Da možete da promenite tok istorije Srbije i srpskog naroda, šta biste promenili?

Narod se bunio protiv pakta, vlade i Pavla Karadjordjevica, pa to ti pričam heheh, a Petru Drugom je narod i njegova vlast zabranila ulazak u zemlju. Narod ga je pljuvao pola veka, danas su se kao setili da ga poštuju, mada vam ja ni danas ne verujem… Danas ismevati Aleksandra sto ne zna dobro jezik…
Opet ti i onaj neomarskistički pogled na istoriju?

Puc je bio protiv odluke namesnika Pavla Karadjordjevica, vlade Cvetkovica i Maceka , potpisivanja ugovora sa Nemackom i doyvoljavalja Nemackoj da trupama prodje kroy Jugoslaviju do Grcke....Ja dobro znam oduvek, zasto je bio protest i sta je taj narod osecao i hteo, znao sam i kroz svo ovo vreme dok ste izvrtali pricu pa do danas...Narod, je isti vecinski kao ovaj danasnji, mrzeo je "zli zapad", slavio po kafanama nakon saznanja da su Hitler i Staljin dogovorili pakt dve godine pre ovoga... Komunisti, a narucito njihova omladina nisu jos dobili direktivu na koju ce stranu(s obzirom na taj ugovor), te su bili na protestu, ali ne u prvim redovima... Palile su se knjige na nemackom, a maloletni kralj je bio nada da ce stati uz narod... Taj kralj je kao i svi monarsi, prirodno morao da ode iz zemlje da ne bi bio pijun u rukama okupatora, a tad ga je narod prezreo, mrzeo ga je vise nego ista...I danas se to prenelo na Aleksandra drugog, ta je mrznja bila nezamisliva...Ako je i neko ostao da se za njega culo da je bio za kralja, bio je prokazan od strane naroda i neretko sudjen kao izdajnik, kao kolaborant, kapitalista i burzoazija...A na kraju ste opet sve te zrtve vaseg terora proglasili svojim ztvama ovim obrtom koji pokusavate da napravite.....
Nzm, i inače ovde zastupaš neotitoističke stavove.

Ne bih potpisala Krfsku deklaraciju vec formirala Kraljevinu Srbiju sa svim onim teritorijama dokle doseze srpski narod, to se tada verovatno moglo.

Sve kasnije, pa i dolazak Tita i komunista, Slobodana, rata, DOS-a i "zapada" koji nas je osiromasio (sto bih takodje sprecila), posledica je toga i te kobne odluke udruzuvanja sa gubitnicima rata i nedovoljnosti (nevernosti) sebi samima.
Skoromno ali bi dalo daleko boljih rezultata od velike većine ideja ovde.

Nzm, i inače ovde zastupaš neotitoističke stavove.
Ti si uvek deo većinske gomile, jednostavno si takva sorta… Nikada nećeš biti proganjan od rezima, okreces se kako vetar duva… Takvi su ti zasigurno i preci bili… Tako da za tebe nema zima, kao sto si ti danas za nacionalistu Vucica kao i većina našeg naroda, a protiv “izdajnika”, isto bi tako u vreme Tita bio za Jugoslaviju, a targetirao bi “izdajnike”… Kažem ti, jednostavno si takva sorta…

Многи би изгледа спрећили Турке. Мени би било превише радикално. Нико не може да каже како би Балкан изгледао без Турака, а и менталитет би био начисто другачији.

А и Југославију не би тотално подбацио, да је то паметније рађено могло и од тога нешто бити. Додуше мени би најдраже било да штокавски Католици и Бошњаци добровољно да су увидили да су Срби.

Али како то спровести то и ја не знам.

Многи би изгледа спрећили Турке. Мени би било превише радикално. Нико не може да каже како би Балкан изгледао без Турака, а и менталитет би био начисто другачији.

А и Југославију не би тотално подбацио, да је то паметније рађено могло и од тога нешто бити. Додуше мени би најдраже било да штокавски Католици и Бошњаци добровољно да су увидили да су Срби.

Али како то спровести то и ја не знам.
То је болесна идеја. Болесно је било и мислити о томе на првоме мјесту а камоли то радити. Да ли ви приватно другујете са силеџијом, мрзитељем, лажовом, убицом?
Како то спроводите?

Тако да због ваши болесни идеја страдају обични људи који би само да живе људски вијек у миру (мимо вашег југо смрада и "племенити" идеја).

Дефинитивно не стварање краљевине СХС и све оно што смо требали другачије урадити на берлинском конгресу, а не како смо тотално погрешно урадили и то нам се све обило о глави. Велико страдања у другом свјетском рату и деведесетих се могло избјећи да није створена краљевина СХС.
Vidis, i ja sam za to da nismo trebali stvarati kraljevinu SHS, medjutim veliko pitanje bi bilo sta bi se desilo da smo u drugi svetski rat usli kao velika Srbija, mislim da bi to za nas bilo strasno pogubno, nema teorije da bi se od nemaca mogli odbraniti s tim da bi imali velika unutrasnja previranja medju stanovnistvom.

Ovo je tema za siroku debatu, sta bi se desilo, mozda ne bi docekali Jasenovac a mozda bi nas Nemci totalno pregazili, da bi dosli do priblizno tacnog odgovora treba mnoge aspekte i istorijske cinjenice uzeti u obzir.

Vidis, i ja sam za to da nismo trebali stvarati kraljevinu SHS, medjutim veliko pitanje bi bilo sta bi se desilo da smo u drugi svetski rat usli kao velika Srbija, mislim da bi to za nas bilo strasno pogubno, nema teorije da bi se od nemaca mogli odbraniti s tim da bi imali velika unutrasnja previranja medju stanovnistvom.

