Quantcast

Dačić: Da sam se ja pitao nikada ne bih pravio državu sa Crnom Gorom

Da li ste za novu državnu zajednicu Srbije i Crne Gore?

  • Da.

    glasova: 2 16,7%
  • Ne.

    glasova: 10 83,3%

  • Ukupno glasova
    12

Srboskizborim

Poznat
Poruka
7.073
Srbija je zainteresovana samo za mir i nikakva hegemonija nad Crnom Gorom je ne interesuje, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacujući optužbe crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova da se Srbija meša u unutrašnje stvari te zemlje.

„Velika je laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, Srbija se stalno javno zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama”, rekao je Dačić u izjavi za Tanjug.

On je naveo da povodom „bestijalnih” napada na Srbiju i njega lično od strane crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, želi jasno da poruči: „Bestidno je i besplodno plašenje crnogorskog naroda srpskim hegemonizmom”.

Dačić ukazuje i da ovo nije izgovrio on, već predsednik Milo Đukanović, 1989. godine kada je dolazio na vlast.

„Što se tiče njihovih optužbi na moju kako kažu ratnu prošlost, Miloševića i bratoubilačkog rata devedesetih, podsetiću ih ako su zaboravili, pre nego što sam se ja pojavio u visokoj politici oni i njihove vođe su već bili kod Cavtata i Dubrovnika, oni su na talasu Miloševićeve antibirokratske revolucije došli na vlast u Crnoj Gori govoreći tada da je Slobodan Milošević nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji i da su ponosni što mogu biti rame uz rame sa njim u tim istorijskim trenucima”, navodi Dačić.

On kaže i da je njihova Narodna skupština izglasala da daje punu podršku JNA, njihove vođe su tada izjavljivale da će dobiti nametnuti rat sa ustašama koji vrše genocid nad srpskim narodom i da će promeniti granice sa Hrvatskom, kao i da je pohod na Dubrovnik svrsishodan i da je svako suprotno stanovište izdajničko.

„Njihove vođe su grmele da se Kosovo mora braniti svim sredstvima, kao i da se ponose crnogorskom državnošću i srpskim poreklom”, podseća Dačić i dodaje da je sve to bilo pre nego što se uopšte i pojavio u visokoj politici.

On podseća i da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana.

„Uostalom, to je u slučaju Srbije jedan od uslova i za ulazak u EU, pa tako Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje, čak i ultimativno, položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto”, napominje ministar.

On pita kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, „onda je to kako kažu brutalno mešanje”.

Dačić ističe da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju u Crnoj Gori nastaloj posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najavama otimanja imovine SPC i hapšenjem vladike Joanikija i drugih sveštenika.

„Smatramo da se samo dijalogom otvorena pitanja moraju rešavati, sve drugo može samo izazivati po prvi put u istoriji sukobe između bratskog crnogorskog i srpskog naroda”, poručuje Dačić.

On pita i ako su im svi građani ravnopravni, kako to da iako Srba ima više od 28 odsto nema gotovo nijednog Srbina u organima vlasti, za razliku od Srbije gde su rukovodeće strukture prepune ljudima poreklom iz Crne Gore.

„I na kraju, bezobrazno je da Srbiju Crna Gora optužuje za mešanje u unutrašnje stvari a Crna Gora se brutalno umešala u unutrašnje stvari Srbije i narušila njen teritorijalni integritet priznajući Kosovo, glasajući u UNESKO da Pećka Patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština”, ukazuje ministar.

Pita i šta bi na to rekao kralj Nikola koji je 1913. godine na Cetinju rekao da su se hrabre vojske dve srpske kraljevine bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno.

Tada su u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani, podseća Dačić.

Poručio je crnogorskim vlastima da će lako oni sa njim, jer je Srbin iz južne Srbije i da se pitao nikad sa njima ne bi ni pravio zajedničku državu, ali pitao se, kaže, unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević.

„Lako ćete vi sa mnom, gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu”, poručio je Dačić.

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je sinoć kao mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore izjavu Dačića, koji je povodom dešavanja u Crnoj Gori rekao da „dolazimo u situaciju da maltene počinje bratoubilački rat između Srba i Crnogoraca”.

Iz crnogorskog Ministarstva kažu „da je uprkos kontinuiranim verbalnim napadima na Crnu Goru iz Srbije, zdravlje građana apsolutni prioritet države Crne Gore”.

