Dajana Nijad nije uspela da otpliva do Floride

Vesti Krstarice

Domaćin
Poruka
3.394
MAJAMI, 21. avgusta 2012. (Beta-AFP) - Dajana Nijad, 62-godišnja Amerikanka koja je pokušala da otpliva od Kube do Floride, odustala je u utorak od tog poduhvata posle skoro tri dana u vodi i borbe protiv meduza i jakih struja, saopštio je njen tim.

Dajana Nijad je iz vode izašla u 11.42 po srednjeevropskom vremenu, piše na sajtu koji je direktno pratio plivačicu-maratonku.

Dajana Nijad je sa Kube krenula u subotu i planirala je da prepliva 166 kilometara od Havane do Ki Vesta, na krajnjem jugu Floride, i da u vodi provede šesdesetak sati. Plan je bio da na američku obalu stigne danas, dan pred svoj 63. rodjendan.

Medjutim, zbog bolnih opekotina meduza bila je prinudjena da jedno vreme pliva na ledjima, kako bi zadržala glavu izvan vode, a dodatan problem predstavljale su ajkule i jake struje u Meksičkom zalivu.

Pored sportskog poduhvata, Amerikanka je želela da pošalje i političku poruku da su, uprkos lošim odnosima SAD i Kube, "te dve zemlje bliske".

Dajanu Nijad pratio je tim u čamcima, a u jednom od njih bio je uredjaj koji emituje blago električno polje za rasterivanje ajkula.
 

Back
Top