Da li vi znate sta je FAX Aparat?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.042
Ukidanje faks aparata izaziva haos u zdravstvenom sistemu u Austriji. Od početka godine tamo je zabrana faksa iz razloga zaštite podataka. Očigledno nema izuzetaka za šifrovane prenose faksova; Upozorenja zdravstvenih radnika o poteškoćama bez faksa su ignorisana. Sada je veliko uzbuđenje

To je zato što postoje problemi u komunikaciji između bolnica, lekara opšte prakse i osiguravajućih kompanija. U nekim slučajevima, nalazi i slična dokumenta moraju da se transportuju na uređajima za skladištenje podataka kao što su USB stickovi ili CD-ROM-ovi putem kurirskih službi, taksija ili čak vozila hitne pomoći. Ovo dovodi do vremena čekanja za pacijente i doktore i primorava odlaganje operacija. Standard navodi da se faksovi i dalje ponekad koriste kao rešenje za hitne slučajeve jer je novi komunikacioni sistem otkazao.

Faks je „bio preferirani oblik komunikacije za sve glavne delove sistema zdravstvene zaštite, odnosno bolnice, lekare i pružaoce socijalnog osiguranja“, potvrđuje Andreas Krauter iz Austrijskog fonda za zdravstveno osiguranje (OGK), pružaoca austrijskog obaveznog osiguranja, ORF-u (Austrijska radiodifuzna korporacija). Od 15. decembra, OGK je obezbedio sistem zasnovan na veb pretraživaču kao zamenu za faks. Pokreće se na serverima u oblaku sa FTAPI-a (Platforma za prenos datoteka za integraciju). Serveri se nalaze u Nemačkoj.

Nemački cloud serveri „izuzetno komplikovani“, nekompatibilni

Međutim, austrijsku medicinsku struku nervira što je ovaj sistem uglavnom nekompatibilan sa IT sistemima koji se uobičajeno koriste u Austriji. Osim toga, postoji nedostatak upotrebljivosti: „Izuzetno je komplikovan za upotrebu, nemoguć za bolnice i bolničke lekare, na primer“, kritikuje psihijatar Ditmar Bajer, potpredsednik Štajerske medicinske asocijacije, u intervjuu za ORF.Naravno, FTAPI nije usamljen u tome.

Studija o prelasku sa papirnog na SAP sistem na hirurškom odeljenju bolnice u Gracu došla je do poražavajućih zaključaka: Dok su lekari mogli da provode više vremena u bolničkim sobama, medicinsko osoblje je bilo više uključeno u elektronsku dokumentaciju i bilo je u stanju da manje brine o pacijentima. U pogledu upotrebljivosti, SAP sistem nije uspeo za sve grupe korisnika. Autori studije preporučuju da se zdravstveno osoblje uključi u fazu razvoja i da se uzmu u obzir radni procesi.

Novi predlog: email

Prošle nedelje, Udruženje lekara je na kriznom samitu iznelo novi predlog: takozvano „usmereno prenošenje nalaza”. Namenjen je da radi kao e-pošta, ali sa zaštitom podataka, i samo između adresa e-pošte registrovanih u posebnom imeniku pružalaca medicinskih usluga.

link

1738872736603.jpeg

Ukidanje faks aparata izaziva haos u zdravstvenom sistemu u Austriji. Od početka godine tamo je zabrana faksa iz razloga zaštite podataka. Očigledno nema izuzetaka za šifrovane prenose faksova; Upozorenja zdravstvenih radnika o poteškoćama bez faksa su ignorisana. Sada je veliko uzbuđenje

To je zato što postoje problemi u komunikaciji između bolnica, lekara opšte prakse i osiguravajućih kompanija. U nekim slučajevima, nalazi i slična dokumenta moraju da se transportuju na uređajima za skladištenje podataka kao što su USB stickovi ili CD-ROM-ovi putem kurirskih službi, taksija ili čak vozila hitne pomoći. Ovo dovodi do vremena čekanja za pacijente i doktore i primorava odlaganje operacija. Standard navodi da se faksovi i dalje ponekad koriste kao rešenje za hitne slučajeve jer je novi komunikacioni sistem otkazao.

