Dakle samoodbrana

sladoled od kivija

Početnik
Poruka
9
da li ste ikada trenirali borilačke veštine?
da je bilo trenutaka kada ste ih koristili van kluba?

jackie chan GIF by Warner Archive
 
Ja koristim verbalne borilačke veštine. Kad noću na Kalemegdanu oće da me mlate, proderem se "Dobro veče!" . Uvek je neko dovoljno trezan da mi mahinalno odgovori sa "Dobro veče", i onda se mimoiđemo. Nema batina.
 
Ne, ali mi je uvek bilo simpatično kada se žene samoodbrane...s muškarcima je lakše s njima se ispričaš i zaborave što su došli...žene kada se brane onda je problem da li ih pustiti da pobede ili ih oboriti s nogu...iako sve vodi na istu stranu...
 
postoji jedna knjiga koja je mali biser jugoslovenske umetnosti, nije toliko popularna ali meni je preporučio jedan lekar pre mnogo godina. knjiga se zove SANJA KARATE-- pisao je ljubomir vidojković. naime žene često trpe nasilje jer su naučene da je agresija ružna i loša stvar. prosto ne smeju da uzvrate. možda to niste znali..

ew.jpg
 
zato što je pitanje egzistencije...ja to tako doživela. nije pitanje o sportu nego o etici. dakle da li ste!?
Etika samoodbrane se može dovesti u pitanje samo ako se radi o prekoračenju iste, npr. ako je napadač savladan zakon po svojoj etici i po svom pravilu osudjuje vas da kažnjavate počinioca, dakle, ako napadač već leži na zemlji savladan i nemoćan, nije etično izvaditi mu oko ili zub zato što vas je napao, odnosno nije etično lično kazniti ga, nije po zakonu uzimati zakon u svoje ruke.
Zakon nije isti svuda, pa tako ni etika ni ono što nazivamo pravdom, znam za slučaj u Srb da je čovjek išao na robiju jer je pucao u provalnika koji mu je upao u kuću i ranio ga, dakle preživeo je.
U USA, čovjek je ubio ženu koja mu je upala u kuću sa još jednom osobom, u jednom trenutku ona već bježala iz kuće, a on joj je pucao u ledja, i nije osudjen.
Npr. što se tiče uzimanja pravde u svoje ruke, karakteristično za ovu problematiku ilustrovano je kroz fiktivan lik Punishera najpre iz stripa, a zatim i iz filma.
 

Back
Top