Ovo je tema za siroku debatu, sta bi se desilo, mozda ne bi docekali Jasenovac a mozda bi nas Nemci totalno pregazili, da bi dosli do priblizno tacnog odgovora treba mnoge aspekte i istorijske cinjenice uzeti u obzir.
Углавном смо се ми и одбранили од нијемаца у другом свјетском рату. Остало су у великој мјери били на страни окупатора и оних који су све оне страхоте учинили не само у Јасеновцу него и на другим стратиштима.

Углавном смо се ми и одбранили од нијемаца у другом свјетском рату. Остало су у великој мјери били на страни окупатора и оних који су све оне страхоте учинили не само у Јасеновцу него и на другим стратиштима.
Drugi svetski rat na prostoru bivse drzave je bio sam po sebi specifican zbog vise razlicitih vojski koje su se borile i saradjivale medjusobno. Koliko bi to tako bilo da smo u rat usli kao velika Srbija to je pitanje za oskara, ono sto sam siguran je da josip sa partizanima ne bi postojao ili bi imao jako malo pristalica i verovatno mu se ne bi znalo za kosti jer ne bi izdrzao ni godinu rata, ubili bi ga ili nasi ili nemci.

Nemci su u trenutku kada su zapoceli drugi svetski rat bili vojna sila broj 1 u evropi, tesko da bi se odbranili od njih, sada je isto tako i veliko pitanje koliko bi nam saveznici iz prvog svetskog rata pomogli i koliko bi mogli u tom trenutku, na ruse koji bi nam sigurno pomogli ne bi mogli racunati do pred kraj 1943, jer su se i oni zestoko branili, ovde mislim na neku vecu pomoc.

Verovatno bi ratovali sami protiv nemaca tri godine, bilo bi untrasnjih previranja, pa bi se verovatno desilo da delovi Hrvatske koji su u sastavu velike Srbije automatski prihvataju nemacku okupaciju sto bi opet znacilo ubijanje i masovno iseljavanje srpskog stanovnistva iz tih delova, takodje u Bosni bi isto tako tekle reke krvi zbog njene multietnicnosti. Srbija bi se branila i verovatno odbranila koliko je to moguce u tom trenutku, e sada se postavlja pitanje, nakon kraja rata i kraha nemaca, da li bi mi ponovo dobili stare granice drzave, odnosno velike Srbije jer bi jedan deo teritorije sigurno izgubili.

Ono sto je sigurno i ubedjen sam u to, da se desio ovaj sled dogadjaja rat 1992 se sigurno ne bi desio, takodje ne bi bilo ni bombardovanja 1999 i kosovo bi danas bilo u sastavu Srbije, pitanje je samo granica u sadasnjoj Hrvatskoj kao i Bosne i koliko bi tu imali srpskog stanovnistva jer verujem da bi se za vreme drugog svetskog rata na tim podrucjima desavala masovna streljanja srba sigurno veca od onih koja su bila. Verovatno Jasenovac ne bi bio jedini veliki logor za srbe, bilo bi ih jos.

Drugi svetski rat na prostoru bivse drzave je bio sam po sebi specifican zbog vise razlicitih vojski koje su se borile i saradjivale medjusobno. Koliko bi to tako bilo da smo u rat usli kao velika Srbija to je pitanje za oskara, ono sto sam siguran je da josip sa partizanima ne bi postojao ili bi imao jako malo pristalica i verovatno mu se ne bi znalo za kosti jer ne bi izdrzao ni godinu rata, ubili bi ga ili nasi ili nemci.

Nemci su u trenutku kada su zapoceli drugi svetski rat bili vojna sila broj 1 u evropi, tesko da bi se odbranili od njih, sada je isto tako i veliko pitanje koliko bi nam saveznici iz prvog svetskog rata pomogli i koliko bi mogli u tom trenutku, na ruse koji bi nam sigurno pomogli ne bi mogli racunati do pred kraj 1943, jer su se i oni zestoko branili, ovde mislim na neku vecu pomoc.

Verovatno bi ratovali sami protiv nemaca tri godine, bilo bi untrasnjih previranja, pa bi se verovatno desilo da delovi Hrvatske koji su u sastavu velike Srbije automatski prihvataju nemacku okupaciju sto bi opet znacilo ubijanje i masovno iseljavanje srpskog stanovnistva iz tih delova, takodje u Bosni bi isto tako tekle reke krvi zbog njene multietnicnosti. Srbija bi se branila i verovatno odbranila koliko je to moguce u tom trenutku, e sada se postavlja pitanje, nakon kraja rata i kraha nemaca, da li bi mi ponovo dobili stare granice drzave, odnosno velike Srbije jer bi jedan deo teritorije sigurno izgubili.

Ono sto je sigurno i ubedjen sam u to, da se desio ovaj sled dogadjaja rat 1992 se sigurno ne bi desio, takodje ne bi bilo ni bombardovanja 1999 i kosovo bi danas bilo u sastavu Srbije, pitanje je samo granica u sadasnjoj Hrvatskoj kao i Bosne i koliko bi tu imali srpskog stanovnistva jer verujem da bi se za vreme drugog svetskog rata na tim podrucjima desavala masovna streljanja srba sigurno veca od onih koja su bila. Verovatno Jasenovac ne bi bio jedini veliki logor za srbe, bilo bi ih jos.
:eek: ....

Заправо јако је просто.
Да ли је боље да уђемо у рат као Југословени или као Срби
Које ли је боље, хм?:think::eek:

Овакви мишљења као твоје сам се наслушао у рату милион. И једнако су бесмислена и онда и данас.

Poslednja izmena od moderatora:

Back