Da li znate plivati?

Da li znate plivati ?

• Da super sam plivac

glasova: 29 80,6%
  • Znam plivati ali nisam siguran/na u dubokoj

glasova: 7 19,4%
  • Ne znam plivati ali ipak ulazim u vodu (more, reka,jezero)

glasova: 2 5,6%
  • Ne znam plivati i sjedim na plaži posmatram plivace

glasova: 0 0,0%

• Ukupno glasova
    36
Da li je 5 do 8 km velika razdaljina?
Ако је супротна обала на тих 5 до 8 километара, ајде и некако, али кад пливаш 5 до 8 км а не стигнеш до Брача па се враћаш, онда не пливаш 5 до 8, него 10 до 16, а то није мало. Знам, Рогошић је препливао Јадран... :lol:

Ostalo sam opisao, nisam napomenuo da je pogodno za svakoga.
Kod nas je bilo za pojedince uobicajeno preplivavanje Dunava, a na DTD-u i jezerima plivanje u spomenutim razdaljinama uzvodno i nizvodno.
Nisam spomenuo ronjenje na "velikim" dubinama, mesta za pecanje smo trazili, pretrazujuci teren ronjenjem pogotovu za sarana, kako ne bih bio prozvan ona nisu na velikim dubinama, osim za izvesne vrste riba, znaju ribolovci.
Razdvajanje plivanja na morskim i slatkovodnim vodama se podrazumeva, nije na odmet napomenuti ponovo spomenutim aktivnostima se nisu bavili svi.
Кад је ријеч о ријекама (равничарским), ту се не петљам, то није мој терен. Никад ни палац нисам уквасио ни у Сави ни у Дунаву. Немам страха него ми се не улази у онако мутну воду, а још да гацам по трави и блату... нисам навикао, а и не навикава ми се.

Ако је супротна обала на тих 5 до 8 километара, ајде и некако, али кад пливаш 5 до 8 км а не стигнеш до Брача па се враћаш, онда не пливаш 5 до 8, него 10 до 16, а то није мало. Знам, Рогошић је препливао Јадран... :lol:

Кад је ријеч о ријекама (равничарским), ту се не петљам, то није мој терен. Никад ни палац нисам уквасио ни у Сави ни у Дунаву. Немам страха него ми се не улази у онако мутну воду, а још да гацам по трави и блату... нисам навикао, а и не навикава ми се.
Tu ko pliva, taj pliva

Tu ko pliva, taj pliva
Појма немам, никад пробао, а и нећу. Потпуно ми је несхватљиво да гацам по блату и трави да бих онда запливао у неком мутљагу. :lol:
Ко је ту одрастао, навикао се, поштујем, свако воли свој крај, нема ничег природнијег од тога, али Далматинца вући кроз трску и мочвару да се исплива у „текућој бари”... нетје то да могне. :mrgreen:

Појма немам, никад пробао, а и нећу. Потпуно ми је несхватљиво да гацам по блату и трави да бих онда запливао у неком мутљагу. :lol:
Ко је ту одрастао, навикао се, поштујем, али Далматинца вући кроз трску и мочвару да се исплива у „текућој бари”... нетје то да могне. :mrgreen:
Niko se ne bi trebao nazivati plivačem dok ne prepliva barem nešto što teče brže od 1 m/s

Niko se ne bi trebao nazivati plivačem dok ne prepliva barem nešto što teče brže od 1 m/s
Није ми то проблем, али да је тло каменито па вода бистра и да станем на чист камен, а не у мочвару... или ако ћеш сликовито, у плаво може, али у браонкасто јок. Не волим чак ни море тамо гдје је онај пијесак толико ситан да је „брашнаст” па кад загацаш подигнеш све блато око себе.

