Evo kako su o stvarnoj prisutnosti Isusova tijela i krvi u Euharistiji vjerovali
Oko 70% američkih katolika ne vjeruje u stvarnu prisutnost Isusa Krista u Euharistiji
“Svi smo mi krivi za ovo”, komentirao je biskup (biskup) Los Angelesa Robert Barron rezultate istraživanja provedenog u veljači ove godine. Prema rezultatima istraživanja "Pew" objavljenog 5. kolovoza 2019., oko 70% katolika u Sjedinjenim Državama ne vjeruje u stvarnu prisutnost Isusa Krista u Euharistiji, izvještava informativni izvor wiara.pl.
„Teško je opisati koliko sam frustriran čitajući rezultate ove ankete o razumijevanju euharistije među katolicima. Ovo bi trebao biti poziv na uzbunu za sve nas u Crkvi", napisao je biskup na Twitteru.
Zatim je snimio video u kojemu krivi sebe, biskupe, svećenike i "sve zaslužne za prenošenje vjere". “Svi smo mi krivi za ono što je postalo veliki poraz Crkve u prenošenju
vlastite tradicije”, dodao je prelat.
Prema Pew Research Centeru, 69% katolika koji se sami identificiraju reklo je da su tijekom liturgije kruh i vino koje primaju u pričesti "simboli Tijela i Krvi Isusa Krista". Ali 31% je primijetilo da vjeruju da "tijekom katoličke liturgije, kruh i vino doista postaju Tijelo i Krv Isusova".
Ispitanici su također upitani znaju li što Katolička crkva uči o ovom pitanju. Ispada da od navedenih 31%, njih 28% zna za nauk Crkve o transupstancijaciji svetih darova, 2% vjeruje da Crkva naučava da su kruh i vino samo simboli Tijela i Krvi Kristove. (ali ipak vjeruju u stvarnu prisutnost Isusa Krista u svetoj pričesti!), a 1% uopće ne poznaje nauk Crkve o ovoj temi.
Među 69% onih koji ne vjeruju u stvarnu prisutnost Isusa Krista u Euharistiji:
22% poznaje nauk Crkve o transsupstancijaciji, odnosno svjesno ga odbacuje;
43% je uvjereno da Crkva uči da su kruh i vino samo simboli Tijela i Krvi Kristove;
% ne poznaje crkveni nauk o euharistiji;
1% nije odgovorilo.
Vjera u stvarnu prisutnost Krista u Euharistiji više je nego dvostruko veća među praktičnim katolicima (koji idu na misu barem jednom tjedno) nego među ostalim katolicima, 63%. Međutim, čak i među praktičnim katolicima, 37% kruh i vino smatra samo simbolima Tijela i Krvi Kristove.
Izvor:
https://catholicnews.by/okolo-70-am...alnoe-prisutstvie-iisusa-hrista-v-evharistii/