Da li verujete u stvarno prisustvo Isusa Hrista u pričešću

Da li verujete u stvarno prisustvo Isusa Hrista u pričešću?

• Da, verujem.

glasova: 9 64,3%
  • Ne, to je samo simbolički.

glasova: 5 35,7%

• Ukupno glasova
    14
Odgovor mi je potreban da vam jednom za svagda srusim vas jereticki stav po ov om izuzetno bitnom pitanju.
Izvoli sada sa odgovorom.
Nijedan čovjek pa ni sveti apostoli niti žena kao određena osoba iz Mejna nije zamjena za Duha Svetog. Ali sve što su apostoli pisali ili što su usmeno prenijeli hrišćanima nije njihovo lično tumačenje već učenja nadahnuta Duhom Svetim. Takođe vaźi i za tumačenja Svetih Otaca koja je Sveta Crkva prihvatila kao autoritativne i pouzdane.

Nijedan čovjek pa ni sveti apostoli niti žena kao određena osoba iz Mejna nije zamjena za Duha Svetog.
Tako je bato,AMIN !!
Idemo dalje:
Ali sve što su apostoli pisali ili što su usmeno prenijeli hrišćanima nije njihovo lično tumačenje već učenja nadahnuta Duhom Svetim.
Tako je bato,AMIN !!!
Dalje:
Takođe vaźi i za tumačenja Svetih Otaca koja je Sveta Crkva prihvatila kao autoritativne i pouzdane.
Eovo je ozbiljan problem iz glavnog razloga sto sve sto su ti tvoji oci govorili jeste suprotno Svetom Pismu i ne samo da su govorili vec su tako naucili i prosti narod i tako ga otrovali otrovnim paganskim vinom !

Da sumiramo -Isus Hristos nije uvek jasno precizirao kada je rec o doslovnim poruykama a kada o simbolickim vec je tu duznost prepustio Svetom Duhu KOJEG JE ON SAM SLAO / I JOS UVEK SALJE na ljude kako bi mogli razumeti Njegove poruke.
Neke Njegove poruke su pojasnjavali apostoli VODJENI DUHOM SVETIM a neke tumace iskrena srca vernika koji se mole Bogu da im otkrije pravu istinu !!!

Da sumiramo -Isus Hristos nije uvek jasno precizirao kada je rec o doslovnim poruykama a kada o simbolickim vec je tu duznost prepustio Svetom Duhu KOJEG JE ON SAM SLAO / I JOS UVEK SALJE na ljude kako bi mogli razumeti Njegove poruke.

Kako ti uopće znaš što je Isus rekao, ako ne vjeruješ apostolima? Sve što znamo i mislimo da je Isus rekao dolazi nam od Isusovih apostola.

Osim, ako ti i 'čobanica iz Mejna' niste 'čuvali ovce' s Isusom.

Tako je bato,AMIN !!
Idemo dalje:

Tako je bato,AMIN !!!
Dalje:

Eovo je ozbiljan problem iz glavnog razloga sto sve sto su ti tvoji oci govorili jeste suprotno Svetom Pismu i ne samo da su govorili vec su tako naucili i prosti narod i tako ga otrovali otrovnim paganskim vinom !

Neke Njegove poruke su pojasnjavali apostoli VODJENI DUHOM SVETIM a neke tumace iskrena srca vernika koji se mole Bogu da im otkrije pravu istinu !!!
Šta je bre ovo? Prvo pljuješ na Gospoda Isusa Hrista da je kanibal pa na nas da smo jeretici i završio sa popovima "trovačima"... Samo nigde BIBLISKIH argumeata zbog čega je pričešće navodno simbolično?

Dali si ti to bato već pobegao u misijoj rupi pa nam odande valjas te svoje novinarske viceve? Udarila ti Barça visok presing pa ne smeš ni da priviriš van svog sesnaesterca?

Ajde sad lep još priznaj da si glup, pa da kacimo sve što si lupao mački o rep... Moze????