Није ми то проблем, али да је тло каменито па вода бистра и да станем на чист камен, а не у мочвару... или ако ћеш сликовито, у плаво може, али у браонкасто јок. Не волим чак ни море тамо гдје је онај пијесак толико ситан да је „брашнаст” па кад загацаш подигнеш све блато око себе.
Da je Tarzan biti lako, Tarzan bi bio svako... :deda:

Mene kad sam se rodila ubacili u vodu da plivam i ronim :zcepanje: naravno da znam plivati i roniti,ali ne volim ni jedno,ne volim da plivam a da ne vidim dno,roniti mogu ali mutno gledam oci mi budu crvene od soli pa i to izbjegavam,,voli se pokvasiti i topiti na suncu,sad ne idem ni to jer previse ih ima ,,a ne volim galamu od dice i mirise razne od hrane,u pm i onda kazu da su debeli,a stalno mlate neki klinac po ustima...

Mene su u startu kao bebu vodali pored vode, jezera reke, kampovanja...Morao sam nauciti da plivam i voleo sam da se kupam i budem u vodu ali posle srednje skole sve manje volim da plivam i brzo izadjem iz vode i kao ti malo se nakvasim i to mi je dovoljno.Ali volim da budem pored vode u hladu i jos kad pecam super mi je...

Takodje ne volim guzvu i pljuskanje dece, vristanje i guzve.Ja kad idem na kupanje i u prirodu volim da sam sa proverenim ljudima skoro sam...Kad idem na pecanje iskljucivo volim sam da budem i da nema niko oko mene...

I da rabije sam voleo da idem ispod vode sad totalno nerado tako da skoro imamo isti stav o nekoj temi opet🙂

Te razdaljine za mladog coveka u kondiciji koji je plivao od kada zna za sebe pogotovu u rekama poput Dunava na moru nisu problematicne.
Ne pliva se nekim stilom poput Rogosica, uziva se u kupanju, malo se pluta, opusteno kada zeli da ga nosi struja itd. obicno u drustvu, ne mora se striktno isplivati odredena ruta, nekada vise nekada manje.
Kada se "nabija" kondicija onda se ne "vara" vec se odredena ruta pliva bez zastoja.
Najbolje je kombinovati na sezonskom nivou uz voznju bicikle i dobru ishranu rezultati su zagarantovani, naprimer biciklom oko 20 do 30 km do kupalista i natrag.
Da ne zaboravim kupalista u Vojvodini su obicno pescana poput plaza na moru, ponegde i sljunkovita. Na mom omiljenom jezeru iz decackih dana posto sam medu prvima stizao na kupanje voda je bila providna videla su se jata belica i bodorki to su ribe slicne morskim sardinama isti je slucaj bio i na Dunavu blizu njega.
Na zalost jezero i okolna priroda su unisteni prekomernom izgradnjom, klasika, ali to je vec posebna tema.

Jedna istinita prica u vezi teme, desila se tamo one godine kad je copavi dozivotni preCednik umro u Ljubljani.

Mi iz gornjeg Zemuna smo leti isli na obalu Dunava kod birtije "Kod dve bele butine " ( ili za dodjose u to mesto - Siroka staza). Tamo smo se igrali na obali, plivali celo leto koje smo provodili u Zemunu. Momci par godina stariji od mog drustva, tadasnji srednjoskolci su preplivavali Dunav od tog mesta pa ukoso na drugu banatsku stranu dokle ih odnese struja, obicno negde prekoputa restorana Venecija u Zemunu. Tamo je uvek bilo camdzija koji su vozili preko na zemunsku stranu.

Tu je Dunav sirok oko 700-800m, struja je relativno jaka a cesto naidju i brodovi sa barzama pa je trebalo biti i dobar plivac, i jak, i relativno razuman (jer samo preplivavanje nije bas razumno).

Momak iz ulice sa svojim drugarima krenuo da preplivava, oni su preplivali ali Moma se negde uzput uzgubio, nestao u talasima. Drugari mu se uzmuvali, alarmirali neke alase u camdzije na drugoj obali, krenula potraga ali od Mome ni traga ni glasa. Obavestena i recna policija i nista.

