 kabla stoji samo jedan kabal ali pogledaj koliko zila ima, mozda neko nije prikacio zilu za uzemljenje. prvo dobro pogledaj pa se onda zali institucijama

Pa nemam pojma, iz zida vire 4, tj.2, žice (žile?) sa kružnim navojima (prstenovima?) na kraju... Tamo gde je dvofazni, koji radi, ima samo žile navijene na levoj i desnoj strani (faza i nula?), uzemljenje bi trebalo da bude navijeno u sredini negde, nema...

moguce je, cak i vrlo verovatno!
i mene je do pre desetak godina peckao tus kad se tusiram.i onda kad smo pozvali elektricara da pogleda, video je da je zeljenje bilo vezano za vodovodne metalne cevi..

posle smo uradili novo uzemljenje i sad je sve ok.

Isti slucaj i kod mene :D Sto je najgore,,mmoji osecajni kao nilski konji i samo seka mama i ja osecali...cale nista,baka nista.... -.-

Uzemljenje mora biti obavezno - nulovanje ili fit.

Kako najlakše provjeriš?

Utakni ispitivač u rupu za fazu pa se onda dotakni prstom do onog metalnog dijela na utičnici ili do slavine za vodu; ako ispitivač jače svetli onda jeste uzemljeno.
Ustvari, ako su samo 2 žice onda nije Treba od neke doze dovesti obavezno treću žici (žuto-zelenu) i uzemljiti svaki uređaj.

Ako ima samo dve žice, nema zemlju.
Onda višak naelektrisanja (koji bi se inače tako odveo u zemlju)
ostaje, i kada se skupi lupiće po nekom uredjaju.
Shvati da imaš vrlo ozbiljan problem.
Obične osigurače sa licnom zaboravi,
ugradi samo automatske (nikako turske, ja odmah oterao električara
koji je hteo te da mi ugradi, ali uz konsultaciju stručnjaka
koliki gde da staviš.

Poslednja izmena:
moguce je, cak i vrlo verovatno!
i mene je do pre desetak godina peckao tus kad se tusiram.i onda kad smo pozvali elektricara da pogleda, video je da je zeljenje bilo vezano za vodovodne metalne cevi..

posle smo uradili novo uzemljenje i sad je sve ok.

DA. Manguparija to često radi.
Ili. češće vežu zemlju za centralno grijanje,
i to je čak OK jer svako centralno grijanje
ima dobru vezu sa zemljom.

Inače za kuću sam postavio 10m debele šipke i ukopao je preko 0.5m dubine.

DA. Manguparija to često radi.
Ili. češće vežu zemlju za centralno grijanje,
i to je čak OK jer svako centralno grijanje
ima dobru vezu sa zemljom.

Inače za kuću sam postavio 10m debele šipke i ukopao je preko 0.5m dubine.

Treba malo poznati stvari.

Sve mora biti uzemljeno na žuto-zelenu žicu , svi metalni djelovi (radiatori, plafonjere, vodovodne instalacije ito na izlazu zadnji član do slavine, itd).
Najbolje je ako se vode svuda odvojeno sve 3 žice (faza, nula, žemlja) preko FIT-a.
Može se izvesti malo jednostavniji i manje siguran način sa tz.NULTOVANJE- tako da se nula i zemlja spoje skupa u ormariću ili dozi.
To je isto o.k. i po propisima ali nije dobro kao Fit.

Jednostavna proba za uzemljenje za laike:
Spoj sijalicu sa jednom žicom na fazu i drugu žicu na neki metalni dio u stanu (slavinu, radiator, šporet.....)
Znači sijalica u fasungi a dalje iz nje dvije žice...

1. Ako sijalica ne radi i ništa ne pukne - uzemljenja nema i to ne valja.
2. Ako sijalica radi - onda je uzemljenje izvedeno nultovanjem i sve je o.k.
3. Ako pukne kuršlus- onda ima uzemljenje preko FIT- zaštite in to je najbolje i o.k.

To što sam napisao se tiče uzemljenja unutar stana ili kuće.

Drugo je uzemljenje same kuće vani.
To se izvodi od glavne elektro-ormarića đe su brojila i osigurači pa u zemlju.
Tamo je potrebno izmjeriti Ome i ta vrednost mora biti pod 0,5 Oma.
Obićno se od tu do zemlje vodi pocinkana traka 40*5mm u zemlju i razvuče oko kuće po dvorištu jedno 20-30m u što vlažniju i ne pjeskovitu i suvu zemlju.
Tamo ti možeš zabijati u zemlju šipke ko kolac od Fi 1m pa ti ništa ne pomaže ako je suvi teren i pijesak.
Znači, obavezno treba izvesti mjerenje uzemljenja (impedence) ito za vrijeme sušnog perioda da nije bilo kiše bar 14 dana.
Ako mjerenje kaže da je uzemljenje slabo (previše Oma), onda se na kraju te trake može zabiti čelični kolac u zemlju i spojiti ga sa trakom čvrstim vijačenim spojem a nikako varenjem ili lepljenjem.

Poslednja izmena:

Back