Quantcast

Da li znate za vulkan koji je nikao na njivi?

Mita Komita

Elita
Moderator
Poruka
16.293
Parakutin, najmladji vulkan na svetu, sahranio je dva meksička grada dok je izranjao iz utrobe zemlje, ali je polovina crkve preživela pretvarajući ovo mesto u intrigantnu prirodnu lepotu.

Volcán Paricutín visto como nunca antes - YouTube


Lokalna legenda kaže da je seljak orao zemlju 20. februara 1943. godine u blizini grada koji je danas poznat kao grad Angahuan, Mičoakan, kada se zemlja iznenada otvorila da bi mu pokazala vrelu reku usijane lave...

Seljanin je prestravljen otrčao prema prvom obližnjem gradu, koji se zvao Parikutin, upozoravajući sve stanovnike koji su to isto uradili sa svojim susedima u San Juan Parangaricutiru.

Nije bilo ni jedne smrti, ali su oba grada nestala.

Parikutin je sahranjen ispod 30 metara lave, a od San Juan Parangaricutiro-a ostala je samo fasada, oltar, kula i zvonik crkve, stvarajući hladan pejzaž u kome dominira crnina okamenjene lave.

Vulkan Parikutin, od tada okružen zajednicama, uglavnom autohtonim Purepechaom, narastao je na 423 metra u visinu, bio je aktivan devet godina i njegova lava se širila oko 10 kilometara.

Paricutin, Mexico – My First Volcano |
San Juan Parangaricutiro, Mexico's Pompeii buried by Paricutin volcano |  World | English edition | Agencia EFE
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.