Faks je „bio preferirani oblik komunikacije za sve glavne delove sistema zdravstvene zaštite, odnosno bolnice, lekare i pružaoce socijalnog osiguranja“, potvrđuje Andreas Krauter iz Austrijskog fonda za zdravstveno osiguranje (OGK), pružaoca austrijskog obaveznog osiguranja, ORF-u (Austrijska radiodifuzna korporacija). Od 15. decembra, OGK je obezbedio sistem zasnovan na veb pretraživaču kao zamenu za faks. Pokreće se na serverima u oblaku sa FTAPI-a (Platforma za prenos datoteka za integraciju). Serveri se nalaze u Nemačkoj.

Nemački cloud serveri „izuzetno komplikovani“, nekompatibilni

Međutim, austrijsku medicinsku struku nervira što je ovaj sistem uglavnom nekompatibilan sa IT sistemima koji se uobičajeno koriste u Austriji. Osim toga, postoji nedostatak upotrebljivosti: „Izuzetno je komplikovan za upotrebu, nemoguć za bolnice i bolničke lekare, na primer“, kritikuje psihijatar Ditmar Bajer, potpredsednik Štajerske medicinske asocijacije, u intervjuu za ORF.Naravno, FTAPI nije usamljen u tome.

Studija o prelasku sa papirnog na SAP sistem na hirurškom odeljenju bolnice u Gracu došla je do poražavajućih zaključaka: Dok su lekari mogli da provode više vremena u bolničkim sobama, medicinsko osoblje je bilo više uključeno u elektronsku dokumentaciju i bilo je u stanju da manje brine o pacijentima. U pogledu upotrebljivosti, SAP sistem nije uspeo za sve grupe korisnika. Autori studije preporučuju da se zdravstveno osoblje uključi u fazu razvoja i da se uzmu u obzir radni procesi.

Novi predlog: email

Prošle nedelje, Udruženje lekara je na kriznom samitu iznelo novi predlog: takozvano „usmereno prenošenje nalaza”. Namenjen je da radi kao e-pošta, ali sa zaštitom podataka, i samo između adresa e-pošte registrovanih u posebnom imeniku pružalaca medicinskih usluga.

link

Pogledajte prilog 1681841
Jel si iz Njemačke prešla u Austriju?
A bliže ti je... a Švabo tamo Švabo vamo...malo se razlikuju u jekavici u Njemačkoj je Butanštrasse a u Austriji Butangasse

ja sam toliko star da znam i sta je fax helizim :(
Ja za svaki slučaj čuvam onaj U.S. Robotics sa peglanjem signala i javljanjem da te neko zove
Vidiš da su poledula oba penzionera i američki i ruski, ako ne bude neki zemljotres, poplava, požar ili tornado - a oni će...
Što je najgore ni onaj kineski nije baš u vinklu... udarila ga plata u glavu i njega...

Čuvao sam ga ko oči u glavi pazi kad je i kutija u mint stanju sa sve računom...
Tad Linux nije prihvatao Lucent Win-modem a ovaj em prihvata sve OS-ove em na serijskom pa ga vidi i BIOS

1738876511656.jpeg

Top LEDs/portsBack LEDs/portsPackage Contents
  • RD - Received Data
  • SD - Send Data
  • PWR - Power
  • CD - Carrier Detect
  • RS-232 Serial Port
  • Telephone cable in/out
  • Power 12VAC
  • Power ON/OFF (side)
  • 56K Faxmodem
  • Power supply
  • Phone cord and/or adapter/splitter

Poslednja izmena:
Нисам користио факс.

Сваки пут када подаци морају да се укуцавају у комп је шанса за грешку.
Све што прође кроз факс мора опет да се укуцава...

Previse bosanaca dovodi do pada svakog sistema...

Ta balkanska lenjost za novo ako nemaju licnu korist je katastrofalna....i to treba imati u vidu kad zaposljavas radnika..

Kod nas lekari , ne samo da koriste posebne baze podataka, email, wa, viber, telegram, telegram plus, facebook, instagram , tiktok, vec mnoge ustanove imaju svoje interne baze podataka, kao npr Dedinje, i jos neke, tako stiteci svoje lekare od nesavesnog lecenja....
A naravno da mogu da se prikljuce na informacioni sistem Srbije, izis, kad god hoce...tj kad nije pao..