Kao što vidimo iz primjera KOJI SI TI SAM POSTAVIO apostol Jovan je "intervenisao" i pojasnio nam Hristove riječi o rušenju Hrama kako ne bi došlo do zabuna. Sličnu stvar nemamo kod Hristove izjave o jedenju Njegovog Tijela gdje imamo jednu veoma jaku potvrdu bukvalnosti tih riječi jer ih Hristos ponavlja drugi put sa još jačim intenzitetom stoga je jedini način da te riječi prihvatimo onako kako su i izgovorene i sa tim značenjem. Naravno ako zaista slijedimo Hrista a ne kojekakve nehrišćanske učitelje.

Kako ti uopće znaš što je Isus rekao, ako ne vjeruješ apostolima?
A ko ti rekao da ne verujem,odkud ti sada ove kilave spekulacije na granici verskog ludila ?>??
Sve što znamo i mislimo da je Isus rekao dolazi nam od Isusovih apostola.
Tako je...!!!
Dalje:
Osim, ako ti i 'čobanica iz Mejna' niste 'čuvali ovce' s Isusom.
Interesantna misao ,nadam se da nisi ppomislio da ce oa oteti mesto tvog pape ??? :D

Kao što vidimo iz primjera KOJI SI TI SAM POSTAVIO apostol Jovan je "intervenisao" i pojasnio nam Hristove riječi o rušenju Hrama kako ne bi došlo do zabuna.
Tako je,to je pojasnio ali je pravo pitanje dali su tako pojasnjivali SVE Isusove reci / poruke ?
I ono najbitnije - kako to da je apostolu palo na pamet da pojasni neke Hristove reci da ne bi bilozabune a to isto nije palo na pamet Hristu ???
JESI LI SVESAN KOLIKO SI OVIM POGAZIO,OMALOVAZIO I DEGRADIRAO NASEG GOSPODA ????

Zar te nije sramota,zar te nije strah ?
Zamolio bih te da kontrolises svoje komentare jer je ovo pre svega hriscanski pdf stoga se bolje izvini cak i forumasima sto si ovako povredi njihova verska osecanja.
Sličnu stvar nemamo kod Hristove izjave o jedenju Njegovog Tijela gdje imamo jednu veoma jaku potvrdu bukvalnosti tih riječi jer ih Hristos ponavlja drugi put sa još jačim intenzitetom stoga je jedini način da te riječi prihvatimo onako kako su i izgovorene i sa tim značenjem. Naravno ako zaista slijedimo Hrista a ne kojekakve nehrišćanske učitelje.
I ponavljam - jel to pravo imao samo apostol ili je to i domenu delovanja Duha Svetoga ????? :mazi:

A ko ti rekao da ne verujem,odkud ti sada ove kilave spekulacije na granici verskog ludila ?>??

Ti. Rekao si da ti apostoli nisu nikakav autoritet.

Tako je...!!!
Dalje:

Za mene je tako, jer su meni apostoli autoritet. A ti si licemjer, jer sad potvrđuješ da je onako kako su napisali oni koji tebi nisu autoritet.

Interesantna misao ,nadam se da nisi ppomislio da ce oa oteti mesto tvog pape ??? :D

A kako bi ti i ona znali da je Bog Adamu zapovjedio subotu, ako to u Bibliji nigdje ne piše, osim ako vas dvoje niste 'čuvali ovce' s Isusom pa vam Isus to osobno priopćio?

Tako je,to je pojasnio ali je pravo pitanje dali su tako pojasnjivali SVE Isusove reci / poruke ?
Pojašnjeno je onoliko koliko su oni smatrali da treba a naravno po navođenju Duha. Za ostale nejasnoće i potrebna pojašnjenja mamo Crkvu tj. Svete Oce.

I ono najbitnije - kako to da je apostolu palo na pamet da pojasni neke Hristove reci da ne bi bilozabune a to isto nije palo na pamet Hristu ???
Hristos je Svoje riječi o jedenju Svog Tijela pojasnio time što ih je opet ponovio i još jače potvrdio njihovu istinitost što znači da je mislio baš ono što je rekao MA KOLIKO SABLAŽNJAVAJUĆE TO ZVUČALO ZA DRUGE.

