Da li vi verujete?

• Začetnik teme Začetnik teme rdeki
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

rdeki

Elita
Poruka
17.948
4. Knjiga Mojsijeva glava 31

7. I zavojstise na Madijane, kako zapovedi Bog Mojsiju, i pobise sve muskinje.
9. I zarobise sinovi Izrailjevi zene Madijanke i decu njihovu, zaplenise svu stoku njihovu, krupnu i sitnu, i sve blago njihovo.
10. A mesta njihova u kojima zivljahu i gradove njihove sve popalise ognjem.
11. I sve roblje i sav plen, ljude i stoku uzese;
12. I povedose k Mojsiju i Eleazaru svesteniku i k zboru sinova Izraeljevih, i roblje i ostali plen i dobit u logor na polju moavskom, koje je na Jordanu prema Jerihonu.
14. I Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vracahu s vojske;
15. I rece im Mojsije: A sto ostaviste u zivotu sve zene?
16. Ta one po reci Valamovoj navratise sinove Izrailjeve da zgrese Gospodu s Fegora, te dodje ona pogibije na narod Gospodnji.
17. Zato pobijte sada svu decu musku, i sve zene pobijte, koje su poznale coveka.

Ja zaista ne mogu da verujem da je Bog naredio pokolj nevine dece i uopste da je neko Bogom nadahnut mogao da naredi i sprovede ovakav genocid.
Bog je (po meni) pravda, milost, ljubav, a ne nasilje nad nejakima i neduznima.

Da li vi mozete poverovati da je ovo zaista Bog naredio?

> Ja zaista ne mogu da verujem da je Bog naredio pokolj nevine dece i uopste da je neko Bogom nadahnut mogao da naredi i sprovede ovakav genocid. Bog je (po meni) pravda, milost, ljubav, a ne nasilje nad nejakima i neduznima.

Oni uopste nisu neduzni.

Zasto si citirapao sve do 17. stiha a izostavio sledeci 18. stih?

"17. Zavojstite na Madijane, i bijte ih; 18. Jer oni zavojstise na vas prevarama svojim, i prevarise vas Velfegorom i Hazvijom kcerju kneza madijanskog, sestrom svojom, koja bi ubijena u dan pogibije koja dodje s Fegora."

Oni su pre svega toga trazili od jednog otpalog izrailjskog proroka da prokune izrailjski narod. Kako to nisu uspeli zto sto su izrailjci bili verni, oni su, da bi ga unistili prvo naveli na greh kurvarstva, a odmah i na greh Prve zapovesti. Zato se spustila velika pogibija na Izrailj. Ko god se nije od Madijana pobunio protiv tog zlog dela, odgovoran je kao saucesnik.

> Bog je (po meni) pravda, milost, ljubav, a ne nasilje nad nejakima i neduznima.

Ako je Bog po tebi milostiv, onda znaj da je milost prema Madijanima upravo pokazana ranije preko samog Izrailja, kada su culi Bozja cuda nad njima i kada se prokletstvo koje je trebao otpali Bozji prorok da izjavi protiv Izrailja, pretvorilo u reci blagoslova koje je prorok izgovorio mimo svoje volje:

"Kako bih kleo onog koga ne kune Bog? Ili kako bih ruzio onog koga Gospod ne ruzi? Jer svrh stena vidim ga, i s humova gledam ga. Gle, ovaj ce narod nastavati sam, i s drugim narodima nece se pomesati.

Ko ce izbrojati prah Jakovljev i broj od cetvrti Izrailja? Da bih ja umro smrcu pravednickom, i kraj moj da bi bio kao njihov!

Jer nema cini na Jakova ni vracanja na Izrailja; u ovo doba govorice se o Jakovu i o Izrailju, sto je ucinio Bog.

Evo, narod ce ustati kao silan lav, i kao lavic skocice; nece leci dokle ne pojede lov i popije krv pobijenih. ...

Kako su lepi satori tvoji, Jakove, i kolibe tvoje, Izrailju! Pruzili su se kao potoci, kao vrtovi kraj reke, kao mirisava drveta koja je posadio Gospod, kao kedri na vodi.