Uz uvodjenje ips sistema, moguce je poslati poruku lekaru , uz attachment odmah daode do bankomata i podigne do 300 000 dinara, bez da ima neku karticu u nekoj banci..

Toliko smo integrisali sve digitalne oblike komunikacije, da npr , ja ostvarujem prigovor na naplacenih 1500 dinara kod telekoma, tako sto pokazujem screenshot koji dokazuje preko njihove poruke sistema da je u pitanju greska i takva reklamacija se mnogo brze usvaja.

Na osnovu screenshota sam u poslednjih mesec dva dana ostvario mnogo brze par zahteva, par prigovora i 5 postupaka pred bankama ili drzavnim sluzbama..
Ako se gleda ucinak u poslednjih dva meseca, onda mora da se zahvalim unicredit banci sto su me ubacili u mashinu savremenih online komunikacija i svojim teskim odnosom prema nedigitalnim vrstama komunikacije spalili sve mostove nedigitalnih pokusaja...

Jedino postoji opasnost od kradje, posto su Srbi takvi lopovi , da je to neverovatno , pa ce krasti usb, krasti mobilne, cak i u vasim stanovima...tako da je to jedini problem ali je manji jer su tu identifikacije otiskom prsta, patternima i preko ociju..

A na ovo sam posebno osetljiv
Texas Instruments Pocket Mate 300

D_NQ_NP_782465-MLA54977255598_042023-O.webp

@Sizif nije znao ni da postoji ova firma kada sam ga nabavio
na Windows 95/98 i hoće da radi ali dalje nisu pisali drajvere... od XP-a pucaju... medjutim i ne treba mi backup/restore ka PC-ju
Ja sam više koristio HP. Od TI sam imao jedino TI83.

U srednjoj školi sam koristio HP95LX i HP48SX, a na faxu HP200LX. To su bile opake mašine, i sa njih sam posle prešao na Nokia Communicator.

Imam nekoliko tih vintage HP kalkulatora i dan danas.

Нисам користио факс.

Сваки пут када подаци морају да се укуцавају у комп је шанса за грешку.
Све што прође кроз факс мора опет да се укуцава...
pa ako neces da prekucavas nisi koristio fax nego teleprinter, pa si jos i traku mogao da izbuskas i posle ponovo da je stavis na citac i stampas ponovo ili direktno citas u kompjuter ;)

ne znam kako da ti kazem ali faks ima veze sa telefonom ne kompjuterom..
ove mlade generacije :D
Промашио си тему... али пошто већ тражиш одговор.

Не мислим да је факс повезан са компом - и то наводим као главни проблем. Шта год да добијеш факсом, мораш онда поново да укуцаш, као текст или табелу, да нешто са тиме урадиш, па да пошаљеш одговор факсом.
А тамо ће твој одговор на факс да погледају, па да узму да прекуцавају...

Свако прекуцавање = шанса за грешку.

И такође, веома спор процес за 2025. годину.

pa ako neces da prekucavas nisi koristio fax nego teleprinter, pa si jos i traku mogao da izbuskas i posle ponovo da je stavis na citac i stampas ponovo ili direktno citas u kompjuter ;)
За факс сам чуо да постоји, за телепринтер не знам ни како би то чудо требало да изгледа :andjeo:

Промашио си тему... али пошто већ тражиш одговор.

Не мислим да је факс повезан са компом - и то наводим као главни проблем. Шта год да добијеш факсом, мораш онда поново да укуцаш, као текст или табелу, да нешто са тиме урадиш, па да пошаљеш одговор факсом.
А тамо ће твој одговор на факс да погледају, па да узму да прекуцавају...

Свако прекуцавање = шанса за грешку.

И такође, веома спор процес за 2025. годину.
Pa valjda u 2025 znaju ljudi da koriste softvere za pretvaranje slika u edit tekstove...
Cak i mobilini telefoni imaju te funckije danas, nije valjda da bi neko to danas prekucavao...

Back