Da li znate ko ste i šta možete?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
373.270
Priča o orlu i kokoškama

Ženka orla ostavila je svoje jaje blizu kokošinjca. Jedna kokoška je prisvojila to jaje, legla na njega i izlegao se mali orao.
Kokoške su ga prihvatile kao kokošku koja izgleda malo drugačije. Život je išao dalje i mali orao je rastao tražeći seme i zrna kao i ostali pilići.
Jednog dana dok je, kao i obično, tražio hranu sa svojom „porodicom“, mladi orao je visoko na nebu ugledao veliku pticu raširenih krila.

On se začudi i upita stariju kokošku: „Ko je to?
"To je orao, kralj svih ptica." - odgovori kokoš.
Mladi orao upita: "Mogu li i ja tako da letim?"
A odgovor je bio: „Naravno da ne možeš.Mi smo kokoške, zar to ne znaš? Naša krila nisu dovoljno jaka da tako letimo“.

Mladi orao je razumeo, ali je negde duboko u sebi osetio snažnu potrebu da vidi svet, da poleti visoko i hrabro ostavi trag na moćnim vetrovima promena...
Bio je tužan dok se pitao zašto mora da se rodi kao piletina? Zašto nije mogao da se rodi kao orao i da poleti visoko?
Dok je tako razmišljao, duboko je uzdahnuo i nastavio da traži zrno i seme.

Pouka:

Poput orla u priči, mnogi ljudi nisu svesni svog potencijala jer su odrasli u okruženju koje ih koči umesto da ih osnažuje. Kada shvatite ko ste zapravo iza svih svojih maski i uloga, dobićete moć da zauzmete novu životnu poziciju, onu koja vam, da tako kažem, stavlja svet na dlan. Bićete nemoćni i prepušteni na milost i nemilost nekih ljudi, organizacija i drugih sila sve dok živite u iluziji da znate ko ste zapravo, kao i većina ljudi. Ali čim shvatite ko ste, ući ćete u novu paradigmu koja vam daje moći za koje niste ni znali da ih imate, pa ćete, kao orao iz priče, moći da se vinete u do tada nezamislive visine i tako podignite svoj život na potpuno novi nivo, materijalni i duhovni.

Naravno da je ovo basna i da je za decu, a deca nemaju ograničenje godina.
Svet je pun orlova kojima je domet komšijina ograda.
Naravoučenije iz ove priče je svakako dometa otprilike do plafona.
Poznavao sam ženu koja je bila sposobna da leti, jednog dana je otvorila prozor i odletela....

Back