Poteci ce voda iz vedra njegovog, i seme ce njegovo biti medju velikim vodama, i car ce se njegov podignuti svrh Agaga, i carstvo ce se njegovo uzvisiti.

Bog ga je izveo iz Misira, i On mu je kao snaga jednorogova; pojesce narode koji su mu neprijatelji, i kosti ce njegove potrti, i strelama svojim postreljati ih.

Spustio se, lezi kao lavic i kao ljuti lav; ko ce ga probuditi? Ko tebe blagosilja, bice blagosloven; a ko tebe kune, bice proklet." (4.Mojs.23.24)

Mimo svih cuda koja su znali i videli kao dokaze da je Bog sa Izrailjem, oni su odlucili da mu se drsko suprotstave i da ga radi unistenja navedu na greh. Kada su na takav nacin odbacili Bozju milost, naravno da te milosti vise prema njima nije bilo.

> Bog je (po meni) pravda, milost, ljubav, a ne nasilje nad nejakima i neduznima.

Ako je Bog po tebi pravda, onda znaj da je tim cinom pogibije Madijana ta pravda ispunjena.

Odgovor:
Oni uopste nisu neduzni.
Deca nisu neduzna?

Odgovor:
Zasto si citirapao sve do 17. stiha a izostavio sledeci 18. stih?

"17. Zavojstite na Madijane, i bijte ih; 18. Jer oni zavojstise na vas prevarama svojim, i prevarise vas Velfegorom i Hazvijom kcerju kneza madijanskog, sestrom svojom, koja bi ubijena u dan pogibije koja dodje s Fegora."
Nesto si pobrkao... :)

Odgovor:
Ko god se nije od Madijana pobunio protiv tog zlog dela, odgovoran je kao saucesnik.
Pa i deca u kolevci koja se nisu pobunila su saucesnici?

Odgovor:
Ako je Bog po tebi pravda, onda znaj da je tim cinom pogibije Madijana ta pravda ispunjena.
Pogibijom onih koji su zaista zgresili. Ali, da je Bog naredio ljudima da ubijaju decu koja nista nisu zgresila, e to ne mogu da verujem.

srdiv:
nikad mi nece biti jasno, vernici su kao neki super ljudi pa nikad ne grese nisi mi jasan.svi mogu ostali da odobravaju ubistvo dece a vernik ne...
Dragi moj, ko god da je covek i ima srca i duse, taj ne sme nicim pravdati ubistvo dece. Ali, priznajem imam razlicitih ljudi.
Ali vernik, onaj ko ima Boga u srcu, onaj ko veruje da je Isus Hrist Boziji sin, taj skace sebi u usta ako uopste pomisli da opravda ubistvo uopste, a kamoli ubistvo nevine dece.

Incognito:
:shock: :shock: :shock:

Cak i vernici odobravaju ubistvo dece???

Dobro, konacno ste pokazali svoje lice...

Od Boga polazi i dobro i zlo, zavisi na koga on usmeri svoje dobro a na koga zlo. Jevrejski narod je morao da opstane, jer bez njih kasnije ne bi moglo uopste da postoji postojanje. Oni su imali pravo od Boga da opstanu po svaku cenu. Ovo ne kazem zato sto mislim da je to prihvatljivo da se poubija sve zivo, no svakako ti nije poznato da upravo te zene i ta kasnije odrasla deca su navodile Jevreje da zrtvuju svoju malu decu raznim bogovima, sto je Bog Jevrejski okarakterisao kao jedan od najvecih grehova.

rdeki:

9. I zarobise sinovi Izrailjevi zene Madijanke i decu njihovu, zaplenise svu stoku njihovu, krupnu i sitnu, i sve blago njihovo.
12. I povedose k Mojsiju i Eleazaru svesteniku i k zboru sinova Izraeljevih, i roblje i ostali plen i dobit u logor na polju moavskom, koje je na Jordanu prema Jerihonu.
14. I Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vracahu s vojske;
16. Ta one po reci Valamovoj navratise sinove Izrailjeve da zgrese Gospodu s Fegora, te dodje ona pogibije na narod Gospodnji.
17. Zato pobijte sada svu decu musku, i sve zene pobijte, koje su poznale coveka.