Treba sad obavestiti njegove roditelje, skupe hrabrosti ti drugari i odu do kuce te kazu da je Moma nestao u Dunavu, trazi ga i policija, u medjuvremenu dodju i obicni panduri da obaveste roditelje da im traze sina u Dunavu. Rascuje se to po kraju, dolazi rodbina, komsije, kolege sa caletovog posla, da im pruze podrsku, okupi se gomila ljudi na ulici ispred kuce, majka zapomaze, tese je zene ..

Posle par sati pojavi se ispred roditeljske kuce Moma, u kupacim gacama samo, zacudjen sta ce svi ti ljudi ispred kuce. Svi zgranuti, pocinju galamiti, evo ga, ziv je.. dodje Moma do roditelja, majka u plac a cale poske radosti uze kais i opleti po Momi, jurio ga tri ulice.

Momu je Dunav povukao nizvodno, bio je dobar plivac pa mu se prepustio da ga nosi jer je bio umoran. Umesto da zavrsi preko puta Zemuna reka ga odnela do luke Beograd, na drugu obalu od zeljene i nekih 4-5km dalje. Kad je izasao iz vode otisao na GSP liniju, kondukter mu nije verovaobte ga nije pustio bez karte i samo u kupacim gacama u autobus. Morao je pesice od Dortjola, preko Brankivog mosta, Usca, Zemuna do kuce da bi zatekao zalivanje za njim.

Ima takvih reka, lepo je pecati u njima na pecu...lepo je i kupati se u njima...kupati , ne plivati ,ne znam kako se pliva u takvim rekama...jer to su planinske i brze su , obicno se pliva na jazovima, tj mini jezercima gde je na jednom mestu prepreka pa se tu nakupi vode , mini jezerce...isto je bistro i kamenito dno...ali to nije plivanje, vise je kupanje...
I koriscenje recnih struja za splavarenje telom...
Nema tu plivanja u smislu plivanja...tu kad je visina vode vise od 1m, nema sanse da stojis u vodi...

Plivanje je u moru ili jezerima, a splavarenje i voznja strujama je u rekama...
Ja se zezao jednom i bacio loptu vise od 2m dalje od mene , nema sanse da je stignes odnese reka....

To nije Sava, ne znam Dunav, nisam nikad plivao u Dunavu, nisam lud da plivam kod pancevackog mosta...
Ili tamo kod Ade Visnjicke, to ako hocu da se zarazim...

Eto moj zakljucak bi bio niti su potpuni plivaci koji plivaju u moru niti oni koji plivaju u rekama...nego mora oba...
Onaj iz mora ne zna kako je sa strujama, to nije zaebancija...opet onaj ko stalno radi intezivni kraul, jer tako mora u rekama, taj se udavi kao ovaj takmicar zato sto ne zna da nije uvek plivanje kraul tehnikom....tj ono sto mu je intuitivno u reci , da ako je u nevolji ili se pusti struji ili pliva kraul, u moru ne znaci nista, jer nema struje...nece ga odvesti nigde, a kraul nema snage i udavi se..

Sa druge strane, oni koji vole bonacu , to ja po sebi , taj ce da pliva 10h ako moze, i ako traje bonaca 10h...i briga ga za vreme...

E sad, ja ne mogu da kazem da mi vestina plivanja u moru pomaze kod plivanja u brzacima...ne vidim pomoc...niti mogu da kazem da mi vestina plivanja u planinskim rekama pomaze kod plivanja u moru...
Isto kao sto ne mogu da kazem da li mi je teze plivati u slatkoj vodi ili guscoj morskoj vodi...
Nekome je teze u slatkoj , ali ako imas snazne ruke u svim pravcima, svede ti se na isto...
Jeste li probali leti zatvoren bazen Tas...tu imate priliku da plivate u slatkoj vodi , u hladnoj i toploj vodi...caka je da osetite koliko je gusca voda u unutrasnjem bazenu , i koliko je teze zamah plivati u takvoj vodi...ali cisto da bi znali gde ste....korisno je...isplivas stazu koju hoces u gustoj hladnoj vodi unutra pa isplivas isto u retkoj toploj vodi spolja..
To kosta duplo ali je interesantno ...

