Da razjasnimo!

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.404
Sta je to burek, zapravo?
Za moja shvatanja, burek je trouglastog oblika i pravi se sa mašću
Nema dobrog bureka bez šmeka na mast

To što prodaja po pekarama (ponekim) su pite navijače na biljnoj bazi
Protiv čega nemam ništa protiv, al tako bi to trebalo i nazvati

Također me zanima koja je razlika između putera i maslaca
I imam još tako, puno nedoumica, kad se setim, pitaću

То ти је гибаница у округлој тепсији па исечена на парчиће.
Путер је српски, маслац је хрватски. Исти *****

Burek je sa mesom.I nema bureka bez mesa.Ostalo su pite.

To možda uBosni.

U Beogradu ima i burek sa sirom, i burek sa jabukom i burek sa višnjom i prazan burek..... i sa jebenom nutelom i plazmom ako nam se prohte(a jeste) :lol:
Naše autohtono pravo je da zovemo u svojoj "avliji" svoje bureke burecima i naježim se kad čujem tu korekciju. Znači toliko mi ide na q... da poludim :besan2:

Na Baščaršiji ako ikada zalutam ću tražiti sirnicu i zeljanicu da ispoštujem ta tanana domorodačka osećanja ali kod Petrovića ili Trpkovića tražim pola kile bureka sa sirom i možete svi da mi se.......kojima smeta...:lol:

Pravda za burek sa sirom :rtfm:

S obzirom da je turski recept i da ide sa lojem u originalu, svinjska mast je svakako klasa ukusa više. Ali ne mora. To je naš lokalni šmek. Burek može da se teoretski zamasti sa bilo kojom mašću uljučujući i biljnu.

A koja je razlika između putera i maslaca? 40 i kusur godina sam ubeđen da su to sinonimi :huh:

Kod nas su klasika niški burek sa sirom, sa mesom i sa jabukama, to je neka davnašnja podela, a danas ih ima sa svakojakim filovima i shodno tome podela je bogatija, ono pica burek, burek sa paprikama, burek sa krompirom, burek sa sirom i lukom, burek sa sirom i zeljem ili španaćem, burek sa sirom i ljutim papričicama, burek sa čokoladom, burek sa bananama itd., pa i taj prazan burek, a kod sarajevskog bureka takođe postoji većina tih nadeva, plus još neki voćni, ono savijača sa višnjama, sa trešnjama, sa malinama... Inače terminologija i nije toliko bitna ako se može sporazumeti sa buregdžijama, ja sam u Banja Luci bez problema uzimao sarajevski burek - savijaču sa trešnjama tražeći prosto burek sa trešnjama, a mogao se i umesto sirnice zatražiti burek sa sirom, po naški. :)

Jeste trouglastog obilka kada se isece parce..inace se burek pravi okrugao u tepsiji i posle sece
1587585479085.png

Mislim, čemu neka ljutnja i negativa.. sad bih ja trrebao biti kao ljut što neki traže burek sa sirom, krompirom?? ..svašta.
Jednom i to da razjasnimo.. zovite kako hoćete ili hoćemo..
Kod mene u R. Srpskoj (a i F. BiH) odeš u buregdžinicu,
tražiš burek, dobiješ burek sa mesom i ništa drugo
tražiš sirnicu, dobiješ sa sirom
ili zeljanicu, krompirušu.. nepotrebno i suvišno je reći, dajte mi burek sa mesom, sirom..
I to je nešto što se podrazumijeva, što je normalno.. mada razumijemo i one koji traže burek sa zeljem, umjesto zeljanice.
Inače peku se u okrugloj tepsiji i sijeku na četiri dijela tzv slagani ili ručno savijani, elipsasti tzv motani.
Istog oblika i načina pravljenja imaju i sa višnjama, jabukama, trešnjama, ali njih zovemo pite. :D

mada.. dosta njih traži pitu sa sirom, krompirom.. ali burek je ostao burek, jedini sa mesom.

Mislim, čemu neka ljutnja i negativa.. sad bih ja trrebao biti kao ljut što neki traže burek sa sirom, krompirom?? ..svašta.
Jednom i to da razjasnimo.. zovite kako hoćete ili hoćemo..
Kod mene u R. Srpskoj (a i F. BiH) odeš u buregdžinicu,
tražiš burek, dobiješ burek sa mesom i ništa drugo
tražiš sirnicu, dobiješ sa sirom
ili zeljanicu, krompirušu.. nepotrebno i suvišno je reći, dajte mi burek sa mesom, sirom..
I to je nešto što se podrazumijeva, što je normalno.. mada razumijemo i one koji traže burek sa zeljem, umjesto zeljanice.
Inače peku se u okrugloj tepsiji i sijeku na četiri dijela tzv slagani ili ručno savijani, elipsasti tzv motani.
Istog oblika i načina pravljenja imaju i sa višnjama, jabukama, trešnjama, ali njih zovemo pite. :D

Da dodam.. dosta njih traži pitu sa sirom, krompirom.. ali burek je ostao burek, jedini sa mesom.

Nema negative, valjda vidiš da se zezamo i stavljamo smajlije :lol:

Ali da iritira to kada dođete u goste kod nas i obavezno krene ta filozofija o bureku i sirnici....iritira. Ovde su sve to bureci. Prihvatite i prebolite :lol:
Pite su drugo a gibanica je kraljica :rotf:

Naravno da ćemo zvati kako hoćemo. Mi tako pričamo,pričali smo i pričaćemo. Međutim niko od nas ne filozofira kada dođe kod vas i insistira da je sirnica burek sa sirom ili koriguje pekara ili domaćina, iako možda po navici tražimo ponekad burek sa sirom u Bosni,mislim omakne se jbg. Vi skačete kao opareni. Nekada se divim našim pekarima šta trpe :lol:
A naravno da se svi razumemo.

Kod nas su klasika niški burek sa sirom, sa mesom i sa jabukama, to je neka davnašnja podela, a danas ih ima sa svakojakim filovima i shodno tome podela je bogatija, ono pica burek, burek sa paprikama, burek sa krompirom, burek sa sirom i lukom, burek sa sirom i zeljem ili španaćem, burek sa sirom i ljutim papričicama, burek sa čokoladom, burek sa bananama itd., pa i taj prazan burek, a kod sarajevskog bureka takođe postoji većina tih nadeva, plus još neki voćni, ono savijača sa višnjama, sa trešnjama, sa malinama... Inače terminologija i nije toliko bitna ako se može sporazumeti sa buregdžijama, ja sam u Banja Luci bez problema uzimao sarajevski burek - savijaču sa trešnjama tražeći prosto burek sa trešnjama, a mogao se i umesto sirnice zatražiti burek sa sirom, po naški. :)
prošle ili preprošle godine na burekijadi u nišu pobedio kinez..
toliko o niškom bureku :D

Back