Ja zaista ne mogu da verujem da je Bog naredio pokolj nevine dece i uopste da je neko Bogom nadahnut mogao da naredi i sprovede ovakav genocid.

Isus je stari zavet raskidao na paramparcad, te od njega nije ostalo ni S. A sto se ubijanja male dece tice nehriscani uveliko sprovode kampanju abortusanja, gde Hriscani pokazuju pravo lice da li odobravaju ubijanje nevinih malisana ili se tome protive. Prakticno nema zena nehriscanka koja uz odobravanje svog muza ili momka nije obavila bar jedno ovako 'humano' delo sprecavanja prenaseljenosti planete.

*Mihal*:
Isus je stari zavet raskidao na paramparcad, te od njega nije ostalo ni S.

Da li je?

Galatima 3.17.
"Ово пак велим: завет, који је од Бога потврђен за Христа, не одбацује закон, који је постао после четири стотине и тридесет година, да укине обећање."

Matej 5.17.
"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним."

A nije poenta mog pitanja u tome. Poenta mog pitanja je neverica da je Bog mogao narediti pokolj dece, sto stavlja u sumnju da li je Mojsijevu cetvrtu knjigu zaista pisao Bogom nadahnut covek.

*Mihal:
Ovo ne kazem zato sto mislim da je to prihvatljivo da se poubija sve zivo, no svakako ti nije poznato da upravo te zene i ta kasnije odrasla deca su navodile Jevreje da zrtvuju svoju malu decu raznim bogovima, sto je Bog Jevrejski okarakterisao kao jedan od najvecih grehova.
Ali, zar je nemoguce bilo decu koja su mala i jos nesvesna ni sopstvenog postojanja vaspitati da postuju Boga, a ne ubiti ih?
Zar nije onda postojala i opasnost da ce ih devojke koje su ostale u zivotu navesti na greh?
Trebalo je pobiti sve muskarce (bez obzira na uzrast) i sve zene, a ostaviti u zivotu samo devojke. Drugim recima, trebalo je unistiti jedan narod bez ostavljanja mogucnosti da stvara potomstvo.

rdeki:
*Mihal:
Ovo ne kazem zato sto mislim da je to prihvatljivo da se poubija sve zivo, no svakako ti nije poznato da upravo te zene i ta kasnije odrasla deca su navodile Jevreje da zrtvuju svoju malu decu raznim bogovima, sto je Bog Jevrejski okarakterisao kao jedan od najvecih grehova.
Ali, zar je nemoguce bilo decu koja su mala i jos nesvesna ni sopstvenog postojanja vaspitati da postuju Boga, a ne ubiti ih?
Zar nije onda postojala i opasnost da ce ih devojke koje su ostale u zivotu navesti na greh?
Trebalo je pobiti sve muskarce (bez obzira na uzrast) i sve zene, a ostaviti u zivotu samo devojke. Drugim recima, trebalo je unistiti jedan narod bez ostavljanja mogucnosti da stvara potomstvo.

Slazem se. Nije ni meni sve jasno. Jedino sto sigurno znam je da je to nekad bilo i da su sada stvari drugacije. Sada je vreme 'ljubavi'. A na meni je da tu ljubav sto vise praktikujem.

rdeki:
*Mihal*:
Isus je stari zavet raskidao na paramparcad, te od njega nije ostalo ni S.

Da li je?

Galatima 3.17.
"Ово пак велим: завет, који је од Бога потврђен за Христа, не одбацује закон, који је постао после четири стотине и тридесет година, да укине обећање."

Matej 5.17.
"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним."

A nije poenta mog pitanja u tome. Poenta mog pitanja je neverica da je Bog mogao narediti pokolj dece, sto stavlja u sumnju da li je Mojsijevu cetvrtu knjigu zaista pisao Bogom nadahnut covek.