Dačića optužuju i da koristi retoriku „Miloševićevog portparola iz devedesetih”, i da se „neodgovorno, grubo i opasno umešao u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

Podsećaju i „druge organe Republike Srbije” da treba „jednom za svagda da imaju na umu da je Crna Gora, nakon skoro čitavog jednog veka, puno odricanja i teških političkih borbi, uspela da povrati svoju nezavisnost i da nikome više neće dopustiti „neku novu Podgoričku skupštinu”.

http://www.politika.rs/sr/clanak/45...ао-никада-не-бих-правио-државу-са-Црном-Гором

Zakašnjela pamet. Dačić poručuje da ne treba više praviti iste greške. Neće to više ni Crnogorci. Za Srbe nisam siguran da neće? Pre mislim da Srbi hoće? Srbi bi ponovo pravili državnu zajednicu i sa Crnom Gorom i Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom jer se računa na brojčanu i svaku drugu premoć Srba, mada ni to ne mora da znači da će se stvari moći držati pod kontrolom, da neće i ne bi bilo teških svađa, trzavica, problema pa i građanskih ratova u složenoj državi različitih nacija, uz obavezan "poklič" o "ugroženosti zbog velikosrpskog hegemonizma". Onda je bolje ne ulaziti u takve eksperimente, videlo se gde je odvelo u vreme Jugoslavija. Mada i ja lično volim velike države, što veće bez granica ali nije sve kako čovek želi, neko voli feudalnu rascepkanost teritorija.
 
Poslednja izmena:

GeorgeV

Buduća legenda
Poruka
25.086
Ne znam za Dačića, bio je još mlad i lud tih godina...ali danas je jasno da je sve to raskantavanje trebalo završiti 91-ve.

Ta SRJ je bla neviđena glupost od samog početka, od koje Srbija nije imala nikakve koristi, baš kao ni od Jugoslavije.

Međutim, u pravu je Gica za Mila i ostala montenigerska ghovna, 90-tih su, kada je to bilo lukrativno, svi šjedeli iza JeNeA topova i guslali...

Uglavnom, sretna okolnost svega toga je što nikakvog više "ujedinjavanja" sa okolnim ghovnima neće biti.

Sa okolnim ghovnima treba graditi obostrano korektne odnose kao i sa Ugandom i Somalijom.

Ni gore, ni bolje.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.145
Brifing za ambasadore u Podgorici: Žale se Nato i Briselu na Srbiju
V. N. | 18. maj 2020. Srđan Darmanović

Veoma smo zabrinuti da ne dođe do sukoba bratskih naroda, kaže šef srpske diplomatije

MINISTAR spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović pokušao pred međunarodnom zajednicom da odgovornost za proteste i tenzije u toj zemlji prebaci na - Srbiju.

Darmanović je, prema informacijama "Novosti", u Podgorici organizovao brifing za ambasadore zemalja Evropske unije i predstavnike NATO i na tom sastanku optužio Srbiju da je direktni i jedini krivac za zaoštrenu političko-bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori.

Kako prenose izvori "Novosti", Darmanović je govorio isključivo o navodnom mešanju Srbije u unutrašnja politička pitanja Crne Gore i optužio Beograd da namerno destabilizuje tu zemlju. On se nije osvrnuo na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim su stvoreni uslovi da država upiše na sebe imovinu SPC. A upravo je ovaj propis bio povod za masovne mirne proteste, koji su prekinuti tokom epidemije, ali ovih dana kulminiraju posle hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedmorice sveštenika SPC.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je "velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore":

- Srbija se zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to "brutalno mešanje".

************************************
Стока милогорска не мирује - само просипа лажи и лажи........

 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.145
SVOJIM POTEZIMA URUŠAVAJU UGLED NATO Zagreb, Podgorica i Priština napravili tajni pakt koji deluje protiv Srbije, u sve uključene obaveštajne službe
AUTOR: Sputnjik/D.S. 18.05.2020. 09:44

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je da je za NATO štetno bilo kakvo delovanje Hrvatske i Crne Gore u i prema Srbiji, jer kao članice NATO-a svojim aktivnostima stvaraju dodatnu negativnu percepciju građana Srbije prema Alijansi.

U svojoj analizi „Srbija 2020: Srbija – poprište konfrontacije obaveštajnih službi?“ Institut iz Ljubljane smatra da NATO umesto da radi na stvaranju poverenja i pozitivne percepcije među građanima Srbije, on svojim delovanjem preko Hrvatske i Crne Gore, dodatno urušava ionako svoj slab ugled u Srbiji.

„Nije nikakva tajna, da je savezništvo između zvanične Prištine sa Podgoricom i Zagrebom vrlo snažno, piše u analizi i dodaje se da je veze Kosova sa Zagrebom održavao donedavni premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok sa Podgoricom i režimom Mila Đukanovića te veze i saradnju decenijama ima kosovski predsednik Hašim Tači.

Ovaj institut navodi i da ukoliko bi to bila normalna saradnja to ne bi predstavljalo problem, međutim, ovde se radi o savezništvu, koje je planski usmereno protiv Srbije, odnosno prvenstveno protiv njenog predsednika Aleksandra Vučića.

„Radi se o Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su obe punopravne članice NATO-a i koje su involvirane u unutrašnja dešavanja u Srbiji“, zaključuje se u analizi.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira aktuelna dešavanja u Srbiji sa fokusom na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koji će se održati 21. juna 2020. godine.
**********************************
Ја сам све ово одавно наглашавао.
 