Eto moj zakljucak bi bio niti su potpuni plivaci koji plivaju u moru niti oni koji plivaju u rekama...nego mora oba...
Onaj iz mora ne zna kako je sa strujama, to nije zaebancija...opet onaj ko stalno radi intezivni kraul, jer tako mora u rekama, taj se udavi kao ovaj takmicar zato sto ne zna da nije uvek plivanje kraul tehnikom....tj ono sto mu je intuitivno u reci , da ako je u nevolji ili se pusti struji ili pliva kraul, u moru ne znaci nista, jer nema struje...nece ga odvesti nigde, a kraul nema snage i udavi se..

Sa druge strane, oni koji vole bonacu , to ja po sebi , taj ce da pliva 10h ako moze, i ako traje bonaca 10h...i briga ga za vreme...

E sad, ja ne mogu da kazem da mi vestina plivanja u moru pomaze kod plivanja u brzacima...ne vidim pomoc...niti mogu da kazem da mi vestina plivanja u planinskim rekama pomaze kod plivanja u moru...
Isto kao sto ne mogu da kazem da li mi je teze plivati u slatkoj vodi ili guscoj morskoj vodi...
Nekome je teze u slatkoj , ali ako imas snazne ruke u svim pravcima, svede ti se na isto...
Jeste li probali leti zatvoren bazen Tas...tu imate priliku da plivate u slatkoj vodi , u hladnoj i toploj vodi...caka je da osetite koliko je gusca voda u unutrasnjem bazenu , i koliko je teze zamah plivati u takvoj vodi...ali cisto da bi znali gde ste....korisno je...isplivas stazu koju hoces u gustoj hladnoj vodi unutra pa isplivas isto u retkoj toploj vodi spolja..
To kosta duplo ali je interesantno ...
Uglavnom dobro objasnjenje uz opasku da u moru postoje struje razlicite jacine i temperature, ko zna da pliva kraul zna i da pluta, ne uci se kraul pre osnovnih vestina plivanja, gustina vode utice na plivanje pogotovu kada se opusteno uziva u njemu olaksavajuci ga.
Vestina plivanja je potrebna u svim vodama i morske mogu biti "opasne", pogotovu kada je nevreme, nisu uvek bonaca, a na pojedinim lokacijama stalno poput nekih na Dunavu i slicnim rekama.
Svaka cast u nacinu uzivanja, mislio sam da na ovoj temi nemam istomisljenika, primecujem da ti smeta unistenje prirode u ovom slucaju konkretno Dunava.

Uglavnom dobro objasnjenje uz opasku da u moru postoje struje razlicite jacine i temperature, ko zna da pliva kraul zna i da pluta, ne uci se kraul pre osnovnih vestina plivanja, gustina vode utice na plivanje pogotovu kada se opusteno uziva u njemu olaksavajuci ga.
Vestina plivanja je potrebna u svim vodama i morske mogu biti "opasne", pogotovu kada je nevreme, nisu uvek bonaca, a na pojedinim lokacijama stalno poput nekih na Dunavu i slicnim rekama.
Svaka cast u nacinu uzivanja, mislio sam da na ovoj temi nemam istomisljenika, primecujem da ti smeta unistenje prirode u ovom slucaju konkretno Dunava.
Их, шта све може бити опасност у мору... Једном сам нешто био надрндан и одем поподне сам на купање, било облачно, таман да се не пржим по сунцу. На обали скоро никог, ја лијепо у море... одмакнем подалеко од обале, брчкам се, таман да ме прође надрнданост... Кад, поче невријеме! Ај и вјетар и киша и све, ал поче град! Добује по глави, уби ме. Зароним... добро је... ал морам бар понекад и удахнути... Ставим руке преко главе па кад ме звекне у зглоб на прсту... све звијезде пребројим...
Једва се докопах обале, сав изубијан од града. :mrgreen:

Plivao sam i u Savi i u Dunavu, kao i u drugim rekama. Teže je nego u moru.

Back