I ponavljam - jel to pravo imao samo apostol ili je to i domenu delovanja Duha Svetoga ????? :mazi:
Pa ne možeš ti negirati jasne Hristove riječi koje je On Svojim ponašanjem i izjavama potvrdio da znače baš kako je rekao a onda reći da je po Duhu Svetom. To je izvrtanje.

Ti. Rekao si da ti apostoli nisu nikakav autoritet.
...i ujedno dopunio da nisu autoritet DA MENJAJU BOZJE ZAPOVESTI,cudi me kako si to mogao propustiti ?
Jes da si se ovde dokazao kao vrhunskog falsifikatora realnosti u rangu cuvenog Minhauzena ali je ovo ipak mnogo... :D
Za mene je tako, jer su meni apostoli autoritet. A ti si licemjer, jer sad potvrđuješ da je onako kako su napisali oni koji tebi nisu autoritet.
Kao sto rekoh,pustimo sad mene i foksiirajmo se tvojim teoloskim glupos...pardon,tvrdnjama.
A kako bi ti i ona znali da je Bog Adamu zapovjedio subotu, ako to u Bibliji nigdje ne piše, osim ako vas dvoje niste 'čuvali ovce' s Isusom pa vam Isus to osobno priopćio?
Isus je to jasno rekao i nekoliko je puta to ovde pokazivano i citirano jasnim Biblijskim citatima...razumnome dosta a tebi ...:D

Poslednja izmena:
Pojašnjeno je onoliko koliko su oni smatrali da treba a naravno po navođenju Duha. Za ostale nejasnoće i potrebna pojašnjenja mamo Crkvu tj. Svete Oce.
Mac,mac,mac,gde ode ona tvoja macka...!?
Hristos je Svoje riječi o jedenju Svog Tijela pojasnio time što ih je opet ponovio i još jače potvrdio njihovu istinitost što znači da je mislio baš ono što je rekao MA KOLIKO SABLAŽNJAVAJUĆE TO ZVUČALO ZA DRUGE.
Dakle dvaput ponovis simboliku i ona postaje realnost ???????
Koje li teoloske oholosti i verske ogranicenost,prosto je nemoguce razumeti te vase verske akrtobacije...
Zar ne vidite bre dokle su vas doveli,da se brukate kao ljude,kao intelektualce...
Pa ne možeš ti negirati jasne Hristove riječi koje je On Svojim ponašanjem i izjavama potvrdio da znače baš kako je rekao a onda reći da je po Duhu Svetom. To je izvrtanje.
Ja ne negiram vec razumem ono sto je govorio za razliku od tebe koji smatras da su jevreji u ono vreme "imali bogosluzenja U HRISTOVOM TELU" dok je kasnije On ( zajedno sa apostolima) pojeo samog sebe...

UZAS,KATASTROFA,BRUKA I SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!

Pa ako drugi put veoma jako ponoviš izrečeno IAKO SU LJUDI KOJI TO SLUŠAJU SABLAŽNJENI onda se itekako može sumnjati da li je tu zaista puka simbolika.

Ja ne negiram vec razumem ono sto je govorio za razliku od tebe
Kako to razumiješ kada se ponašaš kao oni koji su Hrista napustili nakon što su čuli te riječi proglasivši ih tvrdom besjedom?

Koje li teoloske oholosti i verske ogranicenost,prosto je nemoguce razumeti te vase verske akrtobacije...
Zar ne vidite bre dokle su vas doveli,da se brukate kao ljude,kao intelektualce...

Ja ne negiram vec razumem ono sto je govorio za razliku od tebe koji smatras da su jevreji u ono vreme "imali bogosluzenja U HRISTOVOM TELU" dok je kasnije On ( zajedno sa apostolima) pojeo samog sebe...

UZAS,KATASTROFA,BRUKA I SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!
Bato, aj ti u subotu kod meniđera da te simvolično pričesti sirćetom, umesto što je svetkuješ kupujući gaće natikače po marketu.

Vidiš da samo pljuješ i lupetaš ko đavoimani????

1730384428419.png

1730384447535.png

Ja ne negiram vec razumem ono sto je govorio za razliku od tebe

Provjerimo koliko ti razumiješ:

Iv 6,50-59: Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta." ... Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. .... Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke." To reče Isus naučavajući u sinagogi u Kafarnaumu.

