Da li volite enciklopedije?

Volela sam enciklopedije kao mala, a volim ih i sada. Dobre su za brain fitness a i uvek me je fascinirala ta gomila podataka koja, realno, nicemu u zivotu ne sluzi. Na primer, ko su najveci potrosaci caja na svetu itd. (Indijci :) ) Danas je vecina enciklopedija jako dobro vizuelno uradjena, mozda neke vise prodaju slike nego same cinjenice koje su u njima
Sada citam neku enciklopediju Vina, mada nisam neki ljubitelj vina, ali mislim da to nije razlog da ne znam neke osnovne stvari o tome
 
Kakvo dizanje teme iz mrtvih, svaka čast!
Oduvijek sam volio enciklopedije, leksikone, rječnike i sličnu literaturu.
Stari Klaićev Rječnik stranih riječi, Opći leksikon JLZ ...
Bio sam radoznalo dijete, stalno sam svoje nešto ispitivao, kad su htjeli da me se riješe, ili im se nešto nije dalo pričati, uputili bi me na neku enciklopediju. Sjećam se jednom, nije mi bilo više od osam godina, pitao sam šta je to orgazam:lol: Naravno, svi su bili vrlo zauzeti pa sam potražio u Klaiću... Leksikon Jugoslavenskog leksikografskog zavoda često sam listao iz puke dosade. Bio je objavljen početkom sedamdesetih godina pa je uređivačka politika uglavnom bila zasnovana na komunističkoj ideologiji. Iznenađujuće, kao jedan od rijetkih pojmova iz savremene popularne kulture, uvrstili su nekoliko redaka o Bitlsima i, čak, i jednu malu fotografiju. Uvijek sam se pitao kako su komunistički sastavljači i cenzori, pa i sam Krleža, tada direktor JLZ, tako nešto uradili. Sjećam se i čudnog prevoda nekih imena vladara. Tako su svi carevi i kraljevi imenom Džordž, Georg i sl. postali Đuro.
Danas mi je Vikipedija jedan od najposjećenijih sajtova. Naravno, svi znamo kako ona nastaje, i da sa rezervom treba sve uzeti, ali ipak je zabavno. A i najčešće je koristan početni izvor u nekom istraživanju.
 
Историја уметности....Janson......Раније Вујаклија, повремено и Вукајлија:lol:, сада Клајн-Шипка....
Андрићев ''Речник жаргона'', Бремова енциклопедија животиња, речници светске митологије, Речник симбола, Енциклопедија рок музике.......последњи који сам набавио је ''Социолошки речник''.

Феноменалне ствари.
 
Od kad se pojavio internet sve manje koristim klasicne enciklopedije.
Imam instaliranu Enkartu na hard disku ili podatak pronadjem na samom intenetu, cesto u Vikipediji.
Kao mala volela sam ih, imali smo u kuci :Opstu, Medicinsku, Tehnicku sve izdanja "Jugoslovenskog leksikografskog zavoda", kasnije nazvanog "Miroslav Krleza".
Negde pred rat je objavljena je i Filmska enciklopedija u 2 toma ( isto izdanje JLZ) cija sam ponosna vlasnica :D.
Bojm se da ce klasicne enciklopedije pregaziti vreme, odn. da ih je vec pregazilo i da ce uskoro biti zamenjena elektronskim formama.
Da li bi npr. radije posedovali Britaniku u 20 knjiga ( tj. koliko ih vec ima ) ili na DVD-ju ?
Ja sam za drugu varijantu, brze je, preglednije, ne morate da secate knjige, pa onda kad trazite neku rec, za koju mislte da je u 5. tomu a ona u 6., jer se bas tu prekinulo. :?
Kao sto sam vec kazala elektronske enciklopedije i internt ce zameniti klasicne, a ja nisam suvise nostalgicna :wink:
 
e, ja ih bas volim... a zarazila sam se kada sam bila mala sa onim legendarnim izdanjima mladinske knjige: TKO, KADA, GDE, ShTO... :) jos uvek ih imam, mada malo izvrljane i sa redukovanim brojem strana... bas mi je zao sto sam bila divljakusa.. :]
 

Back
Top