Da li verujete u karmu?

kad voliš ljude i činiš dobra dela iz ljubavi osećaš se bolje i radosnije i budeš zdraviji...to je pozitivna karma....probaj
kad mrziš i plašiš se i zavidiš ili činiš zlo osećaš se gore i veće su ti šanse da oboliš...to je negativna karma..probaj
probao.. naebao, ljudi to iskoriste i vide dobrotu kao slabost, barem u srbiji je tako.
stvar je u tome da ne budeš direktan, kada izmanipulišeš druge a oni to ne znaju, onda imaš korist i satisfakciju, plus misle da si ok

probao.. naebao, ljudi to iskoriste i vide dobrotu kao slabost, barem u srbiji je tako.
stvar je u tome da ne budeš direktan, kada izmanipulišeš druge a oni to ne znaju, onda imaš korist i satisfakciju, plus misle da si ok
nije poenta biti dobar nego biti dobar iz ljubavi...ljudi ne reaguju na nečiju dobrotu nego na ljubav...
kad si dobar bez ljubavi kao osnove za dobrotu onda je to u suštini gordost tj. zlo prerušeno u dobro i vuče lošu karmu
ceo Isusov nastup je pokušaj da ukine formalni moral i vrati suštinski zasnovan na ljubavi

Не. Шта год лоше човек да учини, никада се то не може исправити. Која казна може бити за човека који невином детету ископа очи и закоље га и баци га у Саву? Тај никада не може бити довољно кажњен, нити кармом нити Паклом, а и казном се злочин не може исправити, чак и да им се исти злочин врати на њима. То је негде неправда слободне воље.

Добро се не враћа добрим, ако си добар према сатани то ће ти се вратити злим. Тако да све зависи од ситуације и контекста.

meni kad spomenu karmu pomislim na oni bolesnu dečicu, šta se to njima vraća.
Premisa o karmi je logički osporiva. Jedan od argumenata je determinizam. Ako uzmemo za primer da je Karma stvarna, onda kosmički balans primorava određene stvari da se dese na način koji je suprotan slobodnoj volji pojedinca što oduzima slobodnu volju kod čoveka. Ako idemo korak dalje, korak da se nastavlja i u sledećem životu, onda je još gore jer ja rođenjem tamo moram proći određene stvari koje su mi silom nametnute. Determinizam.

Nije besmisleno,...ako posmatraš stvari iz date vremenske perspektive. U konkretnom slučaju, radilo se o savezničkoj odmazdi.
Ustvari je celi Nemački narod platio cenu, za jednu poveću grupaciju neljudi-fašista.
Ne možemo grupno posmatrati kada je svako delo bitno. Ako ja pobijem milione ljudi, a ona šmugnem tako što uzmem cijanid, to nije nikakva karma. I, gde je balans? Hoćeš li ti patiti zbog mojih zločina?

Karma je jedan od najvažnijih budističkih pojmova. Karma je refleks ili "trag" u našem umu. Kada učinimo dobro delo vođeni dobrim namerama, te dobre namere izviru iz našeg uma. Učinivši to dobro delo, razvijamo sklonost našeg uma ka dobrim delima, u njemu ostaje takav "trag" ili refleks. I to se naziva "dobrom karmom".Isto važi za rđave postupke, govor ili misli (Buda ih naziva "nevešti" ili "štetni" postupci) počinjene iz pohlepe, mržnje itd.
Karma je ekvivalent Njutnovom zakonu koji kaže da svaka akcija mora imati reakciju

Koliko verovanje u karmu utice na naše živote.
Da li verujete da se dobro i lose vraca?

Da

To nije tek verovanje vec gotovo kosmicki zakon fizike...

Koji itekako radi...

Mozda nekad nekome deluje sporo taj zakon karme, a nekad je vrlo brz..., ali sta su nasa ljudska merila spram vecnosti prostora i vremena...

...

nije poenta biti dobar nego biti dobar iz ljubavi...ljudi ne reaguju na nečiju dobrotu nego na ljubav...
kad si dobar bez ljubavi kao osnove za dobrotu onda je to u suštini gordost tj. zlo prerušeno u dobro i vuče lošu karmu
ceo Isusov nastup je pokušaj da ukine formalni moral i vrati suštinski zasnovan na ljubavi
i tu me je źivot ošamario više puta.. kada sam iskreno voleo neke zgodne ribe, one mene nisu... naprotiv, kad uključiš priču i manipulaciju tad uglavom hvataju mamac, čak i onda kada si loš prema njima...