Iv 6,60-66: Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: "Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?" A Isus znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: "Zar vas to sablažnjava? ....." Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime.

Pitanje: Ako je sav Isusov govor o Njegovu tijelu i krvi, kao istinskom jelu i istinskom piću, simboličan, što bi onda u tom Isusovom simboličnom govoru bila "tvrda besjeda" i što bi onda u tom simboličnom govoru bilo toliko sablažnjivo, da zbog njega mnogi Isusovi učenici odstupiše od Isusa i nisu više išli za Isusom!?!?!?

Vidim da ti vidis da tamo pise o pokvarenom semaforu na Halkidikiju pa te pitam jel ima neke sanse da nam malo pojasnis tvoju analogiju i percepciju ?

I što kažeš? Ako je sav Isusov govor o Njegovu tijelu i krvi, kao istinskom jelu i istinskom piću, simboličan, što bi onda u tom Isusovom simboličnom govoru bila "tvrda besjeda" i što bi onda u tom simboličnom govoru bilo toliko sablažnjivo, da zbog njega mnogi Isusovi učenici odstupiše od Isusa i nisu više išli za Isusom!?!?!?

Provjerimo koliko ti razumiješ:

Iv 6,50-59: Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao.
Hajdemo malo proveriti tvoju logiku tumacenja:
Kako je Isus siaao s neba,jel dosao u neku pecnicu ili mozda u furnu pa je iz nje izasao ili se mozda rodio ?
Ako li je Isus jos od Njegovog dolaska bio hljeb zivi sto Ga niko do tada nije pojeo da bi vecno ziveo ?
Jel tada hljeb nije bio dovoljno ispecen ili je mozda kvasac bio s kasnim podizanjem ?

A sad hajdemo se uozbiljiti.
Isus je govorio o tome kako se dobija zivot vecni i tu je sliku prikazivao u razlicitim prikazima - jednom je govorio o Sebi kao hljebu zivota,drugi put kao izvora vode koja u ljude stvara izvora vode koja tece u zivot vecni,evo dokaza:

Jov.4,14:
"...A koji pije od vode koju ću mu ja dati neće ožednjeti dovijeka; nego voda što ću mu ja dati biće u njemu izvor vode koja teče u život vječni..."

Jedna Ga je zena pokusala doslovno razumeti i potrazila mu da joj da takve vode i On je tada odrzao mini propoved fokusirajuci se na sustinu - na Njega samog !
Naime,na njen zahtev da joj da takvu vodu a nakon sto je priznala da zna za Mesiju - Isus joj je otkrio da je upravo On Taj Mesija sto ce reci da joj je On zapravo DAO ISTINU O SEBI a ne vodu o kojoj je simbolicki govorio !!!

Ovo je jos jedan dokaz o Isusovim simbolickim govorima koje se trebaju razumevati,kao sto sam vec pomenuo - iskljucivo uz moitvu sa zahtevom da nam Bog otvrdi razum i srce da pravilno shvatime Njegove poruke !

Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta." ... Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. .... Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke." To reče Isus naučavajući u sinagogi u Kafarnaumu.

Iv 6,60-66: Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: "Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?" A Isus znajući sam od sebe da njegovi učenici zbog toga mrmljaju, reče im: "Zar vas to sablažnjava? ....." Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime.

Pitanje: Ako je sav Isusov govor o Njegovu tijelu i krvi, kao istinskom jelu i istinskom piću, simboličan, što bi onda u tom Isusovom simboličnom govoru bila "tvrda besjeda" i što bi onda u tom simboličnom govoru bilo toliko sablažnjivo, da zbog njega mnogi Isusovi učenici odstupiše od Isusa i nisu više išli za Isusom!?!?!?
:roll: :roll: :roll:

Ako li je Isus jos od Njegovog dolaska bio hljeb zivi sto Ga niko do tada nije pojeo da bi vecno ziveo ?

Iv 6,50-59: Ovo je kruh koji silazi s neba: da tko od njega jede, ne umre. Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje - za život svijeta." ... Reče im stoga Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. .... Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke." To reče Isus naučavajući u sinagogi u Kafarnaumu.

Back