Da li verujete da vreme stvarno prolazi brže?

@ChristopherWalken pazi stvarno...
"...Jedno objašnjanje je da za dvogodišnje dete, godina dana je polovina života, za desetogodišnjaka desetina, a za čoveka od 60 goina šezdeseti deo. "

To je to, malo drugačije rečeno.
I ono kada pominje efekat godišnjeg odmora/ letovanja, i to pomenuh juče, pod "rutina".
12 dana rutine proleti, pa se onda 12 dana letovanja čini dužim periodom.

Nego sve zaboravim da te pitam u vezi onih čudnih fotografija...šta je ono, vreme pred oluju?

@ChristopherWalken pazi stvarno...
"...Jedno objašnjanje je da za dvogodišnje dete, godina dana je polovina života, za desetogodišnjaka desetina, a za čoveka od 60 goina šezdeseti deo. "

To je to, malo drugačije rečeno.
I ono kada pominje efekat godišnjeg odmora/ letovanja, i to pomenuh juče, pod "rutina".
12 dana rutine proleti, pa se onda 12 dana letovanja čini dužim periodom.

Nego sve zaboravim da te pitam u vezi onih čudnih fotografija...šta je ono, vreme pred oluju?

Da, to je vreme pred oluju. Iz aprila. Imam sigurno još nekih slika i od prošle godine. Telefon možda malo sam izfilteriše sliku, iako su ove bez ikakvog filtera ali uživo ti oblaci izgledaju još neprirodnije i jezivije. Takve pojave nikada do sada nisam video. Razumem šta je kad se namrači pa padne jak letnji pljusak pa i nevreme ali ovo su neke baš ekstremne stvari.
Isto i udari groma koji su postali izuzetno česta stvar.

• Podržavam
Reactions: DUH
Fenomenalan članak.
A posebno ovaj deo (rekoh ti ja juče da spojiš a ne da razdvajaš nauku i religiju):
"Vidimo da Gospod o ovim događajima govori u prošlom vremenu, što pokazuje da za Njega vreme ne postoji na način na koji ga mi shvatamo, hronološki, po redu, već se sve događa i postepeno i odjednom. Za Boga granice između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jednostavno nema."

Dakle, pitanje je baš to - da li verujete da postoji mogućnost da nekim, šta znam, kosmičkim poremećajem ili čime god već, imamo situaciju da vreme sada prolazi zaista brže nego pre?

Ne znam da li još neko ima taj utisak ali meni dani užasno brzo prolaze, neki davnašnji događaji koji su bili relativno davno mi se čine kao da su bili tako skoro. Sedmica, mesec... neverovatno brzo prođe.

A bilo je negde o onom slučaju gde su monasi na Hilandaru dolivali ulje u neke kladionice svake godine uoči Božića i tako godinama i godinama unazad a poslednjih godina ih dolivaju dosta ranije.
Ne znam da li prolazi brze ili ne. Ako npr. 10 godina ystajemo i lezemo u isto vreme, ligicno je da imamo isti broj sati na raspolaganju. Druga je stvar kako ga trosimo.
Sto se pojma vremena tice, mislim da je vreme nesto sto ne prolazi, da je isto konstanta, vec prolazimo mi kroz vreme, na nas zemaljski nacin kako ga razumemo.

Ne znam da li prolazi brze ili ne. Ako npr. 10 godina ystajemo i lezemo u isto vreme, ligicno je da imamo isti broj sati na raspolaganju. Druga je stvar kako ga trosimo.
Sto se pojma vremena tice, mislim da je vreme nesto sto ne prolazi, da je isto konstanta, vec prolazimo mi kroz vreme, na nas zemaljski nacin kako ga razumemo.

To je baš filozofski pogled. Morao bih baš dobro da se zamislim pa da ti kažem šta mislim o tome. :lol:
Mislim na to da vreme u stvari stoji a da mi samo prolazimo kroz njega. Nekako što više probam da razmišljam o tome, više se zbunim.

• Podržavam
Uff...što reče Chris o ovome bi trebalo dugo da se razmišlja. Pa što se tiče boldovanog, na neki način. U svakom slučaju vreme nije linearno ni apsolutno ali nama na Zemlji jeste.

E ljudi znate reklame za lekove, pa onda glas koji priča UBRZANO "....obratite se vašem lekaru ili farmaceutu" 🤣
Nemaju vremena (da normalno izgovore tekst) lol

Još jednom da citiram istu poruku, setih se one izjave ex precednika Urugvaja Hozea Muhike koji je rekao da u životu ništa ne plaćamo novcem nego u stvari vremenom koje smo potrošili da taj novac zaradimo.

po Ajnstajnu, vrijeme je relativna stvar i ne protice isto svima...on je predvidio, da ako se neki objekat krece odredjenom brzinom, vrijeme za taj objekat usporava, protice sporije....teoretski, kada bi neko tijelo islo brzinom svjetlosti, vrijeme bi za njega apsolutno stalo...

Nisam siguran da mi je ta teorija baš jasna.
Realno, nije ni za očekivati.

• Podržavam
Nisam siguran da mi je ta teorija baš jasna.
Realno, nije ni za očekivati.
problem je sto nijedno tijelo, koje ima neku masu, pa i minimalnu, ne moze dostici brzinu svjetlosti...to mogu samo fotoni, cestice koje prakticno nemaju masu...ali su vrseni neki eksperimenti sa dva identicna casovnika visoke preciznosti, od kojih je jedan bio na zemlji, a drugi u avionu koji se kretao velikom brzinom....i ustanovljena je minimalna, ali ipak mjerljiva razlika u vremenu, koje su casovnici pokazivali, naravno u potvrdu Ajnstajnove teorije...

Back