Jeste, Bog je to naredio, i to ne samo strance, nego i Jevreje koji nisu uradili bas onako kako je on to zapovedio da bude.

"Tada Isus i sav Izrael uzese Ahana sina Zarinog,...i sinove njegove i kceri njegove... i sve sto bese njegovo...i zasu ga kamenjem sav Izrailj, i spalise sve ognjem zasuvsi kamenjem." Isus Navin 7,13-26

To je bio licno Boziji zahtev. Zato kao sto sam i rekao, Bog je i jedno i drugo, i dobar i zao. Ali sve vodi ka tome da dobrota pobedi zlo, i to kroz Isusa ce biti i ostvareno.

rdeki:

Pa sta sad tu ima da se veruje. Da li pise? Pise. Tu ti vera nije potrebna.
Pitanje je da li mozes ovo da prihvatis ili ne?

Bog ima svoje nacine delovanja, ponekad oni nama izgledaju veoma surovi zato sto o Bozijem naumu prosudjujemo na osnovu sopstvenog uma.

Medjutim Rec nam kaze da se Bozji putevi iznad nasih puteva i Bozije misli iznad nasih misli. Drugim recima Bog vidi i svrsetak stvari a ne samo pocetak kao mi.

Prema tome ostavite se iscudjavanja nad delima Bozjim i pokusajte da prihvatite ono sto je ucinjeno imajuci u vidu tri Bozije osobine - milost, vernost i pravednost.

Aha... ok, da kazemo da je bilo nekog razloga jer, je l' te, Bog vidi i 'svrsetak' stvari...

Zasto onda on, tako mocan, nije 'uprljao svoje ruke' nego rekao bas ljudima da pobiju iste?

Eh... Bajke iz 1001-ne Noci su mnogo realnije ;)

Incognito:
Aha... ok, da kazemo da je bilo nekog razloga jer, je l' te, Bog vidi i 'svrsetak' stvari...

Zasto onda on, tako mocan, nije 'uprljao svoje ruke' nego rekao bas ljudima da pobiju iste?

Beskonačna rečenica u Svaštari te očekuje....Nije ovo za tebe... :roll:

Incognito:

Zato sto Bog ne cini stvari koje covek treba da cini. Ono sto je coveku nemoguce Bogu je moguce i onda on deluje. Ovo je svakako delo koje je covek mogao, i morao da uradi. Surovo, ali upecatljivo.

> Cak i vernici odobravaju ubistvo dece??? Dobro, konacno ste pokazali svoje lice...

Izvinjavam se sto sam ovo prevideo u objasnjavanju.

Po svetom pismu greh rezultuje prokletstvom koje se nasledjuje na ljudsko potomstvo. Da su ta deca ostala u zivotu, zadrzala bi gresne sklonosti roditelja. Imala bi velike probleme sa sobom, i vrlo mala verovatnoca je da bi neka od njih izabrala Boga.

Zato su ta deca morala da se ubiju zajedno sa njihovim roditeljima.

Ona nisu kriva sto su stradala, pa zbog toga nece ni izaci na Bozji Sud, nego ce kao i sva ostala deca koja nisu odgovorna za svoje postupke, dobiti vecni zivot.

Oni koji su ih ubijali nisu krivi za njihova ubistva, isto kao sto nisu krivi sto su ubili njihove roditelje, izuzev ako su imali mrznju u svom srcu prema njima, zato sto Bozji zakon gleda na srce (pobude).

Kada Bog ne bi gledao na pobude, vec na formu, onda bi bili opravdani oni koji nisu nikoga ubili jer nisu imali moc da to urade, ali bi uradili da su mogli (zbog mrznje). Takodje, bio bi kriv sam Bog sto ubija nepravedne u sudnji dan.

Bog Starog zaveta se nije promenio do danas.

Iako zakon praved vise nije u rukama ljudi, sam Bog kaznjava ovaj gresan svet raznim nesrecama tamo gde je to potrebno.

