"Da li znate koliko imate godina” pogubna za svaku buduću mamu

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Elita
Poruka
23.695
Prof. dr Svetlana Vujović, načelnik kabineta za endokrinologiju i član Svetskog borda za menopauzu, postala je majka posle 45 godine.
1741716237461.png

Doktorka Svetlana Vujović postala je majka posle 45 godine i, kako je svojevremeno rekla za naš portal, "svako od nas je došao na ovu planetu sa nekim zadatkom”.

"Moja misija je, izgleda, da u ovome što radim postignem svetski vrh u medicini. Završila sam medicinu sa 23, doktorirala sa 29 itd. Želela sam da našu zemlju predstavim svetu. Meni je to bio izazov, a u takvom životu nije bilo kvalitetnog vremena za bavljenje detetom. Sad sam najbolja mama, u tridesetim ne bih bila. Sve je to individualno. Ja ne želim da kažem da neko ne treba da rodi u 18. Živimo u svetu kakav jeste, mi moramo da pomognemo ženama koje žele da se ostvare u ulozi majke u kasnijim godinama. Šta znači dobra mama? Provoditi kvalitetno vreme sa decom. U suprotnom bih morala da se edukujem, radim sa pacijentima i još milion obaveza, pa ne bih imala dovoljno vremena za dete. Ovako sam zaokružila neke stvari i, što kaže moja Sofija - moja mama je sad samo moja", rekla je Svetlana Vujović.

Doktorka navodi da je biološki sat realnost, ali da saznanja sve više napreduju i da se naučnici trude da vantelesna oplodnja uspe odmah, a ne posle mnogobrojnih pokušaja.
Svetlana Vujović navodi da rečenica "da li znate koliko imate godina" je jako pogubna za buduće mame jer im ubija svaku želju.

Svetlana Vujović je u razgovoru za žena.rs pre dve godine rekla je da je ona "najbogatija Srpkinja" jer je bila deo uspeha parova kojima su rekli da ne mogu da dobiju dete, a zahvaljujući doktorki Vujović samo do tada je rođena 721 beba.

– Ja sam zato najbogatija Srpkinja. A svim tim roditeljima je prethodno rečeno da nema šanse da ikada imaju dete. Ja to ne mogu da razumem.

Kao jedan od najboljih endokrinologa u svetu ona, kako je rekla, sprovodi misiju da živimo dugo kvalitetno i da nas ima više. A iza svega su, kako kaže, dar od boga i mnogo krvavog rada.

– Htela sam da budem i učiteljica i advokat, spiker, glumica jer sam u rodnoj Bijeljini bila đak svih generacija ikada i mogla sam bilo šta da upišem. Onda sam na mamin i bakin savet probala medicinu.

Studije je završila za manje od pet godina, prva u generaciji, i poželela da se bavi i psihijatrijom i internom medicinom i ginekologijom. Shvatila je da sve to objedinjuje endokrinologija pola.

Žena

U 55? Šališ se.
Hteli mi to ili ne priroda traži svoje.
Možeš roditi i u stotoj ali nećeš biti tu za svoje dete.
I onda , u čemu je poenta.
Valjda želiš da budeš tu za svoje dete.
Inače, do 40te ide linija gore posle 40te ide silaznom putanjom.
Nauka jeste napredovala ali nije svemoguća kao što neki misle zbog filmova.

Back