Upravo sam ti objasnila,...kosmička pravda nije pojedinačna. Ako ti ne platiš dug, platiće neko tvoj.
Govorimo o karmi. Hoćeš reći kosmička pravda = karma? Opet, definiši šta je pravda?
Hipoteza: Imaš dete, ubije ga neki čovek. On uspe da se izvuče kroz neke rupe u zakonu, manjak dokaza ovo ono. Jesi li zadovoljna tom karmom o kojoj govoriš?

Govorimo o karmi. Hoćeš reći kosmička pravda = karma? Opet, definiši šta je pravda?
Hipoteza: Imaš dete, ubije ga neki čovek. On uspe da se izvuče kroz neke rupe u zakonu, manjak dokaza ovo ono. Jesi li zadovoljna tom karmom o kojoj govoriš?
To je ovozemaljska nepravda.
Mda bi ga u tom slučaju, daleko bilo,...sustigla moja lično. Ne bih čekala na karmičku.

ljubav je uslovljena dobrim djelima, dobrotom, prema nekome.. ne postoji drugi transmitor za osjećanja koja ne pokažeš nekim djelom

i tu me je źivot ošamario više puta.. kada sam iskreno voleo neke zgodne ribe, one mene nisu... naprotiv, kad uključiš priču i manipulaciju tad uglavom hvataju mamac, čak i onda kada si loš prema njima...
možda je dobra karma to što te te zgodne nisu volele jer ko zna sa kakvom bi aždajom završio...
nego ne pričam o romantičnoj ljubavi, koja je uglavnom opsesija i zavisnost a ne prava ljubav nego o bratskoj ljubavi prema bližnjem

ljubav je uslovljena dobrim djelima, dobrotom, prema nekome.. ne postoji drugi transmitor za osjećanja koja ne pokažeš nekim djelom
ljudi osete kad ih voliš, promene svoj stav prema tebi...energija je u pitanju...znaš kako atmosfera na nekim mestima bude vesela, na nekim zastrašujuća...nije do mesta nego do energije ljudi koji su tu ranije boravili...ljudi mogu da osete energije...pozitivne i negativne

Dakle, nepravda nije zadovoljena? Neko drugi će ispaštati koji nema dodirnih tačaka sa zločinom? Ne zvuči li ti to pomalo logički nekoherentno?
Ni malo,...obzirom na procenat ljudskih nedela koja prolaze nekažnjeno.
Ljudska pravda u vidu odmazde je štura i nesavršena. Princip "taliona" je odavno njome zamenjen. U univerzalnoj pravdi, međutim nije i zato je ona tako "nemilosrdna". Ili nam se takvom čini, dok zapravo stvari samo vraća u ravnotežu. Ukoliko nje ne bi bilo, ovaj svet bi se odavno već raspao.

Poslednja izmena:
možda je dobra karma to što te te zgodne nisu volele jer ko zna sa kakvom bi aždajom završio...
nego ne pričam o romantičnoj ljubavi, koja je uglavnom opsesija i zavisnost a ne prava ljubav nego o bratskoj ljubavi prema bližnjem
džaba, npr. ljudi glasaju iz patrijocki razloga, vole naciju, otadžbinu i sl. bracki, a oni ih braća pokradu premažu, odvedu u stradanja, npr. voivoda i partija onomad.. poture svoje na pozicije i tako..

džaba, npr. ljudi glasaju iz patrijocki razloga, vole naciju, otadžbinu i sl. bracki, a oni ih braća pokradu premažu, odvedu u stradanja, npr. voivoda i partija onomad.. poture svoje na pozicije i tako..
u Srbiji među običnim ljudima nema pravog patriotizma..naprotiv većina gleda da pokrade i iskoristi državu umesto da je shvati kao naše zajedničko udruženje nas sa istim jezikom, genima i kulturom u kome imamo zajedničku kasu, organe reda da nas štite od individua koji nas ugrožavaju i vojsku koju pravimo da nas štiti od drugih takvih zajednica.....onda kad imaš većinu takvog stanovništva onda imaš kolektivnu karmu na grupnom nivou da na vlast dođu ljudi koji potkradaju njih...

Tesla je negde u svojim dnevnicima skrabao o karmi...govorio je da se sve dobro ili lose sto covek ucini
vraca ko bumerang za 9 godina 9 meseci 9 dana 9 sati 9 minuta 9 sekundi...:lol:
Tesla je bio eugenik koji je zagovarao sterilizaciju manje inteligentnih.
Ne znam da li si upoznata, ali sterilizacija nepodobnih nije samo postojala u Vajmarskoj Republici, već je tridesetih godina prošlog stoljeća bila hiperpopularna.

Poslednja izmena od moderatora:

Back