Drugi svetski rat na prostoru bivse drzave je bio sam po sebi specifican zbog vise razlicitih vojski koje su se borile i saradjivale medjusobno. Koliko bi to tako bilo da smo u rat usli kao velika Srbija to je pitanje za oskara, ono sto sam siguran je da josip sa partizanima ne bi postojao ili bi imao jako malo pristalica i verovatno mu se ne bi znalo za kosti jer ne bi izdrzao ni godinu rata, ubili bi ga ili nasi ili nemci.
Nemci su u trenutku kada su zapoceli drugi svetski rat bili vojna sila broj 1 u evropi, tesko da bi se odbranili od njih, sada je isto tako i veliko pitanje koliko bi nam saveznici iz prvog svetskog rata pomogli i koliko bi mogli u tom trenutku, na ruse koji bi nam sigurno pomogli ne bi mogli racunati do pred kraj 1943, jer su se i oni zestoko branili, ovde mislim na neku vecu pomoc.
Verovatno bi ratovali sami protiv nemaca tri godine, bilo bi untrasnjih previranja, pa bi se verovatno desilo da delovi Hrvatske koji su u sastavu velike Srbije automatski prihvataju nemacku okupaciju sto bi opet znacilo ubijanje i masovno iseljavanje srpskog stanovnistva iz tih delova, takodje u Bosni bi isto tako tekle reke krvi zbog njene multietnicnosti. Srbija bi se branila i verovatno odbranila koliko je to moguce u tom trenutku, e sada se postavlja pitanje, nakon kraja rata i kraha nemaca, da li bi mi ponovo dobili stare granice drzave, odnosno velike Srbije jer bi jedan deo teritorije sigurno izgubili.
Ono sto je sigurno i ubedjen sam u to, da se desio ovaj sled dogadjaja rat 1992 se sigurno ne bi desio, takodje ne bi bilo ni bombardovanja 1999 i kosovo bi danas bilo u sastavu Srbije, pitanje je samo granica u sadasnjoj Hrvatskoj kao i Bosne i koliko bi tu imali srpskog stanovnistva jer verujem da bi se za vreme drugog svetskog rata na tim podrucjima desavala masovna streljanja srba sigurno veca od onih koja su bila. Verovatno Jasenovac ne bi bio jedini veliki logor za srbe, bilo bi ih jos.