Da li znate šta u pretraživaču označava ikona katanca?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
326.905
122712086765670d183b8dd961661042_wide.jpg


Studija britanskih istraživača potvrdila je prethodno istraživanje samog Googlea, koji je u septembru ikonu katanca zamenio neutralnim simbolom

Da li znate šta znači simbol katanca u adresnom polju vašeg internet pregldača? Ako ne znate, niste jedini. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Kardifu pokazuje da samo 5% odraslih razume važnost katanca. A to je, kažu istraživači u radu koji objavljuje International Journal of Human–Computer Interaction, velika pretnja našoj onlajn bezbednosti.

Simbol katanca u pretraživaču jednostavno znači da su podaci koji se šalju između servera i računara šifrovani i da drugi ne mogu da ih čitaju. Ali kada su istraživači pitali ljude što oni misle da to znači, dobili su niz netačnih odgovora. Istovremeno je čak 75% ispitanika imalo završenu srednju školu, a svaki peti i fakultetsku diplomu.

"Znate li šta predstavlja/znači ikona katanca u polju pregledača Google Chrome?", glasilo je jedno od pitanja na koje je 63% odmah izjavilo da zna ili misli da zna šta taj simbol znači, ali samo njih 7% je tom prilikom dalo i tačan odgovor.

Drugi su uvereni da katanac označava bezbedniu veb stranicu ili da stranica ne sadrži nikakve viruse ili sumnjive linkove. Neki međutim veruju da simbol katanca znači da je stranica "pouzdana", da nije štetna ili da je reč o "pravoj" veb stranici.

Studija britanskih istraživača potvrdila je tako prethodno istraživanje samog Googlea, koji je u septembru ikonu katanca zamenio neutralnim simbolom opisanim kao "ikona melodije" (tune icon). Google se nada da će tako izbrisati nesporazume koje je sa sobom nosila ikona katanca. Međutim, pitanje je da li će i druge kompanije slediti Googleovo ažuriranje i prilagoditi dizajn svojih pretraživača kako bi pretraživanje ubuduće bilo ujednačeno i intuitivno na svim platformama.

Posledica ratova pretraživača

Deluje bizarno da dizajn veb pregledača u 2023. godini i dalje izaziva nesigurnost. Istraživači tvrde da je reč o nikad zalečenim posledicama ratova pretraživača iz sredine devedesetih godina prošlog veka kada su Microsoft i Netscape pokušali da se nadmeću ko će objaviti brži, bolji i jedinstveniji proizvod. Istraživači upozoravaju da uvođenje različitih dizajna samo zbunjuje korisnike, dovodi do nesporazuma i lažnog osećaja sigurnosti.

Britanski istraživači zato predlažu kompanijama da udruže snage kako bi zaštitili korisnike ili barem povećale njihovu svest o mogućim rizicima na mreži. A to bi, kažu oni u časopisu The Conversation, svakako trebalo da uključi i formulisanje jednog jedinstvenog dizajna pretraživača interneta koji će omogućiti bezbedno korisničko iskustvo.
link
 
Значи да је https сајт а не http. У преводу сигуран је да можете оставите ваше личне подакте на њему. Многи сигурни интернет прегледачи отварају исклључово https сајтове а http не виде да постоје.

На пример на Вивалдију је "увек https" укључен по дифолту те тако ако је истекао сертификат неће да отвори сајт док не искључите ту опцију.
 
Poslednja izmena:
Ne znam od kad ali od skoro (mozda godinu dana), google ni ne uzima u obzir http sajtove, indeksiraju samo https.

Vise kao napomena za generalno znanje:

https je 'secure' http (http = hyper-text transfer protocol - nacin (protokol) kako se salju i primaju/razmenjuju podaci izmedju pretrazivaca i web sajta/servera), drugim recima promet u i iz browsera (pretrazivaca) biva kriptovan, sa idejom da neko ko bude gledao promet na mestima gde moze da gleda (tzv man in the middle), ne bi trebao da moze da odgonetne sta je preneto (koliko je ovo tacno u danasnje vreme je pomalo diskutabilno - ali to je generalna ideja).

To ne znaci da treba ostavljati licne podatke na web sajtovima ako ima kljuc/katanac, nego da postoji validna registracija onoga koji drzi sajt (odgovornost).

To isto tako ne znaci da je sajt bezbedan jer i maliciozni sajtovi mogu da budu i imaju https.

To isto tako ne znaci da web adrese koje se posecuju su zasticene kriptovanim sistemom (sto napomenu Maxa gore) - u vecini preduzeca gde se primenjuje bezbednost sistema ili filterovanje, firma moze da gleda koje sajtove korisnik koristi i da blokira sajtove nepozeljne za obavljanje posla.
 
ne moze osim ako na svakom uredjaju ne importujes self signed CA sertifikat, ili ti ne odobre autoriteti. No, mislim da
to firmama nije problem...

browseri prepoznaju self signed certifikate i stite korisnika porukom da je u pitanju self certifikat, osim naravno scenarija koji pominjes gde neko voljno (lokalno) namesti certifikat da je korektan za https zato sto je potrebno testiranje rada pod https-om pre no sto se uradi deployment za koriscenje na pravom domainu. To je vise hack/workaround i legitimno. U windows okruzenju mislim da to moze i automatski da se propagira.

Transparent proxies su jos uvek jurisdikcija firme, tako da kljucevi za odkljucavanje sadrzaja su jos uvek privatni, mreza je privatna. Nisam se time bavio odavno (nesto mi bas i ne treba), ali ne vidim da je nemoguce da firma prati i sadrzaj prenetih podataka iako je to teoretski man in the middle scenario.
 
To jeste mitm, i lako se namesti, recimo tako sam kod kuce namestio transparent proxy i svuda importovao serrtifikat
od proksija, mada se moje zenske bune, jer ne rade neki shoping sajtovi i neke online igre, posto blokiram sve trakere...

hackety hackety hack.
Najvaznije je da se dobro zabavljas :) i da ne citas reklame.
 

Back
Top