Kulkiver
Ističe se
- Poruka
- 2.117
Nikac od Rovina je Crnogorac
Da tačno tako.
Znaš li ti ko je uopšte Marko Miljanov?
Koja je razlika između vas i nas?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nikac od Rovina je Crnogorac
Da tačno tako.

узалуд ја тупим зубе.
како се време у коме је државом управљала група завереника (независно од Краља, владе и Народне скупштине) може назвати светлим периодом историје, и која је на крају ту државу гурнула у светски рат у коме је изгинула половина мушког становништва и трећина укупне популације.
Његош је хтео да установи орден за јунаштво по Никцу од Ровина, као највећем црногорском јунаку. Међутим, сенатори Филип Ђурашковић и Стеван Перков Вукотић су предложили да се медаља не зове по Никцу већ по Милошу Обилићу, јер како су они рекли Милош је убио цара а Никац пашу, и тако је и остало па је од тада уведена чувена Обилића медаља за јунаштво.Nikac od Rovina je Crnogorac.
Велики су то јунаци били, треба да се направи тема за највеће јунаке! Иначе, што се ове теме тиче, чуди ме да нико нема ни један податак о било каквим послератним послератним преговорима краљева.
Иако сте друге вјере ви сте браћа наша, јер у жилама вашијем тече српска крв. (Књаз Никола, прокламација Херцеговцима 1876, део за Мухамеданце)
Немој, сад ће ти о капи и шјекири. Јер друго нема па се ваља и за глупост ухватити.
Ваља му прочитати цитат из мог потписа:
Волим ту реченицу, јер убија двије мухе једним ударцем.
Па наравно.
Али када мораш да им објашњаваш из литературе историје јер данас свака незналица и дијабола пита за доказ.
Исти изглед, исти језик, слични обичаји, иста имена, презимена.
Мислим када су Дубровник и Босна српски, како онда они да буду нешто посебно поред свега тога.
Tzv. bošnjačka istoriografija je naučna fantastika, leteći cirkus... u CG je ipak dosta realnije stanje, ako ne uzimamo u obzir Rotkovića isl. ... čak i Šerbo zna da da prozbori koju pametnu...Ја лично сматрам да је баш због тих "будала", како их ви називате, наша перцепција историје доста напредовала. Они који нас терају да им докажемо да је зелена боја зелене боје, заправо нас терају да тражимо све чвршће и јаче доказе, код којим има све мање места за тумачења. Чињенице у правом смислу те речи. Такође сам приметио да је и доста "њих" овде прихватило многе ствари, које су им у почетку биле апстрактне.
За разлику од бошњачке историографије, која се учи само у школама у Федерацији Босне и Херцеговине, црногорска историографија се учи у свим школама у Црној Гори, па је доста важно да нетачне теорије побијамо, како би они који морају да је уче у школама, барем на интернету имали јасна и прецизна објашњења грешака политичке историографије.
Што би рекао Свети Владика Николај Велимировић, будите захвални непријатељима и молите се за њих, јер они вас чине јачима и бољима, да сте окружени само пријатељима, нестали би у магли њихових комплимената!
Da malo zloupotrijebim temu i postavim jedan zanimljiv tekst koji baš i nema veze sa njom - Živko Andrijašević, "Sedam Petrovića":
http://www.maticacrnogorska.me/files/51-52/09%20zivko%20andrijasevic.pdf
Interesantni demistifikatorski pogledi na Petra I, Petra II i knjaza Danila![]()
Јако пристрасно написан и политизован текст. Андријашевић није ништа разоткрио већ само потврдио да дели ставове историографије створене од чланова либералне партије. Читао сам неке ваше раније коментаре, и заиста ме чуди да не увиђате грешке и пристрасност аутора.
"U istoriji Crne Gore mitropolit Danilo je značajan zbog toga
što je bio utemeljivač političke ideje o njenoj nezavisnosti od
Osmanskog carstva, pa samim tim i začetnik ideje obnavljanja
crnogorske države."
Врхунска реченица. Заиста!
П.С. Аутор је очигледно случајно заборавио да напише које цркве су Данило, Сава и Василије били митрополити. А можда су му касније неки непознати људи избрисали те натписе, баш као што су Шербу Рестодеру додали неке натписе на сликама обешених Херцеговаца, а он јадан није приметио. Једино што више презирем од грешака у српској историографији и пристрасних српских аутора, јесте када то видим код других, нама блиских нација. Фалсификовање и изостављање, главни алати пропаганде!
Ne slažem se.
Dobra je rečenica. Težio je da obnovi državu Crnojevića, istina, malo joj je proširio granice koje se podudaraju sa njegovom crkvenom oblašću. A ta država Crnojevića se sem Zetom, nazivala pred pad pod Osmansko Carstvo baš Crnom Gorom.