Da li mozda nesto nisam objasnio ovoga puta?

rdeki:
srdiv:
nikad mi nece biti jasno, vernici su kao neki super ljudi pa nikad ne grese nisi mi jasan.svi mogu ostali da odobravaju ubistvo dece a vernik ne...
Dragi moj, ko god da je covek i ima srca i duse, taj ne sme nicim pravdati ubistvo dece. Ali, priznajem imam razlicitih ljudi.
Ali vernik, onaj ko ima Boga u srcu, onaj ko veruje da je Isus Hrist Boziji sin, taj skace sebi u usta ako uopste pomisli da opravda ubistvo uopste, a kamoli ubistvo nevine dece.
vernik je malo sirok pojam zar ne.imamo vernike koji se spaljuju koji nose bombe zaista zemlja je puna vernika zar ne pa eto i ti verujes... :roll:

"Bog ne gleda na sta covek gleda. Covek gleda sta je na ocima, Bog gleda na srce."

Pitanje dobra i zla nije pitanje slepe forme ponasanja, vec pobuda koje nas pokrecu.

Ako bi gledao slepu formu, onda bi i Jehovin svedok bio spasen zato sto nikoga nije ubio, iako u svom srcu ima mrznju. A to ne bi bilo pravedno, zar ne?!

Odgovor:
> Cak i vernici odobravaju ubistvo dece??? Dobro, konacno ste pokazali svoje lice...

Izvinjavam se sto sam ovo prevideo u objasnjavanju.

Po svetom pismu greh rezultuje prokletstvom koje se nasledjuje na ljudsko potomstvo. Da su ta deca ostala u zivotu, zadrzala bi gresne sklonosti roditelja. Imala bi velike probleme sa sobom, i vrlo mala verovatnoca je da bi neka od njih izabrala Boga.

Zato su ta deca morala da se ubiju zajedno sa njihovim roditeljima.

Ona nisu kriva sto su stradala, pa zbog toga nece ni izaci na Bozji Sud, nego ce kao i sva ostala deca koja nisu odgovorna za svoje postupke, dobiti vecni zivot.

Oni koji su ih ubijali nisu krivi za njihova ubistva, isto kao sto nisu krivi sto su ubili njihove roditelje, izuzev ako su imali mrznju u svom srcu prema njima, zato sto Bozji zakon gleda na srce (pobude).

Kada Bog ne bi gledao na pobude, vec na formu, onda bi bili opravdani oni koji nisu nikoga ubili jer nisu imali moc da to urade, ali bi uradili da su mogli (zbog mrznje). Takodje, bio bi kriv sam Bog sto ubija nepravedne u sudnji dan.

Bog Starog zaveta se nije promenio do danas.

Iako zakon praved vise nije u rukama ljudi, sam Bog kaznjava ovaj gresan svet raznim nesrecama tamo gde je to potrebno.

Da li mozda nesto nisam objasnio ovoga puta?

Da! Posledice ubijanja doticnih su se pokazale mnogo teze nego sto se ocekivalo. Naime danas kad ima 1000 puta vise ljudi nego sto je tada bilo, pre bi prislo Bogu kao ljubavi takvom koji je oprostio 'gresnicima', nego onakvom koji ih je bez milosti poubijao. Dalje ako Bog nesrecama kaznjava ljude, onda On nije ljubav i cela Biblija je laz.

Pa zar nije lakse upotrebiti nadprirodnu silu da se spreci zlo, nego kad se desi upotrebiti istu da se neko kazni???

Mozda sam nesto pogresio?
Ili kao sto Solomon kaze -"sve ima svoje vreme", i Bog se tu puno ne mesa!
... a ljudi pokusavaju da sami uzmu u ruke Njegovu pravdu.

> Da! Posledice ubijanja doticnih su se pokazale mnogo teze nego sto se ocekivalo. Naime danas kad ima 1000 puta vise ljudi nego sto je tada bilo, pre bi prislo Bogu kao ljubavi takvom koji je oprostio 'gresnicima', nego onakvom koji ih je bez milosti poubijao.

