Daj malo tange, bako

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Kao malo šta dosad obradovala me je vest da je Vlada Srbije, u okviru humanitarne pomoći najsiromašnijoj opštini, poslala Trgovištu kontingent tanga gaćica!

Bio sam nedavno u toj planinskoj kasabi, zaboravljenoj od boga i ljudi, pišući o agoniji kroz koju prolazi posle katastrofalnih poplava koje su je zadesile, i klizištima koja su dokrajčila ono što poplave nisu.
Sećam se uboge starice, negde na međi sedme i osme decenije života, kako promrzlim prstima prebira po ostacima onoga što je nekad bio dom.

Razgrtala je gomilu šuta pale čatmare posvećenički tražeći nešto, kao da se bori da od zaborava otrgne ikonu kućnog sveca, kandilo i šaku bledih fotografija, epitaf nekadašnjem životu.
- Šta tražite, bako - upitali smo, spremni da batalimo posao i pomognemo starici da za kratke obdanice ostvari svoj naum.
- Tange, deco! Imala je baka tri baš lepa čipkana para, ali ostadoše u ruševinama, pa već evo danima pokušavam da ih pronađem - odgovorila je, natapajući suzama cigle prikovane ledom za okamenjenu zemlju.
- Ide zima! Ovde su duge i surove, a baki nema šta da greje krsta ako ne nađem tange, kuku i lele meni! Imam ove pamučne, ali više nisu „in", a i ko jednom oseti tangice taj se teško vraća na staro... Ne znate vi, deco, kako u njima čovek lako zaboravi i na glad, i na bedu, i na srušen dom - zapomagala je, bijući pesnicama u grudi, pa u slomljene crepove koji su joj zatrpali MP3 plejer koji je svojevremeno dobila od socijalnog kao zamenu za slušni aparat.
- Prenesite onim vašima u Beogradu da pod hitno šalju tange, i ako može nešto vodootporne šminke, ona obična mi se potpuno razmazala dok me nabujala Pčinja nosila ka bezdanu... Te su nam dve stvari trenutno najpotrebnije, a kuća, ogreva i hrane će biti. Doneće ih odnekud nove poplave i klizišta - poručila je na rastanku, duboko u sebi verujući da ih vlast neće ostaviti na cedilu. I nije!

Sećam se i potonjeg razgovora sa jednim od opštinskih čelnika, potvrdio je bakine reči, nemoćno odmahujući glavom: „Nekada je u ovoj opštini bilo više od 5.000 pari tanga gaća, na šta smo bili izuzetno ponosni, a sada... Ma, ni za dva dupeta, ako ih je i toliko ostalo! Bujice jesu odnele 13 mostova, uništile infrastrukturu, oranice, zasade, kuće, pomorile stoku... ali to nam i nije bilo toliko neophodno, koliko taj osećaj slobode pokreta i emancipacije, koje pružaju tangice kada ih seljak sabajle navuče, pa prebaci motičicu preko ramena i pođe u oranje... Doduše, valjalo bi nam i nekoliko hiljada kondoma, omladina nema posla pa se odala seksu, a i ovi stariji što su pred penzijom ostali bez posla sve više misle na one stvari, ubeđeni da će im biti lakše ako čine isto ono što je država učinila njima. Ako može da se bira, bilo bi dobro da nam pošalju one sa aromom borovine, pokošenih livada, bogate letine, čvaraka, il' punih ambara - da se ne remeti ambijentalna celina, i da se ljudi podsete onih mirisa kojima je srpsko selo nekad odisalo."

Priznajem, odlazeći iz Trgovišta pogledao sam kroz prozor kola još jedanput ka zaboravljenoj kasabi, uveren da ih za ovog života, i ove vlasti nikakvo dobro neće snaći, ali sad se kajem, ispovedajući u ovom tekstu greh učinjen prema Vladi.
Da mi je samo da vidim srećno lice one starice, dok u hladnoj Pčinji, bez deterdženta, štrika na koji bi ih okačila i sobe u kojoj bi se presvukla - ispira nove tange, pa zadovoljno seda na prag nekadašnje kuće, čekajući da ga klizište spusti još koji metar bliže centru varošice, kako bi se što manje umarala koračajući niz zaleđene bogaze.
Da mi je da sam tamo kad zamiriše planina od „dureksa", a mlade besposlene đuvegije viknu snašama na drugom brdu: „Ooooo, mala, jesi li za jedan 'strouberi tejst'?! Dođi, rodilo 'voća' svakojakog, živa nam, zdrava i dugovečna bila Vlada, i njena agrarna politika"!

Dakle, Trgovište je namireno - neka se pripreme sledeći!
Samo, pazite šta u nevolji poručujete vlasti, lako se prečuje ono: „bitange" u „bih tange"...
A, što baka kaza: „Ko ih jednom obuče, nema mu više povratka na staro".
P. S. Pošaljite baki i nove baterije za MP3 - žalila se da sve slabije čuje šta joj Lejdi Gaga govori, a i sve je teže razume: „Ne e to pravi vranjanski govor! Fak ju ne mož' nikako da znači dobar dan, pa znam svija dijalekti"!

http://www.pressonline.rs/sr/kolumne/story/147262/Daj+malo+tange,+bako.html

z:shock:z:D
 

Back
Top