Poruka
20.696
SVOJIM POTEZIMA URUŠAVAJU UGLED NATO Zagreb, Podgorica i Priština napravili tajni pakt koji deluje protiv Srbije, u sve uključene obaveštajne službe
AUTOR: Sputnjik/D.S. 18.05.2020. 09:44

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je da je za NATO štetno bilo kakvo delovanje Hrvatske i Crne Gore u i prema Srbiji, jer kao članice NATO-a svojim aktivnostima stvaraju dodatnu negativnu percepciju građana Srbije prema Alijansi.

U svojoj analizi „Srbija 2020: Srbija – poprište konfrontacije obaveštajnih službi?“ Institut iz Ljubljane smatra da NATO umesto da radi na stvaranju poverenja i pozitivne percepcije među građanima Srbije, on svojim delovanjem preko Hrvatske i Crne Gore, dodatno urušava ionako svoj slab ugled u Srbiji.

„Nije nikakva tajna, da je savezništvo između zvanične Prištine sa Podgoricom i Zagrebom vrlo snažno, piše u analizi i dodaje se da je veze Kosova sa Zagrebom održavao donedavni premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok sa Podgoricom i režimom Mila Đukanovića te veze i saradnju decenijama ima kosovski predsednik Hašim Tači.

Ovaj institut navodi i da ukoliko bi to bila normalna saradnja to ne bi predstavljalo problem, međutim, ovde se radi o savezništvu, koje je planski usmereno protiv Srbije, odnosno prvenstveno protiv njenog predsednika Aleksandra Vučića.

„Radi se o Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su obe punopravne članice NATO-a i koje su involvirane u unutrašnja dešavanja u Srbiji“, zaključuje se u analizi.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira aktuelna dešavanja u Srbiji sa fokusom na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koji će se održati 21. juna 2020. godine.
**********************************
Ја сам све ово одавно наглашавао.
Članica NATO koja koristi € za plaćanje a nije u EU?
Interesantno...
 

Srboskizborim

Poznat
Poruka
7.073
SVOJIM POTEZIMA URUŠAVAJU UGLED NATO Zagreb, Podgorica i Priština napravili tajni pakt koji deluje protiv Srbije, u sve uključene obaveštajne službe
AUTOR: Sputnjik/D.S. 18.05.2020. 09:44

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane ocenio je da je za NATO štetno bilo kakvo delovanje Hrvatske i Crne Gore u i prema Srbiji, jer kao članice NATO-a svojim aktivnostima stvaraju dodatnu negativnu percepciju građana Srbije prema Alijansi.

U svojoj analizi „Srbija 2020: Srbija – poprište konfrontacije obaveštajnih službi?“ Institut iz Ljubljane smatra da NATO umesto da radi na stvaranju poverenja i pozitivne percepcije među građanima Srbije, on svojim delovanjem preko Hrvatske i Crne Gore, dodatno urušava ionako svoj slab ugled u Srbiji.

„Nije nikakva tajna, da je savezništvo između zvanične Prištine sa Podgoricom i Zagrebom vrlo snažno, piše u analizi i dodaje se da je veze Kosova sa Zagrebom održavao donedavni premijer Kosova Ramuš Haradinaj, dok sa Podgoricom i režimom Mila Đukanovića te veze i saradnju decenijama ima kosovski predsednik Hašim Tači.

Ovaj institut navodi i da ukoliko bi to bila normalna saradnja to ne bi predstavljalo problem, međutim, ovde se radi o savezništvu, koje je planski usmereno protiv Srbije, odnosno prvenstveno protiv njenog predsednika Aleksandra Vučića.

„Radi se o Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su obe punopravne članice NATO-a i koje su involvirane u unutrašnja dešavanja u Srbiji“, zaključuje se u analizi.

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu. IFIMES analizira aktuelna dešavanja u Srbiji sa fokusom na predstojećim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, koji će se održati 21. juna 2020. godine.
**********************************
Ја сам све ово одавно наглашавао.
Pa zato su u NATO paktu, zato će i u BiH pre zaratiti nego se odreći puta u NATO pakt i ukoliko se bude odlučivalo o ulasku u NATO pakt spremni su ponoviti referendum kao i 1992 godine. Luda situacija. Jebiiii ga "antisrpska koalicija" u regionu , a NATO im je neka "sigurnost" protiv Srba i nažalost svi to tako gledaju i Crnogorci i Hrvati i Bošnjaci i Makedonci i Slovenci i Albanci. Nažalost svi.
 

27E

Legenda
Poruka
50.242
SPS je realno najsposobnija stranka u Srbiji.
Oni su od 30 godina"visestranacja" 26 godina u vlasti, ako sam dobro izracunala
nije cudo sto ne razumes. mnogo vam je ds udario u glavu

sve postaje jasnije, kao i u zivotu, kada mors nesto da uradis.

dok je nalupetanju, malogradjanskom, sve mozes da kazes svakome, bez posledica i odgovornosti

drzava ne prestaje da postoji jer neko ne zna kako i sta radi vlada
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.