Pa to ljudi i rade. I to se zove jeres. Oni postaju pobozni da bi nasli izgovore za svoje grehe u religiji, i Boga predstavljaju bas takvim - liberalnim.

> Dalje ako Bog nesrecama kaznjava ljude, onda On nije ljubav i cela Biblija je laz.

On ne bi bo ljubav kada nesrecama ne bi spasavao ljude.

Na primer, Bog preti Starom zavetu da ce vrlo lako pasti sa krova (terase) onaj ko ne bude napravio ogradu oko krova (terase). Dakle, po tebi Bog nije ljubav zato sto preti?! Po tebi, ako je ljubav, On treba da slaze i kaze "Radite kako hocete nema problema!". Takva liberalna predstava o Bogu ljuyde na navodi na pokajanje, jer na svoje grehe gledaju olako. Oni ce biti izgubljeni jer se nisu pokajali za svoje grehe. Za tako nesto Bog nece biti kriv, nego ce biti oni sami, jer su mu pridavali svoj liberalizam prema grehu.

> Pa zar nije lakse upotrebiti nadprirodnu silu da se spreci zlo, nego kad se desi upotrebiti istu da se neko kazni???

Ti otkrivas tipican telesan karakter. Projektujes Bogu ono sto svaki covek u sebi ima u svom otpalom stanju sto zato projektuje Bogu: liberalizam prema grehu, a tiraniju prema gresniku. (Ljudi vole greh a mrze gresnike)

Bog voli coveka, pa iz te ljubavi postuje njegovu slobodnu volju. Zato On ne zeli da coveka omete u njegovom izboru. U vreme kusanja, Bog ne ometa covekov izbor. Bog ce svakome da sudi po svojoj pravdi ali taj sud ce doci naknadno, kada je covek svojim predjasnjim izborom zapecatio svoju sudbinu (ili vecni zivot, ili vecna smrt); pa ce mu suditi tada, i time mu ni najmanje nece omesti slobodu izbora, vec ce mu dati ono sto je on sam izabrao birajuci dobro ili zlo (zivot ili smrt).

Odgovor:
Ti otkrivas tipican telesan karakter. Projektujes Bogu ono sto svaki covek u sebi ima u svom otpalom stanju sto zato projektuje Bogu: liberalizam prema grehu, a tiraniju prema gresniku. (Ljudi vole greh a mrze gresnike)

Bog voli coveka, pa iz te ljubavi postuje njegovu slobodnu volju. Zato On ne zeli da coveka omete u njegovom izboru. U vreme kusanja, Bog ne ometa covekov izbor. Bog ce svakome da sudi po svojoj pravdi ali taj sud ce doci naknadno, kada je covek svojim predjasnjim izborom zapecatio svoju sudbinu (ili vecni zivot, ili vecna smrt); pa ce mu suditi tada, i time mu ni najmanje nece omesti slobodu izbora, vec ce mu dati ono sto je on sam izabrao birajuci dobro ili zlo (zivot ili smrt).

Slazem se da covek 'ima' slobodnu volju da izabere zivot ili smrt. Ali koliko je to uistinu slobodna volja to je vec druga prica.

Za sebe slobodno mogu reci da ne osecam gnusanje prema nijednom coveku ma kako prljav i gresan bio. Dalje, ako ljudi i grese a Bog to dopusti, to se nikako drugacije opisati ne da osim da se kaze da Bogu to puno ne smeta.
Bogu ne stoji do toga da ga neko slepo brani, sto se iz kjnige o Jovu moze jasno videti. Nnegova je volja da mi pazljivo i sa otvorenim razumom rasudjujemo o svojim i njegovom delima.
Bozija ljubav za sada ne moze da se oseti od Njega, to ce biti tek kad bude uklonjeno zlo. I na kraju Bog nije covek da ga obican smrtnik moze potpuno razumeti u svemu, pa stoga ni ja ni iko drugi ne moze da tvrdi da ono sto kaze 100 posto je ispravno.

Back