Što bi imao da piše u ovom radu koje su crkve bili Danilo, Sava i Vasilije bili mitropoliti - čovjek je napisao posebnu knjigu o tome. I tako je, Šerbo nije znao da su mu novinari Vijesti stavili slike obješenih Hercegovaca u novinskom feljtonu i odmah je reagovao - ali džaba, on je stigmatizovan samim tim što se drznuo da kao "Turčin piše crnogorsku istoriju"![]()
Bili su protiv svakog oblika gubitka državnosti ili suvereniteta Crne Gore i za obnovu poretka kakav je postojao do okupacije CG od strane AU trupa.Ako je i bilo nekih izjava zelenaša u kojima se ne protive ujedinjenju one su samo taktičke prirode i imale su verovatno za cilj pridobijanje onih koji su se kolebali između dve strane tako što ukazivali na navodnu povredu časti Crne Gore navodno nasilnim prisajedinjenjem od strane Srbije.Inače bi i rezultat anšlusa i nekakvog ujedinjenja za koje ne znam kakvu je formu moglo da ima, bio identičan.Crna Gora bi se našla u unitarnoj srpskoj državi - Srbiji ili u K SHS do čega i jeste došlo.Proces integracije Crne Gore u novu državu nakon što su savladani pobunjenici tekao je bez većih teškoća a nezadovoljni novom stvarnošću dobili su mogućnost da se za svoje ciljeve bore političkim sredstvima.Grubane griješite nijesu bili protivnici ujedinjenja već prisajedinjenja što je mnogo blaži oblik grube istine anšlusa.
Da sam na mestu kralja Aleksandra
razmišljao* bih ovako :
- U Crnoj Gori postoje Srbi,
to su Srbi iz Crne Gore.
- U Crnoj Gori postoje i Crnogorci,
to su Crnogorci iz Crne Gore.
Ove dve grupe su svesne sebe,
ove dve grupe su znači:
1. Srbi iz Crne Gore
2. Crnogorci iz Crne Gore.
( kao što postoje Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Hrvatske )
Dakle da sam kralj
prebrojao bih jedne i druge
i shvatio šta mi je činiti !
Da objasnim i za one kojima treba crtati :
Crnogorci su Sqipi, Croati, Muslije ..
Znamo koliko su nam oni bliski i prijateljski narodi,
zar ne ?!
* U laž da su svi Crnogorci Srbi
poverovali su samo neupućeni
kakav sam i sam bio
dok 1978. nisam otišao na letovanje.
Za sedam dana sam video o čemu se radi,
šta da kažem ?
Te godine je tamo bio zemljotres,
ne kažem da mi je bilo žao ..
Господине молио бих вас да не поредите ваша искуства са летовања са периодом 1918.-1925., тада нису постојали национални црногорци, да је Александар бројао, пребројао би Србе и Арбанасе, око неких ствари треба дискутовати, али неке су јасне као дан.
Молим људе који немају основна знања везано за овај период, да се суздрже од коментарисања овако озбиљне тематике. Интересантно је да основна питања из историје уметности неће никада лаик коментарисати, али се зато за опште историјске дискусије сви сматрају компетентнима!
Kao sto je Hitler napravio Anslus Austrije i pripojio je Rajhu , ukljucujuci lazni plebistcit , tako je i Aleksandar napravio Anslus Crne Gore, pripojivsi je Srbiji, sa laziranim glasanjem, pro forma radi
Међутим шта су Црногорци и кад су дошли Срби није важно за нашу тему, важно је да су се тада сматрали Србима, и као главни циљ себи постављали ослобођење Косова и изградња јединствене српске државе. Како је и због чега у том народу настало много антагонизма према првобитним идејама (не у целом народу, већ мањинском делу), да ли због лоше одрађеног уједињења, или су заиста првенство имале Италија и још неке земље, тј. њихове агентуре, то је на нама да докажемо. Ја још нисам видео неки доказ о страним агентима 1918., не кажем да то није логично, али логика ствара теорије завере, а чињенице стварају историјска открића!
Његош је хтео да установи орден за јунаштво по Никцу од Ровина, као највећем црногорском јунаку. Међутим, сенатори Филип Ђурашковић и Стеван Перков Вукотић су предложили да се медаља не зове по Никцу већ по Милошу Обилићу, јер како су они рекли Милош је убио цара а Никац пашу, и тако је и остало па је од тада уведена чувена Обилића медаља за јунаштво.
Па наравно.
Али када мораш да им објашњаваш из литературе историје јер данас свака незналица и дијабола пита за доказ.
Исти изглед, исти језик, слични обичаји, иста имена, презимена.
Мислим када су Дубровник и Босна српски, како онда они да буду нешто посебно поред свега тога.
Bili su protiv svakog oblika gubitka državnosti ili suvereniteta Crne Gore i za obnovu poretka kakav je postojao do okupacije CG od strane AU trupa.Ako je i bilo nekih izjava zelenaša u kojima se ne protive ujedinjenju one su samo taktičke prirode i imale su verovatno za cilj pridobijanje onih koji su se kolebali između dve strane tako što ukazivali na navodnu povredu časti Crne Gore navodno nasilnim prisajedinjenjem od strane Srbije.Inače bi i rezultat anšlusa i nekakvog ujedinjenja za koje ne znam kakvu je formu moglo da ima, bio identičan.Crna Gora bi se našla u unitarnoj srpskoj državi - Srbiji ili u K SHS do čega i jeste došlo.Proces integracije Crne Gore u novu državu nakon što su savladani pobunjenici tekao je bez većih teškoća a nezadovoljni novom stvarnošću dobili su mogućnost da se za svoje ciljeve bore političkim sredstvima.
