Da li volite Srbiju?

Kako da ja sad nesto odgovorim na ovakvo pitanje, a pritom nemam primedbu, tacnije, i da ih imam - dzaba.

(zivotna crtica: Kad posetite Maltu, Maltezani imaju cuveno pitanje: 'How do you like Malta?' Probao sam da odgovorim na to pitanje na razne nacine da vidim reakciju i posle nekih godina nasao sam idealni odgovor: 'I do like Malta very much', i onda oni odu sretni kao krava u polju deteline.)

Po teoriji odgovora, mi ne zelimo istinu, zelimo da nam se potvrdi uverenje.

Srbiju kao svoju zemlju, njenu kulturu, obicaje, narod , njene znamenitosti ili imate primedbi
Наравно. Ја сам у целости део овог народа. За свој народ се навија и кад није у праву. И то што сам део свог народа, сматрам за врло важну ствар. Не треба сметнути са ума, да су неки важни људи умрли због недостатјка идентета. Уз то, дужност је сваког мислећег човека да се бори против духа времена. Тако је и рокен ролнастао у осталом. А и такозвана велика филозофија. А дух овог времена је страшни крсташки рат против сваког идентета. Та боелсна неман стиже с запада.

mislim na granice, meni je Trebinje mnogo vise Srbija od nekog Krusevca
Granice su se menjale dosta puta. Konkretno u 20. veku Srbija je ušla i 1. svetski rat znatno manja nego što je sad. Nekada davno u Srednjem veku je bila veća. ali to je već jako daleko.
Uostalom tebi je Trebinje bliže verovatno i zbog zavičajnog porekla, ali tu pomenuti Kruševac ništa nije kriv.

Svuda može da mi bude lepo, ali mi je Srbija jedina domovina, otadžbina i dedovina. Njoj sam uvek jedva čekala da se vratim. Ono što mi se ne sviđa, uglavnom mogu da ne gledam i ne slušam, da u tome ne učestujem i sl.; To je još uvek neki lep osećaj ljudskih sloboda i prava. Verujem da nijedan Srbin ne može da mrzi Srbiju, ali je teško voleti nečoveštvo i nepravdu, a to nije skupljeno samo između ovih naših nejasnih granica već caruje celim svetom kako je i predviđano.
Kako ne voleti ove prirodne lepote uz misao da im, eto, pripadamo, i njihov smo deo?
Jedna šetnja pored reke u mom rodnom gradu je za mene izvor neizmernog uživanja i gorke patnje istovremeno jer zatičem da su stotine šetača pre mene zavrljačili i poneku flašu, čašu, kesu, omotače od užine, stari duks, BEBEĆA KOLICA, i sl., na to divno i nedužno mesto.
Već je to dovoljno da se zapitamo kakvi smo to ljudi... ali slabo ko se pita, ili se pita neko ko nema razloga ili smisla.

Nigde nisam tvrdila da su Srbi najlepši, najbolji, najpametniji, najmoralniji ili išta superlativno u vrlinama, ali ne mogu želeti celom svetu neku sreću ako je prvo ne poželim svom narodu, i svima koji su svoju budućnost videli i doneli ovde, ma odakle da su nam prijehali, samo neka su ljudi!

Granice su se menjale dosta puta. Konkretno u 20. veku Srbija je ušla i 1. svetski rat znatno manja nego što je sad. Nekada davno u Srednjem veku je bila veća. ali to je već jako daleko.
Uostalom tebi je Trebinje bliže verovatno i zbog zavičajnog porekla, ali tu pomenuti Kruševac ništa nije kriv.
nije izvinjavam se.
Meni je tuga na sta Srbija lici, odes u jedan Kragujevac, arhitektura aedi i placi

mislim na granice, meni je Trebinje mnogo vise Srbija od nekog Krusevca
Крушевац је свакако Србија на сваки начин. Мора да си херцеговац, па зато имаш такав став. Но, ако си Србин, треба да знаш да се границе наше државе ниу ком случају не поклапају са границама наше отаџбине. И то несамо згоб комуниста, мада претежну кривицу сносе они. Наша отаџбина је описана у десетерцу.

Sve zavisi od vlasti koja je trenutno i kako postupa sa gradjanima.

U svakom slucaju, volim svoje pretke koji su odavde i to je ono sto uvek i zasigurno volim, sve ostalo podlozno je promenama. Dzaba mi prirodne lepote ako zivim kao gradjanin drugog reda, ali smatarm da se treba boriti za boljitak i jos uvek je ne bih napustila.

Back