* U laž da su svi Crnogorci Srbi
poverovali su samo neupućeni
kakav sam i sam bio
dok 1978. nisam otišao na letovanje.
Za sedam dana sam video o čemu se radi,
šta da kažem ?
Te godine je tamo bio zemljotres,
ne kažem da mi je bilo žao ..
U VI vijeku je malo vjerovatnio da su se stanovnici Duklje smatrali Srbima. Čak se takvima nijesu smatrali ni mnogo vjeklova kasnije i evo jedan primjer, nažalost još ne mogu nači onaj s početka XIX vijeka ali ni ovaj nije daleko odmakao:
У уговору о продаји манастира Стањевића (1839.)
„Продавац, то est Ego Високо Преосвјештенство Господ. Петар Петровић Његош Митрополит Црногорски и Брдски и с њим сагласно и договорено главари Нахијах Црногорскијех овден присуствујушћи и који пристају овоме Контракту, ренунцијавају за себе и њихове претнике и насљеднике и за онијех који прикаживају Нацију Црногорску и исту Нацију, свакијем правом јавненијем особенијама врху поменутом Манастиру, принадлежашће потврдива и од њихове стране настојашћи Контракт од куповине и продаје…“
Уговор о продаји манастира Стањевића, 6. мај 1839. године
To ubeđivanje Crnogoraca da su Srbi
isto kao i ubeđivanje muslimana da su poreklom Srbi ( mada neki sigurno to i jesu )
ja smatram za specijalni rat !
Izgubili smo taj rat,
ne trebaju nam ni Muslije ni Crnogorci.
Ja, gospodine Vučićeviću nisam čitao druge forumaše,
već sam odgovorio direktno na temu.
Uvek tako radim,
jer želim da pred javnost izađem sa svojim mišljenjem,
tek kasnije pogledam i kako su drugi shvatili temu
i eventualno repliciram na komentare.
Dakle ostajem pri svome
Aleksandru bih savetovao da prebroji stanovništvo Crne Gore !
Neće biti da Crnogorci nisu znali svoje poreklo
već su im komunisti "otkrili" da su Srbi, zar ne ?!
Kao sto je Hitler napravio Anslus Austrije i pripojio je Rajhu , ukljucujuci lazni plebistcit , tako je i Aleksandar napravio Anslus Crne Gore, pripojivsi je Srbiji, sa laziranim glasanjem, pro forma radi
Поштовани господине Формица, предлажем да се као и раније држимо чињеница. О томе какав су Дукљани имали идентитет немамо извора. Немамо ни сигурних извора да је део српског народа населио Дукљу. Ја не браним лажи ни националних црногораца, ни националних Срба. Не волим теорије, волим чињеница, Чињеница је да се у страним изворима Дукљани помињу као Срби, тј. да су станоници Дукље окарактерисани као Срби! С којим разлогом, још не знамо, тренутно то истражује господин Тибор Живковић. С тога је говорити о томе како се неко у шестом веку осећао заиста превише неозбиљно.
Што се тиче цитата из 1839. који сте навели, не само да постоји много више цитата који приказују да се по народности Петар осећао Србином (да ли му је тај идентитет или идентитет припадности црногорцима био јачи, то је већ друга дискусија) , него вам у прилог не иде ни чињеница да се у то време термин Нација користио за државе, а за данашњу националност користио се термин народност. Међутим, у науци не треба бити искључив, сасвим је могуће да је у то доба постојало комешање око примарних идентитета, а о терминима да не причам. Ипак, о дефинисаној црногорској нацији, па чак и о коренима црногорске нације у деветнаестом веку нема ни говора. Морамо бити реални, свиђало нам се нешто или не!
П.С. Скренуо бих вам пажњу на једну интересантну грешку, коју многи национални Црногорци праве, што се тиче оваквих цитата. Када представе овај цитат, не знајући да се тада термин нација није користио за народност, они мисле да им речено иде у корист, па ово наводе као доказ о постојању црногорске нације још у то доба. Међутим када се ради о неком цитату у којем се владари изјашњавају или говоре о српској народности, обавезно се наводи аргумент да владар не представља народ и да оно што пише владар није никакав доказ о народност. ја бих нагласио да је врло важно шта су у то доба када био изузетно мали број писмених људи, писали владари и национална елита. О томе шта је проузроковало српски идентитет код Петровића могу се правити разне теорије, али док се не докажу остаје чињеница да је тај идентитет био врло јак, (мада ово није неки озбиљан аргумент ипак треба рећи да је Петар историју почињао са Немањом, да му је Косово било најважнији догађај, то нам доста говори о његовој националној свести). Ја заиста уживам у оваквим дискусијама, нарочито када причамо о Петровићима, има ту још доста ствари да се каже, зато сам и покренуо тему која се директно тиче њих. Поздрав!